Susitikime su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija – diskusija dėl burnos sveikatos gerinimo

Gegužės 11-ąją Odontologų rūmų atstovai susitiko su Socialinės apsaugos ir darbo ministre Monika Navickiene aptarti burnos sveikatos gerinimą jautriose ir labiausiai pažeidžiamose gyventojų grupėse.

Susitikimo metu iškelta Lietuvai opi problema – nepakankama vaikų burnos priežiūra ir sveikata. Lietuvoje kas antras vaikas iki trejų jau turi sugedusių dantų, o pasiekus ikimokyklinį amžių, dantų ėduonies sukeltų problemų turi jau 94 proc. šios amžiaus grupės vaikų. Vertinama, kad vaikų burnos sveikatos situacija Lietuvoje yra viena prasčiausių Europos Sąjungoje.

„Mūsų visuomenėje ir valstybėje įsigalėjusi klaidinga samprata ar net mitas – giliai pasąmonėje dantys ir burnos sveikata yra tarsi atskirta nuo viso žmogaus organizmo sveikatos. Kažkodėl burnos sveikata atrodo mažiau svarbi, o tai atveda prie keistoko fatališko požiūrio, kad dantų problemos – neišvengiamos. Esą netekti dantų ar sirgti ėduonimi yra neišvengiama ir bemaž normalu, tai neva kaip senėjimas. Šį mąstymo slenkstį labai sunku įveikti, bet tai reikia padaryti“, – teigia Odontologų rūmų pirmininkė prof. dr. Vilma Brukienė.

Susitikimo su ministre M. Navickiene metu diskutuota apie galimus šios problemos sprendimo būdus, taip pat primintas ir dar 2016 m. patvirtintoje Nacionalinės burnos sveikatos programoje numatytas, bet nepilnai įgyvendintas planas dėl burnos higienistų veiklos. Odontologų rūmų pozicija yra tokia, kad šie specialistai turėtų dirbti kiekvienoje šalies ugdymo institucijoje, šviesti vaikus apie burnos sveikatą.

„Tokie specialistai nuo mažens pratintų vaikus prie burnos higienos, mokytų, kaip taisyklingai pasirūpinti savo burnos sveikata ir išvengti dantų problemų. Tik profesionaliai šviesdami jaunimą užtikrinsime, kad burnos sveikatos situacija ateityje gerėtų“, – teigia Odontologų rūmų Klaipėdos skyriaus vadovė Jurga Liatukienė.

Susitikime pasiūlyta ir kita iniciatyva, kuri prisidėtų prie negalią turinčių žmonių ir senolių gerbūvio. Siūloma, kad tokiems asmenims būtų galima suteikti odontologines paslaugas ir mokymus apie burnos priežiūrą ne atvykus į odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigą, o jiems patogioje vietoje.

Odontologų rūmai ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai sutarė glaudžiai bendradarbiauti ir kartu siekti geresnės burnos sveikatos Lietuvoje.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.