Odontologai pataria: kaip sužinoti, ar jums priklauso kompensacija už dantų protezavimą?

Dantų protezavimas – ne pigi procedūra. Visgi kai kuriems pacientams ji gali tapti pigesnė gavus kompensaciją. Kaip sužinoti, kam kompensacija priklauso, laidoje „Odontologai pataria“ papasakojo gyd. odontologė dr. Eglė Vindašiūtė-Narbutė. Ji taip pat patarė, kaip prižiūrėti dantų protezus ir kokios priemonės ar medžiagos jiems gali pakenkti.

– Kas yra dantų protezai ir kam jie yra skirti?

– Dantų protezai yra reikalingi tada, kai žmogus dėl kažkokių priežasčių netenka dantų arba kai dantis yra netekęs daug savų audinių ir virš dantenų reikalingas koks nors dirbtinis daiktas, kad būtų atkurtas buvęs dantis ir jis atrodytų estetiškai bei leistų neskausmingai valgyti.

– Kokie būna dantų protezai?

– Viena iš protezų rūšių yra išimami protezai, kuriuos vakarais reikia išsiimti ir jie reikalingi žmogui, kuris neturi kelių ar visų dantų.

Kita rūšis – fiksuotos dantų restauracijos, kuomet netenkama dalies danties (nulūžo ar nuskilo). Tada būna dedami pavieniai vainikėliai, protezai, karūnėlės, dantų tiltai.

Trečia protezų rūšis – kai nėra danties šaknies ir yra sriegiamas dantų implantas, ant jo dedamas protezas, vainikėlis ar karūnėlė.

– Ar skiriasi išimamų ir neišimamų protezų kokybė?

– Skiriasi medžiagos, iš kurių jie yra gaminami. Išimamiems protezams reikalingos lengvos medžiagos, dažniausiai naudojama kokios nors rūšies plastmasė. Jeigu jiems būtų naudojama metalo keramika, cirkonis, jis tiesiog nesilaikytų dėl savo kietumo, o viršutiniame žandikaulyje dėl svorio kristų žemyn.

Fiksuoti protezai daromi pagal žmogaus finansinius lūkesčius, estetinius pageidavimus.

– Ar protezai turi garantiją?

– Jeigu kalbant teisiškai, gali būti suteikta vienų metų garantija gaminiui, t.y pačiam protezui iš technikų laboratorijos. Ji galiotų, jeigu protezas skiltų pusiau, bet ne dėl to, kad buvo netyčia numestas.

Bet medicinoje jokios garantijos nėra suteikiamos. Nes tai yra žmogaus organizmas ir gydytojas ne visada gali pasakyti, kaip organizmas reaguos į protezavimo būdą. Vienas iš pavyzdžių: gydytojas niekada negali sureaguoti, ką žmogus su tuo protezu kramto. Pacientas perspėjamas, kad vengtų labai kieto maisto, riešutų gliaudymo arba kavos ir ledų vartojimo vienu metu, tačiau ne visada to paklausoma. Ir klinika ar gydyojas negali vienas prisiimti visos atsakomybės už protezo garantiją.

– Ar protezas irgi gali sugesti?

– Jeigu turime išimamą protezą, kai neturima savų dantų, tuomet jis kaip ir negenda. Tačiau, kadangi jis yra plastikinis, jo higiena yra ypač svarbi, nes plastikas iš savęs yra šiurkštesnė medžiaga. Jis į save labai traukia visokius pigmentus, apnašas, kurios būna burnoje. Todėl dantų valymas yra labai svarbus, nes gali atsirasti blogas kvapas ar dantenų uždegimas.

Fiksuotiems protezams higiena yra dar svarbesnė, nes čia savas dantis yra susijungęs su dirbtiniu. Ir savas dantis gali sugesti, jeigu nebus valomi dantys. Jeigu turimas dantų tiltas, kuris apima penkis dantis, ir vienas iš dantų sugenda (pvz. tas, kuris yra viduryje), tuomet netenkama viso tilto, nes nebelieka atramos.

Jeigu yra dantų implantas, tai dantenų ar kaulo uždegimas, neatliekant burnos higienos, taip pat yra galimas.

Todėl jeigu turite bet kokios rūšies implantą, būtina kas pusmetį arba taip dažnai, kaip nurodė odontologas, lankytis apžiūrai ir reguliariai atlikti burnos higieną.

– Kokia turi būti dantų higiena, kai turimi protezai?

– Turi būti labai kruopšti higiena. Be dantų šepetėlio, būtinas tarpdančių šepetėlis ar dantų siūlas. Išimami protezai turi būti valomi po bėgančio vandens srove.

Gavus protezus, pacientas turi būti apmokomas, kaip juos prižiūrėti. Jeigu gydytojas odontologas pamiršo tai papasakoti, galima jo drąsiai paklausti.

Jeigu lankomasi reguliariai pas burnos higienistą, jis irgi gali parodyti ir papasakoti, kaip protezą prižiūrėti.

Dar viena iš papildomų labai gerų burnos higenos priemonių yra irigatoriai. Tai yra stipri vandens srovė, kuri užtikrina ne tik mechaninį išpūtimą iš tarpdančių, bet ir labai gerą masažą dantenoms, o tai užtikrina gerą kraujotaką.

– Ar yra tokių priemonių, kurios gali pakenkti dantų protezams?

– Jeigu yra dantų implantas, tai dantų siūlą vartoti nerekomenduojama, Nes siūlą galima įvesti iki paties implanto galo, o tai nėra gerai.

Kietas dantų šepetėlis ne tiek gerai nuvalo, kiek subraižo dantenas ir protezus. O subraižytas protezas apnašas kaups daug labiau.

Dar prie blogos higienos priskiriama balinamoji dantų pasta, citrina ir sodos milteliai. Kai visa tai chemiškai susijungia ir galiausiai dar valomasi kietu dantų šepetėliu, tai yra mirties nuosprendis tokiems dantimis.

Todėl labai svarbu gydytojui odontologui papasakoti visus savo įpročius, ir jis pasakys, kas yra gerai, o ką reikia keisti ar ko atsisakyti.

– Kiek laiko užtrunka susiprotezuoti dantis?

– Jeigu reikalingas išimamas protezas, nes yra dalinis dantų netekimas, ir viskas yra suderinta su gydytoju  odontologu bei dantų techniku, tokį protezą galima gauti per kelias dienas.

Bet jeigu yra pilna plokštelė ir reikalinga nustatyti sukandimo tipą, aukštį, įvertinti estetiką, tam reikia maždaug 4-5 vizitų ir tokią plokštelę galima gauti per porą savaičių.

Jeigu kalbama apie vainikėlį ar užklotą ant esamo danties, tai su šiuolaikinėmis technologijomis galima padaryti per vieną dieną.

Dantų implantui reikalingas gijimas. Įsukus implantą, priklausomai nuo žandikaulio ir ar kaulas buvo priaugintas, gijimas gali trukti nuo pusantro mėnesio iki metų. Ir protezui pagaminti reikia apie dviejų-trijų savaičių.

Jeigu yra reikalingas visos burnos protezavimas, kai yra labai svarbi diagnostika, ištyrimas, patikrinimas su paprastesnėmis restauracijomis arba dar taikomas ortodontinis gydymas, visa tai gali užtrukti 2-3 mėnesius ar net ilgiau.

Jeigu dėl traumos netekti priekiniai dantys ar vienas dantis, pacientas nepaliekamas be danties. Tokiu atveju iš karto svarstoma apie fiksuotą, išimamą restauraciją, kad galima būtų ją padaryti tą pačią ar kitą dieną.

– Kas ir kaip gali gauti kompensaciją protezavimui?

– Kompensaciją galima gauti tokiose įstaigose, kurios yra sudariusios sutartis su ligonių kasomis. Jas gali gauti senjorai, vaikai iki 18 metų, pacientai, kurie sirgo burnos, veido, žandikaulių onkologinėmis ligomis ir neįgalieji.

Senjorams kompensacija skiriama visada, tačiau yra 3 metų laiko tarpas po pirmo pasinaudojimo, kada galima kreiptis vėl.

Vaikams iki 18 metų eilių nėra, pasinaudojus viena kompensacija galima iš karto kreiptis dėl naujos.

Gali skirtis kompensacijos dydis priklausomai nuo to, kokia yra situacija. Dažniausiai vaikams padengiamos visos išlaidos, tik jiems gali būti daromos pavienės restauracijos, ne tiltai, nes vaiko organizmas auga, žandikaulis keičiasi.

Senjorams kompensacijos suma gali būti nuo 600 iki 2000 Eur. Tai priklauso nuo to, kiek yra likę savų sveikų dantų ir kokia yra kaulo būklė. Tai nustato gydytojų odontologų, ortopedų konsiliumas.

– Kur galima kreiptis dėl protezavimo kompensacijos?

– Pacientai kompensacijos turi kreiptis prieš protezavimą. Iš pradžių turite kreiptis į savo odontologą, pasitarti su juo, ar jis gali užregistruoti jūsų prašymą kompensacijai. O jeigu yra klausimų, ar jums priklauso didesnioji kompensacija, tai odontologas turėtų parašyti siuntimą  gydytojų odontologų, ortopedų konsiliumui ir tada atvykus į konsiliumą yra sprendžiama, ar jums reikalinga didesnioji kompensacija.

Visas „Odontologai pataria“ laidas galite peržiūrėti arba perklausyti čia:

Youtube: https://bit.ly/335tC9T

Spotify: https://spoti.fi/3rPgb5b

Podbean: https://bit.ly/3qDlWBt

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.