2021 m. rugsėjo 3 d. Tarybos posėdžio apžvalga

2021 m. rugsėjo 3 d. Rūmų taryba susirinko į posėdį. Tai buvo antrasis išvažiuojamasis Tarybos susitikimas, kuris vyko Kėdainiuose.

Posėdžiui vadovavo Tarybos pirmininkė prof. dr. V. Brukienė, jame dalyvavo 23 asmenys, iš jų 17 Tarybos narių, Vilniaus teritorinio skyriaus vadovė A. Gerliakienė, Šiaulių teritorinio skyriaus vadovė J. Zakarevičiūtė, Garbės teismo pirmininkas R. Abunevičius, Revizijos komisijos pirmininkas G. Skirbutis, atsakingoji sekretorė J. Baltūsienė, viešųjų ryšių specialistas M. Salys.

Posėdžio pradžioje buvo pasidžiaugta sėkmingu liepą įvykusiu LR Odontologų rūmų atstovų susitikimu su Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija Seime. Jo metu buvo aptarta situacija odontologijos sektoriuje ir galimybė keisti licencijavimo tvarką į anksčiau buvusią. Frakcijos nariai susipažino ne tik su dabartine Rūmų veikla, bet ir išgirdo pasiūlymus, kaip būtų galima tobulinti tam tikrus procesus. Padaryta išvada, kad šis susitikimas buvo produktyvus ir turės geros įtakos ateities darbams.

Vasaros metu vyko keli susitikimai Odontologijos politikos grupėje. Viena iš naujienų – pasikeitė odontologiją kuruojantis asmuo. Vietoje SAM viceministrės Danguolės Jankauskienės tai darys viceministras Aurimas Pečkauskas. Taip pat buvo diskutuojama apie finansavimo modelio keitimą odontologijos sektoriuje bei Nacionalinės burnos sveikatos programos atnaujinimą.

Taryba aptarė ir rugsėjį pradėtą akciją „Graži šypsena yra balta“. Odontologams ir burnos priežiūros specialistams pastaraisiais metais tenka ne tik prisitaikyti prie pasaulinės COVID-19 pandemijos diktuojamų  ypatingai sunkių veiklos sąlygų, bet ir gintis nuo kaltinimų dėl galimai neskaidrios veiklos. Nesąžiningai dirbančių pasitaiko visuose sektoriuose, tačiau odontologų bendruomenė pasiryžusi kovoti su galimo šešėlio problemomis, atsikratyti visuomenėje gajų neigiamų stereotipų ir ketina tai daryti naujomis priemonėmis –  įtraukiant ir pacientus.

Todėl nuspręsta organizuoti pirmąją tokią Rūmų akciją, kuria siekiama ne tik didinti pacientų sąmoningumą apie burnos sveikatą ir jos svarbą, bet ir parodyti, kiek daug yra sąžiningai dirbančių odontologų, taip skatinant ir kitus rinktis skaidrią veiklą. Džiugu, kad jau pirmosiomis akcijos dienomis sulaukta didelio odontologų bendruomenės palaikymo, taip pat politikos atstovų pagyrų.

Taip pat aptarta ir odontologijos tvarumo klausimas – tvari kelionė pas odontologą ir iš jo, poveikis aplinkai. ES siekiant kuo mažesnio poveikio aplinkai, pristatytos ir paprastos gairės odontologams, kaip galima paprastai sumažinti energijos suvartojimą ir taip prisidėti prie tvarumo vystymo: pavyzdžiui kitos šalys odontologams siūlo nepalikti įjungtos šviesos, kai tai nėra būtina, neatidarinėti be reikalo langų, kai įjungtas patalpos šildymas ir kitus patarimus.

Todėl siūloma neatsilikti ir Lietuvai bei parengti rekomendacijas odontologams ir burnos priežiūros specialistams, kaip būtų galima paversti savo veiklą tvaresne.

Taryboje jau baigiami ruošti diagnostikos ir gydymo protokolai profesionaliai burnos higienai ir gydymo procedūrų aprašai gydytojams odontologams, todėl visai netrukus jie bus prieinami ir Rūmų nariams.

Artimiausiu metu planuojama įdiegti ir elektroninių mokėjimų sistemą. Tai padarius, Rūmų nariams taps žymiai lengviau atlikti mokėjimus už Rūmų organizuojamus renginius, narystę Rūmuose ir kitas paslaugas.

Aptartas ir artėjančių renginių – Tarptautinio kongreso „Odontologijos kompasas 2022“ ir Tarptautinės odontologų dienos – organizavimas. Taryba patvirtino, kad kongresas „Odontologijos kompasas 2022“ vyks 2022 metų gegužės 27-28 dienomis, o Tarptautinės odontologų dienos minėjimas Vilniuje – vasario 12 dieną.

Primename, kad jau dabar galima siūlyti teritoriniams skyriams kandidatus šioms nominacijoms: šv. Apolonijos ir Burnos priežiūros specialisto (Dantų techniko, Gydytojo odontologo padėjėjo ir Burnos higienisto) nominacijoms, taip pat padėkos raštams Rūmų nariams ir Rūmų rėmėjams. Pateikti siūlymus galima iki lapkričio mėnesio.

Galiausiai nuspręsta į Rūmų narius įtraukti 43 naujus asmenis ir 27 įstaigas. Šiuo metu LR Odontologų rūmai vienija 7296 odontologus ir burnos priežiūros specialistus (3579 odontologus, 1203 burnos higienistus, 1542 odontologo padėjėjus, 972 dantų technikus), taip pat 752 įstaigas.

Kitas Tarybos posėdis numatomas spalio 29 dieną.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.