Europos odontologų taryba (CED) informacija dėl atsparumo antimikrobinėms medžiagoms

Europos odontologų taryba (CED) kartu su Europos regionų organizacija (ERO) bei Pasaulio odontologų federacija (FDI) paruošė informaciją odontologams apie mikroorganizmų atsparumą antimikrobiniams preparatams.

CED pateikia koncentruotą svarbiausią ir aktualiausią informaciją, į ką reikia atsižvelgti odontologams skiriant pacientams gydymą antibiotikais.

Pranešime teigiama, kad antibiotikams atsparios bakterijos kasdien vien Europos Sąjungoje sukelia beveik 90 mirčių. Kadangi antibiotikai tampa vis neefektyvesni dėl jiems atsparių mikroorganizmų plitimo, net ir menkiausios rutininės chirurginės manipuliacijos gali tapti pavojingos gyvybei.

Skelbiama, kad sumažinus nebūtiną antibiotikų skyrimą pacientams, galima pažaboti atsparumo antimikrobiniams preparatams vystymąsi.

Kodėl tai svarbu odontologams?

Odontologai skiria maždaug 10 procentų visų pacientams išrašomų antibiotikų.. Mokslo tyrimai rodo, kad net iki 80 proc. tokių atvejų gydymo antimikrobiniais medikamentais buvo galima išvengti. Todėl odontologinėje praktikoje gydymą antibiotikais reikia skirti atsakingai ir pagrįstai.

Antibiotikai nemalšina dantų skausmo, tai daro dantų gydymas, pabrėžiama CED pranešime.

CED skelbia, kad odontogeninės kilmės infekcijas  pirmiausiai reikia gydyti odontologinėmis gydymo procedūromis. Antimikrobiniai vaistai skiriami  tik tais atvejais, kai odontogeninė infekcija yra lydima karščiavimo, bendro negalavimo ar kitų sisteminės intoksikacijos požymių, kaip patinimas, limfadenopatija ar kramtomųjų  raumenų spazmai. Pacientai, kuriems pasireiškė sepsio simptomai, kuo skubiau turi būti siunčiami skubiam gydymui stacionare.

Jeigu nusprendėte skirti gydymą antibiotikais:

  • Remkitės įrodymais pagrįsta medicina;
  • Skirkite kiek įmanoma siauresnio spektro antibiotiką kuo trumpesniam laikotarpiui;
  • Skirkite teisingą dozę ir vartojimo trukmę;
  • Jeigu įmanoma, naudokite tik vieną antimikrobinį preparatą;
  • Gerai paaiškinkite pacientams, kaip vartoti antibiotikus ir kodėl svarbu juos vartoti tiksliai pagal paskirtą receptą;
  • Švieskite pacientus apie antibiotikų bei jiems atsparių bakterijų sukeliamą riziką.

Anglišką CED pranešimo versiją galite perskaityti čia: https://bit.ly/3ijhbvr 

Artimiausi LR Odontologų rūmų organizuojami mokymai dėl racionalaus antimikrobinių vaistinių preparatų skyrimas ir vartojimas odontologijojehttps://bit.ly/3l8oV3Q 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.