2021 m. gruodžio 10 d. Tarybos posėdžio apžvalga

2021 m. gruodžio 10 d. Rūmų taryba susirinko į posėdį. Tai buvo paskutinis tarybos posėdis šiais metais.

Posėdžiui vadovavo Tarybos pirmininkė prof. dr. V. Brukienė, jame dalyvavo 20 asmenų: 15 Tarybos narių, Vilniaus teritorinio skyriaus vadovė A. Gerliakienė, Garbės teismo pirmininkas R. Abunevičius, Revizijos komisijos pirmininkas Gediminas Skirbutis, atsakingoji sekretorė J. Baltūsienė, viešųjų ryšių specialistas M. Salys.

Pirmiausia surengta diskusija dėl ortodontinių paslaugų prieinamumo Lietuvoje. Joje dalyvavo ne tik Rūmų atstovai, bet ir Lietuvos ortodontų sąjungos atstovai Andrius Pocevičius bei Rūta Almonaitienė, Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto dekanas Dainius Razukevičius ir LSMU MA Odontologijos fakulteto Ortodontijos klinikos vadovas Antanas Šidlauskas, Gydytojų odontologų draugijos pirmininkas Marijus Aleksiejūnas, Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos atstovė Eglė Savulienė, Valstybinės ligonių kasos atstovai Rasa Savičiūtė, Giedrius Baranauskas ir Viačeslavas Zaksas, taip pat Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos atstovė Irma Kvederienė.

Diskusijos metu buvo aptartos ortodontijos ir ortodontinio gydymo kompensavimo problemos, tokių paslaugų prieinamumas. Taip pat diskutuota apie galimybę dalį ortodontinių paslaugų leisti vykdyti ne tik gydytojams ortodontams, bet ir gydytojams odontologams – tai galėtų sumažinti pacientų eiles.

VASPVT atstovai sutiko, kad verta peržiūrėti ir papildyti gydytojo odontologo normą tam tikromis kompetencijomis.

Po diskusijos sutarta suformuoti bendrą kreipimąsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, kuriame būtų išsakyti siūlymai dėl galimų pokyčių sprendžiant ortodontinių paslaugų prieinamumo gerinimo klausimą.

Taip pat aptartas gydytojų odontologų ir burnos priežiūros specialistų ruošimas 2022 metais. Tarybos narys Povilas Kalesinskas papasakojo, kad kitais metais burnos priežiūros specialistams bus skirta 60 valstybės finansuojamų vietų. Paaiškėjo, kad situacija šių specialistų rengime yra nepakitusi. Reikia ne tik didesnio valstybės finansavimo, bet ir keisti patį specialistų parengimo modelį – tik tokiu atveju būtų galima pagerinti burnos sveikatos priežiūros specialistų parengimą ir sumažinti jų – ypač gydytojo odontologo padėjėjų – trūkumą realioje praktikoje.

Nutarta parengti kreipimosi į Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją projektą, išdėstant metai iš metų nesikeičiančią problemą dėl burnos priežiūros specialistų ruošimo ir pateikiant siūlymą iš esmės keisti jų ruošimo tvarką, aprašant ir pasiūlant užsienio šalių pavyzdžius.

Gydytoja odontologė Violeta Raslanienė, Sveikatos apsaugos ministro patvirtinta ekspertė, pristatė pasikeitimus pacientams padarytos žalos atlyginime. Esminis pokytis įsigaliojus naujam „žalos be kaltės“ modeliui – siekiama ne išmokėti kuo didesnį žalos atlyginimą, o pagreitinti paciento gaunamos išmokos procesą. Tai reiškia, kad per 2 mėnesius nuo paciento pareiškimo pateikimo skundas turi būti išnagrinėtas, pateiktas atsakymas ir pacientui pervesta išmoka.

Posėdžio metu nutarta pakeisti kai kurių Rūmų teikiamų paslaugų įkainius:

1) Reklama apie kitų organizatorių renginį Rūmų internetinės svetainės kalendoriuje:

  • jei renginys skelbiamas likus 1 mėnesiui iki renginio – 75 eurai;
  • jei iki 3 mėnesių – 100 Eur;
  • jei iki 1 metų - 150 Eur.

2) Kitų renginių organizatorių rengiamų renginių registravimas:

  • vienkartinių tobulinimo renginių – 50 eurų;
  • programos užregistravimas – 200 eurų.

2022 metų vasario 12 dieną Vilniuje vyks Tarptautinės odontologų dienos minėjimas. Patvirtinta, kad šventės metu bus teikiamos keturios nominacijos – šv. Apolonijos, Gydytojo odontologo padėjėjo, Burnos higienisto ir Dantų techniko. Slapto balsavimo metu išrinkti nominacijų laureatai, kurie bus paskelbti prieš šventės minėjimą. Taip pat nutarta, kas bus apdovanoti Rūmų padėkos raštais.

Posėdžio metu pristatytas planuojamas Odontologų rūmų biudžetas 2022 metams. Pritarta, kad pajamų ir išlaidų sąmatos projektas bus teikiamas 2022 metais vyksiančiam Visuotiniam narių susirinkimui tvirtinti.

Galiausiai nutarta į Rūmų narių sąrašą įrašyti 15 naujų narių bei 15 odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų.

Kitas tarybos posėdis vyks 2022 m. sausio 28 dieną Vilniuje. Numatyta ir antrojo 2022 metų tarybos posėdžio data ir vieta – jis vyks vasario 25 dieną Kaune.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.