Apibendrintas COVID-19 pandemijos poveikis odontologijai

Europos odontologų taryba (angl. CED) paskelbė „Vienerių metų CED darbo su COVID-19“ pasekmių odontologijai ir odontologams Europoje santrauką. Įrodymais pagrįstas dokumentas apibendrina 20 apklausų, kuriose tiriamas pandemijos poveikis odontologijos praktikai, iššūkius, su kuriais susiduria ši profesija, rezultatus ir apibendrina  išvadas.

Nuo 2020 m. kovo iki 2021 m. balandžio mėn. CED daug dėmesio skyrė visuomenės sveikatos krizei, kad suprastų jos poveikį burnos sveikatai ir odontologijai bei užtikrintų, kad odontologijos sektorius galėtų atsigauti ir toliau reaguoti į pacientų poreikius.

Šiuo laikotarpiu odontologinė pagalba buvo teikiama tik skubiais atvejais, o įprastinė pagalba buvo apribota arba sustabdyta nuo 67 proc. (n = 21 –apklausoje dalyvavusių šalių skaičius) iki 100 proc. (n = 31) atvejų.

Daugiau nei 58 proc. (n = 17) teigė, kad nuo 2020 metų balandžio iki birželio trūko tinkamų priemonių, tokių kaip kaukės, akiniai, vienkartiniai chalatai ir skydeliai. Be to, kelios šalys pažymėjo padidėjusias su infekcijų kontrole susijusias išlaidas ir asociacijų pastangas, kad  odontologai būtų  įtraukti į prioritetinį vakcinavimą.

Po vienerių gyvenimo metų pandemijos sąlygomis galima tvirtinti, kad odontologija yra būtina sveikatos priežiūros dalis. Antrosios ir trečiosios bangos metu daugelis praktikų visoje Europoje buvo atviros nepaisant papildomų suvaržymų. Duomenys parodė, kad odontologijoje nėra jokios papildomos infekcijos rizikos.

Daugiau nei 77 proc. atvejų (n = 15) nacionalinės odontologų asociacijos nepranešė apie odontologų infekcijos padidėjimą. Be to, dauguma COVID-19 infekcijų kilo ne iš profesinės aplinkos, teigė respondentai.

Statistika, surinkta iš CED tyrimų, rodo nepaprastai mažą COVID-19 sergamumą, susijusį su  odontologija, o tai leidžia daryti išvadą, kad nėra  rimto pavojaus būti paveiktiems COVID-19 odontologijos įstaigose, ypač kai pandemijos mastas mažėja.

Išvados , gautos iš apklausų ir kitų susijusių CED darbų:

  • Odontologija yra saugi pacientams, odontologo  komandai ir patiems odontologams COVID-19 pandemijos metu. Veiksmingi pacientų saugos ir infekcijų kontrolės protokolai užkerta kelią papildomai infekcijos rizikai ir padidina pasitikėjimą grįžti prie įprastos praktikos.
  • Nepaprastai svarbu, kad odontologijos praktikoje visada būtų prieinamos tinkamos asmeninės apsaugos priemonės (AAP). Šiomis aplinkybėmis labai svarbu, kad AAP kaina nesudarytų papildomos finansinės naštos odontologų komandai ir odontologams būtų suteikta pakankamai priemonių veiklai atlikti.
  • Labai svarbu, kad tarpvalstybinės grėsmės sveikatai nesutrikdytų dantų priežiūros tęstinumo. Odontologinė priežiūra, įskaitant įprastus patikrinimus, dantų valymą ir profilaktiką, yra būtina sveikatos priežiūros dalis. Dantų gydymo atidėjimas daro neigiamą poveikį pacientų burnos ir bendrajai sveikatai.
  • Itin svarbu, kad odontologai gautų Vyriausybės paramą patiriant ypatingus darbo trukdžius , pvz., pandemijų ir kitų rimtų grėsmių sveikatai atvejais.
  • Odontologai yra būtini sveikatos priežiūros specialistai, todėl labai svarbu, kad kartu su kitais sveikatos priežiūros specialistais jiems būtų suteikta pirmenybė būti paskiepytiems nuo COVID-19.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.