Kelias į burnos sveikatą – per skaidrumą

Odontologams ir burnos priežiūros specialistams pastaraisiais metais tenka ne tik prisitaikyti prie pasaulinės COVID-19 pandemijos diktuojamų  ypatingai sunkių veiklos sąlygų, bet ir gintis nuo kaltinimų dėl galimai neskaidrios veiklos. Nesąžiningai dirbančių pasitaiko visuose sektoriuose, tačiau odontologų bendruomenė pasiryžusi kovoti su galimo šešėlio problemomis, atsikratyti visuomenėje gajų neigiamų stereotipų ir ketina tai daryti naujomis priemonėmis –  įtraukiant ir pacientus.

Dirbantiems skaidriai sunku konkuruoti su šešėliu

Šių metų balandį viešojoje erdvėje pasirodė įtarimų dėl galimai nelegalios veiklos odontologijos sektoriuje. Tąkart dėl paskelbto tyrimo dėl odontologinių prekių naudojimo ir platinimo odontologams atstovaujantys LR Odontologų rūmai susitiko su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

„Žinome, kad mūsų sektoriuje yra problemų, todėl darome viską, kad jų neliktų. Su šešėliu susiduria ne tik odontologijos, bet ir kiti šalies sektoriai. Mūsų bendruomenė pasisako tik už skaidrią veiklą“, – sako Odontologų rūmų pirmininkė prof. dr. Vilma Brukienė.

Sąžiningam darbui užtikrinti odontologai ir burnos priežiūros specialistai intensyviai šviečiami apie skaidrios darbo praktikos principus. Odontologų rūmai taip pat nuolat bendradarbiauja su LR Sveikatos apsaugos ministerija, Valstybine ligonių kasa ir Valstybine mokesčių inspekcija. Visgi V. Brukienė pripažįsta, kad vien tik Odontologų rūmų iniciatyvos nepakanka.

„Į šį procesą turi įsijungti ne tik odontologijos specialistai, bet ir patys pacientai. Daug komunikuojame su savo bendruomenės nariais ir žinome, kad dauguma jų dirba sąžiningai. Norime, kad mus išgirstų ir tie, kurie vis dar dėl kažkokių priežasčių nenori laikytis taisyklių. Dėl tokių asmenų dirbantiems sąžiningai tampa vis sunkiau konkuruoti su vis dar pasitaikančiomis nelegaliomis veiklomis“, – sako profesorė.

Pokytis – su pacientų pagalba

Nuo šio rudens Odontologų rūmai dar labiau stiprins galimo šešėlio prevenciją ir neapsiribos bendradarbiavimu su valstybinėmis institucijomis.

Visuomenei pristatoma išskirtinė ir pirmoji tokia Odontologų rūmų organizuojama akcija „Graži šypsena yra balta“, į kurią bus įtraukti ir pacientai.

„Norime ne tik žodžiais, bet ir veiksmais parodyti, kad šią problemą galima spręsti platesniu kampu. Norime parodyti, kiek daug yra skaidriai dirbančių odontologų ir taip paskatinti kitus rinktis sąžiningą veiklą. Į šį procesą aktyviai įtrauksime ir mūsų pacientus. Juos kviečiame siųsti mums mokėjimo dokumentus už suteiktas odontologines paslaugas ir už tai gauti dar daugiau burnos priežiūros!

Šia akcija sieksime ir kito tikslo – stiprinti visuomenės sąmoningumą apie burnos sveikatą. Mūsų visuomenėje įsigalėjusi klaidinga samprata ar net mitas, kad dantys ir burnos sveikata yra tarsi atskirta nuo viso žmogaus organizmo sveikatos. Kažkodėl burnos sveikata atrodo mažiau svarbi, o tai veda prie klaidingo požiūrio, kad dantų problemos – neišvengiamos. Esą netekti dantų ar sirgti ėduonimi yra neišvengiama ir bemaž normalu, tai neva kaip senėjimas. Akcija „Graži šypsena yra balta“ stengsimės pakeisti tokį požiūrį“, – teigia prof. dr. V. Brukienė.

Dalyvauti akcijoje – labai paprasta: tereikia atsiųsti mokėjimo dokumentą už suteiktas odontologines paslaugas. Už tai pacientams bus dovanojama dar daugiau burnos sveikatos: jie kiekvieną savaitę galės laimėti odontologinių paslaugų už 100 eurų, o akcijos pabaigoje šių metų gruodžio 23 dieną trys laimingieji bus apdovanoti net 1000 eurų vertės prizais.

„Džiaugiamės, kad šią iniciatyvą palaiko mūsų ilgamečiai partneriai – Valstybinė mokesčių inspekcija, kuri pasidalijo neįkainojamais patarimais ir savo patirtimi“, – sako prof. dr. V. Brukienė. Akcijos „Graži šypsena yra balta“ informaciniais partneriais tapo ir vienas didžiausių Lietuvos naujienų portalų Lrytas.lt.

Pacientams skirta akcija tęsis nuo šių metų rugsėjo 6 iki gruodžio 23 dienos. Joje dalyvauti galima užpildžius anketą ČIA.

 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.