Negalią turinčių vaikų burnos sveikatai gerinti – speciali Odontologų rūmų inicijuota programa

Kovo 20 dieną minima Pasaulinė burnos sveikatos diena primena, kad savo burnos sveikata reikia rūpintis ne tik kovo 20-ąją, bet kiekvieną metų dieną. Tačiau ne visiems burnos sveikatos priežiūra yra lengvas procesas. Ypatingos priežiūros reikalauja labiausiai pažeidžiama grupė – negalią turintys vaikai. Būtent į neįgaliųjų burnos sveikatą orientuota nauja speciali Odontologų rūmų inicijuota programa.

Viena iš šios programos iniciatorių burnos higienistė Daiva Mačiulienė pažymi mokslinių tyrimų rezultatus, kurie parodo, kad sveikų vaikų burnos sveikata yra geresnės būklės nei vaikų, turinčių negalią. Dėl objektyvių priežasčių jiems burnos priežiūros paslaugos yra sunkiau prieinamos, o specialių įstaigų, kurios dirbtų su neįgaliaisiais, nėra daug.

„Dėl šių priežasčių ir matomo tikrai didelio poreikio, Odontologų rūmai ir burnos priežiūros specialistai ėmėsi inciatyvos ir sugalvojo parengti vaikams su negalia burnos priežiūros gerinimui skirtą programą, į ją kartu įtraukiant ir šių vaikų tėvelius.

Bendraujant su neįgaliųjų asociacijomis ir draugijomis supratome, kad negalią turinčių vaikų tėveliams trūksta informacijos, susitikimų, konkrečių situacijų analizės. Šios dienos duomenimis jau yra užsiregistravę daugiau nei 300 negalią turinčių vaikų su tėveliais iš visos Lietuvos. Didžiausias įsitraukimas į mūsų programą matomas Tauragėje, Kelmėje, Vilniuje, Trakuose, Kaune, Šiauliuose“, – pasakoja D. Mačiulienė.

Neįgaliesiems skirta programa bus sudaryta iš dviejų dalių. Pirmoji – nuotoliniai mokymai vaikų tėveliams. Antroji – praktinė vienos dienos stovykla, kurioje su vaikais ir jų tėveliais bendraus profesionalūs burnos priežiūros specialistai.

„Specialistai važiuos į skirtingus regionus, kuriuose bus surinktos vaikų ir tėvelių grupės. Tokių susitikimų metu bus kalbama apie dantų priežiūrą, tinkamą mitybą, specialistai patikrins vaikų burnos sveikatos būklę, parinks jiems tinkamiausias priemones. Taip pat vaikai ir jų tėveliai bus supažindinti su specializuotomis dantų valymo priemonėmis ir kaip taisyklingai prižiūrėti negalią turinčio vaiko dantis“, – teigia D. Mačiulienė.

Ši švietėjiška ir savanoryste grindžiama programa kol kas numatoma 2022-2023 metams, tačiau jau dabar planuojama, kad vėliau ji galėtų ir turėtų būti pratęsta.

„Norime sulaukti programoje dalyvaujančių tėvelių atsiliepimų, kad galėtume ją dar labiau pagerinti ir ateityje pasiekti dar geresnių rezultatų“, – sako burnos higienistė.

Veiksmų pagerinti neįgaliųjų burnos sveikatą atlikta ir jau dabar. Minint Pasaulinę burnos sveikatos dieną kovo mėnesį Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Burnos sveikatos katedroje buvo vykdoma socialinė akcija „Burnos higienos mokymai negalią ir kitų specialiųjų poreikių turintiems asmenims“.

„Į akciją įsitraukė Kauno kolegijos Burnos sveikatos katedros studentai, dėstytojai, Kauno miesto visuomenės sveikatos biuro atstovai bei  apie 150 neįgaliųjų, nuolat gyvenančių ar tik lankančių valstybines biudžetines socialinės globos įstaigas, dienos centrus, profesinės reabilitacijos centrus, bendruomenes, bei šių įstaigų darbuotojai.

Akcijos metu buvo skaitomos paskaitos įstaigų darbuotojams, dirbantiems su negalią turinčiais žmonėmis, vedami praktiniai užsiėmimai, susiję su burnos ligų profilaktika neįgaliesiems, studentai pravedė individualias konsultacijas burnos sveikatos gerinimo klausimais, parinko asmens higienos priemones  žmonėms su negalia“, – apie įvykusią socialinę akciją papasakojo D. Mačiulienė.

Ji akcentuoja, kad šiemet poveikį burnos sveikatos turi ir dabartiniai siaubingi įvykiai Ukrainoje.

„Stresas, psichoemocinė aplinka turi įtakos mūsų burnos sveikatai. Pacientai dažnai skundžiasi pablogėjusia periodonto būkle, kraujuojančiomis dantenomis. Nesvarbu, kokie laikai – geri ar blogi – burnos sveikata keičiasi priklausomai nuo mūsų aplinkos. Todėl svarbu iš pradžių rūpintis savo sveikata, o kai burna sveika ir pats spinduliuoji sveikata, tuomet gali suteikti sveikatą kitiems“, – sako D. Mačiulienė.

 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.