Simonas Grybauskas: Odontologų rūmai gali būti vienu žingsniu priekyje

Daugiau nei 15 metų Odontologų rūmų nariu esantis gyd. odontologas, burnos, veido ir žandikaulių chirurgas Simonas Grybauskas pasidalijo savo mintimis apie Rūmus ir buvimą bendruomenės dalimi.

Simonas mano, kad savivalda odontologams ir burnos priežiūros specialistams yra reikalinga, kad būtų atstovaujami jų interesai.

„Jeigu neturėtume savivaldos, tuomet kiekvienas liktume kovoti pats už save, o taip ką nors pasiekti yra sunku arba net neįmanoma. Jeigu nebūtų Rūmų, už mus viską spręstų tie, kurie dažniausiai nieko nenusimano mūsų srityje. Tai būtų pasenusio valdymo forma.

Odontologų rūmų narys esu jau seniai, nuo pat pradžios. Stebėjau Rūmų augimą ir brandą, sėkmę ir nesėkmes, vertinu Rūmų indėlį mūsų bendruomenei, daugelio biurokratinių procesų supaprastinimą, licencijavimo procesų optimizavimą ir profesinio tobulinimo tvarkos optimizavimą.

Yra žmonių, kurie išdidina Rūmų padarytas klaidas, bet neklysta tik tas, kas nieko nedaro. Svarbiausia, ar sugebama pasimokyti iš savo klaidų, išsivalyti ir judėti tolyn, priimti kritiką ir į ją mokėti paversti sprendimais. Manau, kad tobulėjimui vietos yra kaip ir visiems, bet atlikti darbai nusveria padarytas klaidas. Svarbiausia tai, kad turime Rūmus, kurie mus atstovauja ir padeda mūsų profesijai“, – sako S. Grybauskas.

Nors narystė Odontologų rūmuose jau kurį laiką yra neprivaloma, tačiau 2021-aisiais odontologai ir burnos priežiūros specialistai parodė didelį pasitikėjimą: narystės verte patikėjo daugiau kaip 7,3 tūkst. gydytojų odontologų bei burnos priežiūros specialistų, taip pat dar beveik 800 odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų. Pasak S. Grybausko, tai parodo, kad nariai tiki Rūmų veikla ir jos nauda.

„Net jeigu ir esame altruistai ir daug ką darome dėl nepamatuoto noro padėti vieni kitiems ir savo profesijai, ilgalaikiam gyvavimui reikalinga abipusė nauda. Kai nėra ekstremalių situacijų, visi dirbame savo kabinetuose, žinome teisinę bazę ir jaučiamės stiprūs. Bet nutikus neeilinei situacijai, pavyzdžiui Covid pandemijai, viskas keičiasi. Tuomet mums prireikia konsultantų ar organizacijos, kuri mums padėtų atlikti didelius darbus: išanalizuotų teisinę bazę, darytų įtaką įstatymui leidybai, rengtų aprašus ir instrukcijas, atstovautų mūsų profesiją, kad naujai išleisti įstatymai nebūtų pertekliniai. Ir štai staiga atsiranda noras būtų tokios organizacijos nariu.

Manau, kad Rūmai gali padėti ir padeda daugeliu klausimų, ypač ten, kur mes patys nesijaučiame stiprūs ar neturime reikiamų kompetencijų. Odontologų rūmai gali būti vienu žingsniu priekyje ir teikti pagalbą dar tuomet, kai jos niekas neprašo.

Aš manau, kad nariai susimoka narystės mokestį ne tik dėl to, kad tikisi naudos ir žinių, bet taip pat ir dėl bendruomenės palaikymo. Pats mokestis praktikuojančiam odontologui ar burnos priežiūros specialistui nėra didelis“, – sako Simonas.

Chirurgas taip pat turi patarimų ir dėl šiuo metu šalyje tvyrančio nerimo dėl sudėtingos situacijos netoli Lietuvos – Rusijos puolamoje Ukrainoje.

„Nerimas atsiranda dėl nežinojimo, kas bus toliau. Arba iš baimės, nes nesame susiplanavę savo veiksmų. Tad jeigu norite išvengti nerimo, turite susiplanuoti, ką darysite, jeigu prasidės karas ar nutiks kitokia nelaimė. Kai žinai, ką darysi tiksliai, nerimo nebelieka. Aš nerimo nejaučiu, nes gerai žinau, ką darysiu, jei taip atsitiks“, – pataria S. Grybauskas.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.