2022 m. gegužės 6 d. Tarybos posėdžio apžvalga

2022 m. gegužės 6 d. Rūmų taryba susirinko į posėdį. Tai buvo išvažiuojamasis Tarybos susitikimas, kuris vyko Panevėžyje.

Posėdžiui vadovavo Tarybos pirmininkė prof. dr. V. Brukienė, jame dalyvavo 24 asmenys, iš jų 17 Tarybos narių, Vilniaus teritorinio skyriaus vadovė A. Gerliakienė, Šiaulių teritorinio skyriaus vadovė J. Zakarevičiūtė, Panevėžio teritorinio skyriaus vadovas V. Bosas, Garbės teismo pirmininkas R. Abunevičius, Revizijos komisijos pirmininkas G. Skirbutis, atsakingoji sekretorė J. Baltūsienė, viešųjų ryšių specialistas M. Salys.

Posėdyje dalyvavo Panevėžio teritorinės Ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas, kuris supažindino Tarybą su sutarčių sudarymo dėl odontologinių paslaugų procesu.

Panevėžio TLK yra sudariusi 52 sutartis dėl pirminės odontologijos paslaugų: 31 įstaiga teikia pati tokias paslaugas, o tos, kurios neturi odontologų, sudaro trišalę sutartį su odontologinėmis įstaigomis, teikiančiomis paslaugas.  

J. Narbutas pažymėjo, kad ortodontinių aparatų kompensavimo tvarka yra pasikeitusi. Dabar jie prilyginami techninėms ortopedinėms priemonėms. Pranešėjas taip pat pažymėjo, kad, sudarydamos sutartį dėl specialisto paslaugų teikimo, TLK vertina tik du dalykus: 1) ar įstaiga turi licenciją; 2) ar pateiktas prašymas sudaryti sutartį.

J. Narbutas priminė, kad iki kiekvieno mėnesio 10 d. įstaiga turi pateikti sąskaitą už suteiktas paslaugas. Paslaugų įkainiai: protezavimas – apie 621 Eur, protezavimas vaikams – 317 Eur, sudėtingiems atvejams protezavimas – 1900 Eur. Pirminė odontologija – metinis įkainis 22,15 Eur (nuo 1-17 metų amžiaus), 18-65 metų amžiaus – 17,83 Eur. II lygio odontologo konsultacijos – 21,32 Eur, III lygio – 48,16 Eur (išskyrus burnos chirurgo III lygio konsultaciją – 36,47 Eur). Išplėstinė burnos chirurgo konsultacija - 37,88 Eur, gydytojo vaikų odontologo išplėstinė konsultacija – 144,40 Eur.

Po šio pranešimo Taryba susipažino su Rūmų Revizijos komisijos pirmininko G. Skirbučio pateikta Rūmų finansinės veiklos patikros už 2021 metus pažyma. Nutarta ją įtraukti į 2022 m. Visuotinio narių susirinkimo darbotvarkę klausimą dėl šios pažymos tvirtinimo. Į šią darbotvarkę įtrauktas ir klausimas dėl 2021 m. finansinės atskaitomybės ir 2021 m. pajamų ir išlaidų sąmatos tvirtinimo. Visuotiniam narių susirinkimui bus pateikta ir 2021 m. Lietuvos Respublikos odontologų rūmų veiklos ataskaita.

Posėdžio metu svarstytas Negalią turinčių vaikų burnos sveikatos gerinimo programos finansavimas. Į šią programą atsiliepė penkių miestų savivaldybės – Kauno, Alytaus, Marijampolės, Šilutės ir Klaipėdos. Programoje dalyvaus burnos priežiūros specialistai ir keli gydytojai odontologai, kurie bus apmokyti dirbti su negalią turinčiais vaikais ir jų tėveliais. Programa vyks dviem etapais: teoriniai užsiėmimai su vaikų tėvais ir praktinės stovyklos su negalią turinčiais vaikais ir jų tėvais. Taryba nutarė skirti šios programos projekte numatytą finansavimą – 18900 eurų.

Diskutuota ir apie E-sveikatos sistemos tobulinimą. Taryba informuota, kad nuo 2022 m. rugsėjo 1 d. ketinama stabdyti licencijų galiojimus tiems, kurie neprisijungs prie E-sveikatos. Kadangi E-sveikatos sistema toli gražu nėra tobula ar pilnai pritaikyta odontologijai, planuojama iki gegužės mėnesio pabaigos rinkti pasiūlymus dėl šios sistemos tobulinimo ir vėliau dėl to kreiptis raštu į Sveikatos apsaugos ministeriją.

Tarybai pristatyta, kokios pastabos buvo pateiktos Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo projektui. Rūmai pasiūlė papildyti Įstatymo projekto 27 straipsnio 1 dalies 1 punktą dantų techniko praktikos, burnos higienisto praktikos paslaugomis ir taikyti asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, teikiančioms šias paslaugas, nepriklausomai nuo teikiamų paslaugų kiekio, 0,1 proc. įmokos dydį.

Taip pat Rūmai pasiūlė, kad, jeigu sveikatos priežiūros įstaiga teikia skirtingo lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugas, tai įmokos ir būtų atitinkamai apskaičiuojamos pagal suteiktas paslaugas, t.y. 27 straipsnio 1 dalies 1 punkte numatytas paslaugas – 0,1 proc., už kitas (antrines) paslaugas – 0,2 proc.

Dar vienas pasiūlymas šia tema – apskaičiuojant įmokas, pajamos už medicinos priemones ar jų dalis būtų įtraukiamos tik dantų technikų laboratorijoje, kurioje jos pagaminamos.

Posėdžio metu nuspręsta skirti 500 eurų paramą gegužės 22 dieną vyksiančiam „Vilties bėgimui“, kuriame dalyvaus ir Rūmų nariai. Šio renginio metu surinktos lėšos bus skirtos Klaipėdoje įkurto Vakarų Lietuvos onkologinių ligonių informacijos ir pagalbos centro onkologiniams ligoniams ir jų artimiesiems.

Taryba taip pat patvirtino siekį išstoti iš FDI organizacijos dėl šios tolerancijos Rusijos karinei invazijai į Ukrainą.

Galiausiai nutarta įrašyti į Rūmų narių sąrašą 78 naujus narius fizinius asmenis ir 31 Įstaigą. Taip pat nuspręsta išbraukti 12 narių ir 14 įstaigų pagal jų pateiktus prašymus, taip pat išbraukti iš Rūmų narių sąrašo tuos Rūmų narius (fizinius ir juridinius), kurie yra nesusimokėję Rūmų nario mokesčio.

Kiti Tarybos posėdžiai vyks 2022 m. rugsėjo 2 d. ir spalio 28 d. Vilniuje.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.