Odontologams susiduriant su dideliu padėjėjų trūkumu – siūlymai dėl pokyčių specialistų ruošime

LR Odontologų rūmai kreipėsi į Nacionalinės sveikatos sistemos specialistų rengimo valstybinio užsakymo formavimo komitetą dėl pastaruoju metu pastebimo gydytojo odontologo padėjėjų trūkumo ir pasiūlė galimus problemos sprendimus.

Rūmai ne kartą kėlė klausimą dėl didelio šių specialistų trūkumo. Nors gydytojų odontologų padėjėjai yra svarbi ir neatsiejama gydytojų odontologų komandos dalis, padedanti užtikrinti kokybiškų odontologinių gydymo paslaugų teikimą, šiuo metu susiduriama su situacija, kai 2,5 gydytojų odontologų tenka vos 1 padėjėjas.

Tikėtina, kad situacija gali būti dar blogesnė, mat iš registruotų 2065 licencijas turinčių gydytojo odontologo padėjėjų dalis savo veiklą vykdo ne Lietuvoje.

Atkreiptas dėmesys, kad toliau stebimos blogėjančios šių specialistų ruošimo tendencijos, kai vykdomas neproporcingas ir šalies poreikių neatitinkantis studentų priėmimas.

Gydytojo odontologo padėjėjus ruošia tik Kauno, Klaipėdos ir Utenos kolegijos, kurios kartu 2021 metais priėmė vos 72 studentus. Iš jų – tik 14 į valstybės finansuojamas vietas.

Tam, kad ši situacija būtų ištaisyta, Rūmai pasiūlė kelis sprendimo būdus:

  • Didinti valstybės finansuojamų vietų skaičių Odontologinės priežiūros studijų programoms;
  • Specifiškai skirti atskirus finansavimo krepšelius Odontologinės priežiūros studijų programą pasirinkusiems studentams;
  • Trumpinti Odontologinės priežiūros studijų programą, siekiant padaryti ją patrauklesnę.

Tikimės, kad į šiuos siūlymus bus atsižvelgta Nacionalinės sveikatos sistemos specialistų rengimo valstybinio užsakymo formavimo komitete ir tai prisidės prie odontologų ir burnos priežiūros specialistų veiklos gerinimo.

Susipažinti su Rūmų raštu galite čia: https://bit.ly/3mXXLz6

„Odontologai pataria“ laida apie gydytojų odontologų padėjėjų studijas: https://bit.ly/3ET9rcg

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.