Kokią žalą sveikatai sukelia nauji nikotino sistemų gaminiai

Rūkymas – didelė problema, kuri kasmet pražudo milijonus pasaulio gyventojų. Pastaruoju metu ypač išpopuliarėjo kaitinamasis tabakas (IQOS) ir el. cigaretės. Specialsitė paaiškino, kokią žalą sveikatai sukelia nauji nikotino sistemų gaminiai.

Burnos higienistė Ula Česnakavičiūtė laidoje „Odontologai pataria“ papasakojo apie kaitinamojo tabako bei el. cigarečių sukeliamą žalą organizmui, kaip rūkaliams prižiūrėti savo burnos sveikatą bei kuo šie produktai skiriasi nuo įprastinių cigarečių.

– Ar daug žmonių naudoja kaitinamąjį tabaką ir elektronines cigaretes?

– Lietuvoje rūkome tikrai nemažai – maždaug kas ketvirtas žmogus rūko IQOS arba elektronines cigaretes. Pvz. 2010 metų apklausos duomenimis 16 proc. apklaustųjų rūkė elektronines cigaretes. Maždaug pusę jų sudarė 15-24 metų amžiaus žmonės, tad tai – jaunimas. O štai Italijoje darytas tyrimas parodė, kad net pusė IQOS vartotojų yra nauji rūkaliai.

Kai tabako ir el. cigarečių gamintojai bando sakyti, kad jų produktai skirti labiau mesti rūkyti, iš tikrųjų matome, kad tokius produktus renkasi nauji rūkaliai. Tai reiškia, kad kuriame naują priklausančiųjų nuo nikotino kartą. Tai yra į jaunimą orientuota problema. Yra tikrai nedaug žmonių, kurie pereina prie kaitinamojo tabako arba el. cigarečių bandydami mesti rūkyti.

– Ar šie produktai jau dabar lenkia paprastas cigaretes pagal suvartojimą?

– Pastebiu kalbėdama su pacientais, kad vienareikšmiškai labai padidėjęs IQOS naudojančiųjų skaičius, ypač karantino metu. Šie produktai po truputį pradės išstumti paprastas cigaretes. Problema yra tokia, kad šiuos produktus pradeda vartoti ne tie, kurie anksčiau rūkė cigaretes, o nauji žmonės, tad taip tik didinamas rūkančiųjų skaičius.

– Kaip rinkoje atsirado el. cigaretės?

– Šeštajame dešimtmetyje buvo pirmą kartą pradėti daryti onkologiniai tyrimai. Tuo metu buvo milžiniškas rūkymo išplitimas. Tuo metu jau buvo įrodyta, kad nuo rūkymo mirštama, žmonės suprato, kad cigaretės yra labai žalingos. Tad rūkančiųjų pradėjo mažėti.

Tai pajutusios tabako kompanijos pradėjo ieškoti išeities. Taip atsirado cigarečių filtrai, o pasitikėjimas cigaretėmis vėl pradėjo augti. Ir taip kiekviename laikmetyje: išsiaiškiname, kad rūkymas nėra gerai, imamės veiksmų, bet tabako kompanijos duoda kokią nors alternatyvą (nebūtinai geresnę) ir iš to išlošia.

Supratus, kad filtras visgi nepadeda, devintajame dešimtmetyje atsirado slim cigaretės. Jų filtruose yra oro angos. Tai reiškia, kad tai, kas traukiama į plaučius, maišosi su oru, tačiau tikrasis efektas toks, kad pirštais ir lūpomis tos oro angos uždengiamos ir slim cigaretė rūkoma kaip paprasta.

Vėliau žmonės darėsi vis sąmoningesni, suprato rūkymo žalą ir poveikį. Taip buvo uždrausta rūkalų reklama, pradėtos edukacinės kampanijos.

Tabako kompanijos pajuto, kad taip gali nebeatsirasti nauja rūkančiųjų karta, taip ir po truputį atsirado elektroninės cigaretės. Jos pirmiausia pasirodė Kinijoje.

– Kuo tokie produktai skiriasi nuo įprastų cigarečių?

– IQOS iš esmės yra kaitinamasis tabakas. Naudojamas tas pats tabakas, kaip ir cigaretėje. Tačiau papildomai naudojamas prietaisas, kuris kaitina tabaką. Mes į save įtraukiame tokiu būdu išskiriamą aerozolį. Paprastai vertinant, iš pradžių paprastoje cigaretėje nikotino bus daugiau. Bet degimo metu cigaretėje skyla žymiai daugiau nikotino, jis tiesiog sudega. O su kaitinamuoju tabaku nikotino išlieka praktiškai tiek pat, tad jo įtraukiama žymiai daugiau. Net ir pacientai sako, kad IQOS surūko daugiau nei anksčiau cigarečių. Net surūkydami tą patį kiekį, iš IQOS gauname daugiau nikotino nei iš paprastų cigarečių. Skiriasi ir sudėtis. Taip, anglies oksido kaitinamajame tabake mažiau, tačiau yra daugiau kitų kenksmingų medžiagų. Gaila, bet dar nežinome tikrojo ilgalaikio tokio produkto poveikio, nes jis rinkoje – dar neilgai. Tam dar prireiks laiko.

Gaudami tokia didelę nikotino dozę, neišvengiamai pradėsime jausti burnos sausumą. Didelės nikotino dozės taip pat maskuoja visas periodonto ligas, žandikaulio kaulo tirpimą. Tai pajaučiame tik tuomet, kai dantis pasidaro paslankus.

Tyrimai parodė, kad IQOS rūkymas padidėja ALT rodikliai, kurie parodo kepenų pažeidimą, taip pat bilirubino – kepenų fermentų – rodikliai bei padidėja kepenų svoris. Tai matoma jau po 90 rūkymo dienų. Tai hepatoksiška. Tokie dalykai su paprastomis cigaretėmis nebūdavo siejami.

Pasirodo, kad IQOS naudojamas plastmasinis filtras lydosi prie 90 laipsnių temperatūros. IQOS tik įjungus kaista iki 250 laipsnių temperatūros, o prie 340 laipsnių temperatūros išsijungia. Tad kiekvieną kartą rūkant vyksta plastiko tirpimas, o šio proceso metu išskiriama medžiaga metabolizuojasi mūsų kepenyse. Pvz. moterų kepenys yra labiau pažeidžiamos.

Taip pat reikia pabrėžti, kad IQOS labai nedera su alkoholiu. O dėl rūkymo sumažėjus seilėtekiui, norima daugiau vartoti vaisvandenius. Tai skatina dantų erozijas, kurios ilgainiui yra labai gerai matomos.

– O kuo skiriasi el .cigaretės?

– Tokioje cigaretėje yra skysčio, kuris yra kaitinamas ir taip į plaučius įtraukiami garai. Bazę sudaro ausiai kaip valgomi skambantys dalykai – propileno glikolis ir glicerolis. Ko mes iki dabar nesupratome, kad visi valgomi dalykai skirti būti skrandyje, o ne plaučiuose. Šie dalykai kaitinant išskiria toksiškas medžiagas. Tad net nereikia nikotino, kad el. cigaretė turėtų žalingą poveikį.

Pagrindinis skirtumas nuo paprastų cigarečių – el. cigaretėje naudojama nikotino druska. Tai reiškia, kad nikotinas maišomas su benzonine rūgštimi, o ji kaitinama išskiria benzenas, kuris yra pirmojo tipo kancerogenas. Tai yra užkoduota onkologinė liga. Benzenas veikia ne iš karto, tad poveikis bus jaučiamas maždaug po dešimties metų. El. cigaretės veikia ir plaučius, bet didelė tikimybė susirgti ne plaučių, o kraujo vėžiu. Nes benzenas veikia per kraują.

El. cigarečių skoniuose taip pat būna diacetilo, kuris valgomas yra visiškai nekenksmingas, tačiau kaitinamas kenkia plaučiams, pažeidžia alveoles ir sukelia vadinamąjį spragėsinių plaučių efektą. Skoniai taip pat dažnai turi vitamino E acetato. Neseniai dėl šios medžiagos turėjome situaciją, kai mokinei Lietuvoje sustojo širdis. Gerai, kad mokytojai sugebėjo ją atgaivinti, tačiau pvz. JAV yra buvę dėl to ir mirčių.

– Koks yra el. cigarečių ir kaitinamojo tabako poveikis burnos sveikatai?

– Baisiausia tai, kad nikotinas yra neurotoksinas, jis turi ilgalaikį poveikį, pažeidžia net smegenis, DNR ar plaučių vystymąsi. Tad tai labai pavojinga jauname amžiuje. Gali išsivystyti astma, pavojinga vaikų raidai.

Burnos sveikatai yra lokalus poveikis – burnos audiniams, taip pat sisteminis poveikis. Blogas burnos kvapas yra pati mažiausia problema. Išsijungia seilėtekis, vystosi kariesas. Labai lengva atskirti paauglius, kurie rūko el. cigaretes, nes toks produktas pažeidžia dantų emalį, sausėja burna, skauda galvą, norisi vaisvandenių.

Nikotinas didina refliukso atsiradimą. Nikotinas tiesiogiai susijęs ir su dantų griežimu, nes didina raumenų spazmą.

Taip pat būna liežuvio pakitimai, lūpų pažeidimai, dantų netekimas, ikivėžiniai burnos susirgimai, dantenų pakitimai, galiausiai – onkologinės ligos.

– Paprasčiausias būdas viso to išvengti būtų nerūkyti, bet panašu, kad rūkančiųjų tik daugėja. Kaip rūkantiems prižiūrėti savo sveikatą?

– Metus rūkyti burnos sveikata ženkliai pasikeičia. Jeigu jau rūkoma, daug kas priklauso nuo to, kas rūkoma ir kokiais kiekiais. Tokią informaciją verta atskleisti savo odontologui, tokiu atveju jis galės pasakyti, kaip dažnai reikėtų apsilankyti jo kabinete. Bet tokie apsilankymai tikrai turėtų vykti kas tris mėnesius. Taip pat rūkantiems rekomenduojama naudoti daugiau natūralaus vitamino C.

Su šeimos gydytoju reikėtų pasitarti dėl papildomų tyrimų. Pavyzdžiui rūkant IQOS reikėtų pasidaryti kepenų fermentų tyrimą.

Rūkantiems būna specialios dantų pastos, tačiau jose yra didelis abrazyvų kiekis, o tai nėra gerai. Jis plonina ir subraižo dantų emalį. Turėtų būti naudojama neabrazyvi pasta, o remineralizuojanti. Rekomenduojama gerti daugiau vandens, vengti vaisvandenių.

– Kas pasikeičia metus rūkyti?

– Rūkymas mūsų organizmą labai paveikia. Metus rūkyti perpus sumažintume riziką susirgti onkologinėmis ar širdies ir kraujagyslių ligomis, patirti infarktą, insultą. Metus rūkyti IQOS sumažintume riziką pažeisti kepenis.

– Ar burnos higienistai rekomenduoja IQOS arba el. cigaretes?

– Griežtai nerekomenduoja. Pastaruoju metu vienas populiariausių lozungų yra toks: „Jeigu negali mesti – pakeisk“. Ir tai daugeliui labai gerai skamba, tai suteikia iliuziją, kad rūkymą galima kontroliuoti, kad tai nėra priklausomybė. Tai yra labai pavojinga.

Paradoksalu, kad rūkymas laikui bėgant tampa kažkiek sveikesnis, bet šiai dienai kasmet nuo rūkymo miršta 8 mln. žmonių. Tai yra be proto daug.

Norintiems mesti rūkyti, rekomenduoja apsilankyti internetiniame puslapyje Nerūkysiu.lt, jame yra daug informacijos apie nerūkymo naudą ir kontaktų, kur galima kreiptis norintiems mesti rūkyti.


„Odontologai pataria“ – LR Odontologų rūmų iniciatyva pradėta laida visuomenei. Jos metu patyrę odontologų bendruomenės specialistai paprastai ir kiekvienam suprantamai kalbasi įvairiomis su burnos sveikata susijusiomis temomis. Šios laidos tikslas – ne tik šviesti aktualiais burnos sveikatos aspektais, bet ir atsakyti į žiūrovų užduodamus klausimus. Nuo šiol laidą „Odontologai pataria“ bus galima pamatyti kas antrą kiekvieno mėnesio ketvirtadienį lrytas.lt bei lrytas.tv platformose.

Visas „Odontologai pataria“ laidas galite peržiūrėti arba perklausyti čia:

Youtube: https://bit.ly/335tC9T 

Spotify: https://spoti.fi/3rPgb5b  

Podbean: https://bit.ly/3qDlWBt

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.