2021 m. liepos 9 d. Tarybos posėdžio apžvalga

2021 m. liepos 9 d. Rūmų taryba susirinko į posėdį. Tai buvo pirmasis išvažiuojamasis Tarybos susitikimas, kuris vyko Viduklėje.

Posėdžiui vadovavo Tarybos pirmininkė prof. dr. V. Brukienė, jame dalyvavo 19 asmenų: 17 Tarybos narių, Garbės teismo pirmininkas R. Abunevičius ir viešųjų ryšių specialistas M. Salys.

Posėdžio vieta pasirinkta neatsitiktinai, čia susitikta su Raseinių rajono meru Andriumi Bautroniu, aptartos odontologijos problemos Raseinių rajone ir galimybė bendradarbiauti tai sprendžiant.

Raseinių rajono meras akcentavo, kad rajonai susiduria su specialistų trūkumu, nes dauguma specialistų pasirenka darbą didesniuose miestuose. Raseinių rajonas tai bando spręsti specialia programa, kuria kompensuoja specialistų įsikūrimą. Artimiausiu metu bus svarstoma įtraukti ir odontologus. Tačiau per pusmetį tokia programa nepasinaudojo nė vienas specialistas. Rūmai pasiūlė padėti spręsti problemą viešinant informaciją, kokių specialistų trūksta ir kokią naudą jie gali gauti persikeldami dirbti į rajonus.

Kalbėta ir apie sveikatos priežiūros įstaigų finansavimo modelį, sutarta, kad jis turėtų būti keičiamas, tačiau tam reikia politinės valios. Šiuo metu privačios įstaigos gauna finansavimą ne už suteiktas paslaugas, o už žmones, todėl, pasak A. Bautronio, problemos ypač išryškėjo pandemijos ir skiepijimo metu. Rūmai paprašė mero pagalbos telkiant merų palaikymą ir keliant šį klausimą Savivaldybių asociacijai.

Daug dėmesio skirta burnos profilaktikos temai. Taryba ir A. Bautronis sutinka, kad būtų galima bendradarbiauti burnos ligų profilaktikos srityje. Prie to Raseinių rajonas siūlo prisidėti finansiškai, o Rūmai – žmogiškaisiais ištekliais.

Posėdžio metu buvo aptartas tarptautinis kongresas „Odontologijos kompasas 2021“ Druskininkuose. Dalyvauti jame užsiregistravo 2816 dalyvių: gyvai dalyvavo apie 1600 dalyvių, kiti – nuotoliniu būdu. Mokslinėje programoje buvo 40 pranešimų. Buvo pakviesti 9 užsienio lektoriai ir 28 Lietuvos lektoriai. Visi užsienio lektoriai (12 pranešimų) paskaitas skaitė nuotoliniu. Buvo sukurtas specialus paskaitų transliacijų puslapis, jas dalyviai galėjo pažiūrėti ir po kongreso.

Aptartas ir kitas tarptautinis renginys – „Baltijos šalių odontologų dienos“. Planuojama, kad renginys vyks spalio 22-23 dienomis. Užsiregistruoti į renginį galima čia: https://bit.ly/3wNal5I

Posėdžio metu svarstyti gauti du skundai dėl gydytojo odontologo S. V. veiksmų. Gauti skundai dėl nesąžiningų kainų už suteiktas paslaugas, taip pat dėl paslaugų kokybės. Atsižvelgusi į tai, kad skundai dėl to paties asmens gauti nebe pirmą kartą, Taryba nusprendė perduoti šiuos skundus Vilniaus teritorinio skyriaus Etikos komisijai nagrinėjimui ir vertinimo dėl galimai neetiško Rūmų nario gydytojo odontologo S. V. elgesio pateikimui.

Taip pat išnagrinėti du prašymai skirti vienkartinę paramą. Atsižvelgus į turimą informaciją, tokias 1000 eurų vertės paramas nuspręsta skirti Rūmų nariams D. P. ir M. R. S.

Taryba susipažino ir su LR valdžios rengiamu projektu  dėl odontologinių paslaugų plėtros asmenims, turintiems sunkią negalią. Norima Lietuvoje įsteigti 10 bendruomenės sveikatos centrų, prie jų turėtų būti mobili komanda, kuri teiktų paslaugas neįgaliesiems asmenims. Projekte numatoma įsigyti įrangą bei automobilį tokioms paslaugoms teikti. Viską finansuoti ketinama iš ES lėšų.

Vėliau buvo nagrinėtas klausimas dėl dentofunkcinių implantų reklamos. Rūmai anksčiau kreipėsi į Vilniaus universitetą ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetą su prašymu įvertinti minėtus implantus. Gautas bendras universitetų atsakymas, kad gaminys atitinka savo esme laikinai išimamą dantų protezą, todėl tokio gaminio vartojimas be gydytojo priežiūros gali būti pavojingas vartotojui. Informaciniuose lapeliuose prie produkto nepateikiama pilna informacija apie jo savybes, vartojimui būtinas priemones bei galimas komplikacijas. Tokio produkto vartojimas gali sukelti užspringimą, dantenų pažeidimą, ėduonies atsiradimą. Nuspręsta kreiptis į Vartotojų teisių komisiją.

Galiausiai nutarta į Rūmų narių sąrašą įrašyti 10 naujų narių ir 7 įstaigas.

Kitas Tarybos posėdis numatytas rugsėjo 3 d.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.