2021 m. spalio 29 d. Tarybos posėdžio apžvalga

2021 m. spalio 29 d. Rūmų taryba susirinko į posėdį. Tai buvo išvažiuojamasis Tarybos susitikimas, kuris vyko Šiauliuose.

Posėdžiui vadovavo Tarybos pirmininkė prof. dr. V. Brukienė, jame dalyvavo 20 asmenų, iš jų 15 Tarybos narių, taip pat Vilniaus teritorinio skyriaus vadovė A. Gerliakienė, Šiaulių teritorinio skyriaus vadovė J. Zakarevičiūtė, Garbės teismo pirmininkas R. Abunevičius, atsakingoji sekretorė J. Baltūsienė, viešųjų ryšių specialistas M. Salys.

Posėdžio metu aptarta sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarka Lietuvoje. Jai skirta apie 980 mln. eurų iš Europos Sąjungos lėšų. Atkreiptas dėmesys, kad parengtoje reformoje neužsimenama apie odontologiją, neapibrėžtas pirminis odontologijos lygis. Vilniaus teritorinio skyriaus vadovė Auristida Gerliakienė pristatė Lietuvos medikų sąjūdžio poziciją šiuo klausimu: neleisti sujungti pirminio lygio su antriniu, o antrinio – su tretiniu, nes tokiu atveju dingtų konkurencija, būtų sudaryta ydinga paslaugų teikimo grandinė.

Tarybos nariai nutarė palaikyti Lietuvos medikų sąjūdžio poziciją ir kartu teikti pasiūlymus Vyriausybei peržiūrėti pirminio odontologijos lygio klausimą.

Pasiūlytos kelios iniciatyvos, susijusios su burnos ligų profilaktika. Viena tokių – profilaktikos programa asmenims, turintiems specialiųjų poreikių. Tam bus sukurtas išsamus programos planas, o jį patvirtinus – nustatytas įgyvendinimui reikalingas biudžetas.

Taryba patvirtino ir prieš posėdį paruoštus bei peržiūrėtus diagnostikos ir gydymo protokolus, skirtus profesionaliai burnos higienai. Taip pat paruošti ir gydymo procedūrų aprašai, remiantis jais ruošiamos pacientams skirtos sutikimo formos.

Išreikštas susirūpinimas gyd. odontologo padėjėjų situacija Lietuvoje. Šiuo metu susiduriama su situacija, kai 2,5 gydytojų odontologų tenka vos 1 padėjėjas. Tikėtina, kad situacija gali būti dar blogesnė, mat iš registruotų 2065 licencijas turinčių gydytojo odontologo padėjėjų dalis savo veiklą vykdo ne Lietuvoje.

Todėl kreiptasi į Nacionalinės sveikatos sistemos specialistų rengimo valstybinio užsakymo formavimo komitetą, pasiūlyti konkretūs sprendimai, kurie galėtų pataisyti esamą situaciją:

  • Didinti valstybės finansuojamų vietų skaičių Odontologinės priežiūros studijų programoms;
  • Specifiškai skirti atskirus finansavimo krepšelius Odontologinės priežiūros studijų programą pasirinkusiems studentams;
  • Trumpinti Odontologinės priežiūros studijų programą, siekiant padaryti ją patrauklesnę.

Posėdyje aptarta spalio 22-23 dienomis vykusi tarptautinė mokslinė konferencija „Baltijos šalių odontologų dienos 2021“. Joje paskaitas skaitė 18 lektorių – 14 lietuvių ir 4 užsieniečiai iš Latvijos, Lenkijos ir Ispanijos. Konferencijoje dalyvavo 669 asmenys. Kartu su konferencija vyko ir Pirmosios medicinos pagalbos kursai.

Renginio metu vykdytos burnos sveikatos išsaugojimo principų pamokos, skirtos mažiesiems moksleiviams. Pamokose dalyvavo keturios pirmokų-antrokų klasės iš trijų skirtingų Vilniaus mokyklų, iš viso – beveik 100 moksleivių.

Taip pat nutarta patvirtinti atnaujintas rėmimo pozicijas tarptautiniams kongresams. Pakeitimai bus taikomi visiems tarptautiniams kongresams, vykstantiems nuo 2022 metų. Susipažinti su rėmimo pozicijomis galite čia:

Pristatyta kartu su gyd. odontologėmis Daiva Janavičiene ir Daina Simutiene išleista knyga – „Dantukų pasaka“. Vaikų švietimui apie burnos sveikatą skirta knyga išleista 5 tūkst. egzempliorių tiražu. Dalis šių knygų skirta Teritoriniams skyriams, likusios bus panaudotos Rūmų organizuojamuose renginiuose.

Galiausiai nutarta Į Rūmų narių sąrašą įrašyti 64 naujus narius, išbraukti iš Rūmų narių sąrašo 1 narį, jam pačiam prašant išstoti iš asociacijos.

Kitas Tarybos posėdis numatomas gruodžio 10 dieną Vilniuje.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.