Patarimai dėl bendradarbiavimo su Rusijos ir Baltarusijos institucijomis

Dalijamės aktualia Užsienio reikalų ministerijos informacija dėl bendradarbiavimo su Rusijos ir Baltarusijos institucijomis Rusijos sukelto karo Ukrainoje metu.

Užsienio reikalų ministerija, atsižvelgdama į Rusijos Federacijos (RF) ir Baltarusijos Respublikos (BR) vykdomą beprecedentę karinę agresiją prieš Ukrainą ir tokiais veiksmais šiurkščiai pažeidžiamą tarptautinę teisę, Lietuvos Respublikos valstybės institucijoms, įstaigoms ir jų darbuotojams rekomenduoja:

  • Apriboti bendradarbiavimą su RF ir BR institucijomis iki minimaliai būtino, o tarptautinių sutarčių, tarptautinių tarpžinybinių susitarimų ar kitokio pobūdžio susitarimų ir memorandumų su RF ir BR taikymo poreikį vertinti per pirmaeilių Lietuvos Respublikos ir Lietuvos Respublikos piliečių interesų užtikrinimo prizmę ir atsižvelgiant į prisiimtus imperatyvius įsipareigojimus.
  • Apriboti/nepalaikyti jokių oficialių kontaktų (tiek raštu, tiek žodžiu) su RF ir BR institucijoms ir jų pareigūnais, išskyrus atvejus, susijusius su gyvybiškais svarbiais Lietuvos Respublikos interesais ar specifinius operatyvius atvejus.
  • Institucijoms gavus tiesioginius kreipimusis iš RF ar BR ambasadų Vilniuje, informuoti, kad toks susirašinėjimas turi būti vykdomas tik per Užsienio reikalų ministeriją (išskyrus atvejus, numatytus tarptautinėse sutartyse dėl konsulinių santykių).
  • Nedalyvauti RF ir BR organizuojamuose bet kokio formato renginiuose ar renginiuose, prie kurių organizavimo prisideda RF ar BR, ir nekviesti šių valstybių atstovų į Lietuvoje organizuojamus renginius ar Lietuvos organizuojamus renginius daugiašaliuose formatuose.
  • Dalyvaujant daugiašaliuose formatuose aktyviai smerkti, pasitelkus ar subūrus bendraminčių valstybių atstovus, RF ir BR karinės agresijos veiksmus prieš Ukrainą, ir reikalauti nedelsiant nutraukti karinę agresiją.
  • Atsižvelgiant į teisines/procedūrines galimybes ir įvertinus galimą poveikį, siekti RF ir BR pašalinimo ar jų narystės sustabdymo tarptautinėse organizacijose, tarptautinėse institucijose ir kituose daugiašaliuose formatuose, taip pat RF ir BR atstovų pašalinimo/neišrinkimo tarptautinių organizacijų valdymo organuose, tarptautinių organizacijų vykdomų programų su RF ir BR nutraukimo, prioritetą teikiant bendrai Europos Sąjungos valstybių ar bendraminčių valstybių koordinuotai pozicijai šiais klausimais. Pozicijų dėl RF ir BR ribojimo tarptautiniuose formatuose koordinavimo klausimais prašome konsultuotis su Užsienio reikalų ministerija (Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.