Moksleiviams – Rūmų dovana: pamokos apie burnos sveikatos išsaugojimo principus

Tarptautinės konferencijos „Baltijos šalių odontologų dienos 2021“ proga LR Odontologų rūmai padovanojo dovaną mažiesiems Vilniaus moksleiviams – nemokamas pamokas apie burnos sveikatos išsaugojimo principus.

„Vaikai žino, kad kiekvieną dieną reikia valyti dantukus ryte ir vakare, taip pat pagal galimybes – pavalgius. Jiems tai papasakoja tėvai ir mokytojai. Bet sudalyvavus tokioje pamokoje ne mokyklos erdvėje, jiems įspūdis išlieka visam gyvenimui. Jiems labai naudinga viską pamatyti savo akimis, tuomet ir noras puoselėti sveikatą būna didesnis“, – sakė renginyje su mokiniais apsilankiusi Vilniaus Maironio progimnazijos 2B klasės mokytoja Violeta.

Nemokamos pamokos apie burnos sveikatą surengtos šimtui pirmų-antrų klasių mokinių iš trijų skirtingų Vilniaus mokyklų.

„Burnos sveikata yra viso kūno sveikata. Burnos sveikatos išsaugojimo principus reikia ugdyti nuo mažens, todėl ir nusprendėme mažiesiems moksleiviams padovanoti dovaną – nemokamas pamokėles, kuriose jie sužinojo, kaip taisyklingai prižiūrėti dantis. Tai neabejotinai prisidės prie burnos sveikatos Lietuvoje gerinimo.

Džiaugiamės, kad Vilniaus mokyklos labai teigiamai sureagavo į mūsų kvietimą ir noriai registravosi. Tai reiškia, kad ir mokytojai, ir vaikai supranta, kaip svarbu puoselėti burnos sveikatą, o tokių pamokėlių poreikis – didelis“, – sako Odontologų rūmų pirmininkė prof. dr. Vilma Brukienė.

Tuo metu vaikus burnos sveikatos principų mokiusi lektorė Ugnė Matusevičiūtė sako, kad į pamokas atvykę vaikai – labai žingeidūs, drąsiai kelia rankas ir tiesiog sugeria į save visą informaciją.

„Pasikartojome, kaip reikia taisyklingai valyti dantukus: kiek kartų per dieną, kiek laiko. Taip pat labai svarbu, kokiais judesiais juos valyti. Taip pat parodėme, kaip taisyklingai naudoti tarpdančių siūlą. Aptarėme ir papildomas burnos priežiūros priemones.

Akcentavome ir sveikų dantukų mitybą – koks maistas rekomenduojamas, kad dantys būtų sveiki, o koks maistas jiems kenkia“, – sako U. Matusevičiūtė.

Ji taip pat atskleidė ir lengvai įsimenamus patarimus, kurie padės puoselėti burnos sveikatą. Tam gali padėti ir šiuolaikinės technologijos.

„Svarbu naudoti vadinamąją „dviejų“ taisyklę: valyti dantis bent po dvi minutes, du kartus per dieną. Dabar netgi galima naudoti įvairias mobiliąsias programėles, kurios padeda sekti laiką, kada ir kiek reikia valyti dantis. Taip pat gali pagelbėti elektriniai dantų šepetėliai. Svarbiausia, kad dantų valymas jiems taptų maloniu įpročiu“, – pataria burnos higienistė.

 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.