2022 m. vasario 25 d. Tarybos posėdžio apžvalga

2022 m. vasario 25 d. Rūmų taryba susirinko į antrąjį posėdį šiais metais, kuris vyko Kaune.

Posėdžiui vadovavo Tarybos pirmininkė prof. dr. V. Brukienė, jame dalyvavo 20 asmenų: 15 Tarybos narių, Garbės teismo pirmininkas R. Abunevičius, Revizijos komisijos pirmininkas G. Skirbutis, LSMU MA Odontologijos fakulteto dekanas prof. dr. D. Razukevičius, atsakingoji sekretorė J. Baltūsienė, viešųjų ryšių specialistas M. Salys.  

Kauno teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Rasa Valinskaitė-Barščevičienė supažindino Tarybos narius su dantų protezavimo paslaugų prieinamumu Lietuvoje. Pranešėja priminė, kaip kompensavimas už dantų protezavimo paslaugas buvo teikiamas iki 2021 m. sausio 1 d. ir po jos, kai įsigaliojo nauja kompensavimo PSDF biudžeto lėšomis tvarka. Dabartine tvarka pacientas kreipiasi į pirminės priežiūros įstaigos gydytoją odontologą arba į kitos įstaigos, turinčios sutartį su VLK kasa, gydytoją odontologą, tuomet gydytojas odontologas nustato poreikį ir tuomet informacinėje Dantų protezavimo posistemėje jis surašo duomenis ir išduoda. Iš karto suvedus paciento duomenis, pacientas gauna sąrašo numerį. Pranešime nurodoma, kad protezavimo paslaugos turi būti suteiktos per 3 metus.

Pacientas su šiuo pranešimu gali kad ir tą pačią dieną kreiptis į įstaigą, turinčią sutartį su Ligonių kasa, kurioje bus atliekamas dantų protezavimas. 2006 metais buvo skirta 2,5 mln. Eur dantų protezavimui, o šiais metais biudžetas dantų protezavimui sudaro 44,6 mln. Eur. Pranešėja atkreipė dėmesį, jog, pavyzdžiui, Vilniuje dėl teisės protezuotis dantis nustatymo kreipėsi 28000 asmenų, o dėl protezavimo, t.y. paslaugos teikimo, kreipėsi tik 5000 asmenų. Iš to matyti, kad kyla rizika susidaryti situacijai, jog pacientai, atidėliodami protezavimo paslaugų gavimą, po 3 metų gali sudaryti tokias eiles, kad gydymo įstaigos bus nepajėgios užtikrinti tokios gausybės protezavimo paslaugų suteikimo.

Pranešėja akcentavo, kad VLK perėjus prie vieno pacientų sąrašo buvimo šalies mastu, visi Lietuvos gyventojai turi vienodas sąlygas paslaugoms gauti. Pacientas pagal prašymo pateikimo datą (nesvarbu, ar jis būtų iš Panevėžio, ar iš Kauno) gali protezuotis dantis. Nuo 2006 metų biudžetas šioms paslaugoms padidėjo 17, 8 karto.

Kauno kolegijos Medicinos fakulteto dekanas Julius Dovydaitis pristatė šiai dienai aktualų klausimą apie gydytojų odontologų ruošimą, šios specialybės patrauklumą ir specialistų trūkumą.

Pranešėjas informavo, kad į studijų kryptį, į kurią įeina 3 studijų programos, yra sudedami visi krepšeliai. Jis siūlo Odontologinės priežiūros programą atskirti ir valstybės finansuojamas vietas skirti tik Odontologinės priežiūros programai. J. Dovydaitis informavo, jog apie 15 proc. baigusių studijas nedirba pagal specialybę, nes jų netenkina darbo užmokesčio dydis, siūlomos darbo sąlygos, per aukšti darbdavių reikalavimai. J. Dovydaičio nuomone, trumpinti programos tikrai nereikia.

Vėliau Taryba, susipažinusi su siūlymu ir vadovaudamasi 2009 m. gegužės 15 d. Rūmų tarybos nutarimu Nr. 09/TN-45, nutarė patenkinti gydytojos odontologės E. B. A. prašymą ir atleisti ją nuo Rūmų narystės mokesčio už 2022 metus mokėjimo. Taip pat pritarta dėl sunkios ligos ir jos sukelto nedarbingumo gydytojui odontologui A. L. sudaryti sąlygas 2022 metais nemokamai rinkti profesinės kvalifikacijos tobulinimosi valandas Rūmų rengiamuose tobulinimosi renginiuose, išskyrus Rūmų organizuojamuose tarptautiniuose kongresuose ir / ar konferencijose.

Pristatyta, kad artimiausiu metu valdyba, atsakinga už e-sveikatą Lietuvoje nenumato jokių pasikeitimų e-sveikatos sistemoje, taip pat pristatyta Rūmų atstovų veikla Sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupėse.

Galiausiai nutarta į Rūmų narių sąrašą įrašyti 37 naujus narius, 38 odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigas ir 1 narį į Rūmų asocijuotus narius.

Kitas tarybos posėdis vyks 2022 m. kovo 25 dieną Vilniuje.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.