„Odontologai pataria“: hialurono rūgštis – nepamainoma medicinoje

Nors daugelis įsitikinę, kad hialurono rūgštis naudojama tik lūpoms padidinti ar skruostams pakelti, iš tiesų ši medžiaga jau ilgą laiką naudojama medicinoje: chirurgijoje, diabetinėms komplikacijoms spręsti, vėžiniams susirgimams gydyti ir odontologijoje.

Laidoje „Odontologai pataria“ gyd. odontologė-periodontologė Eglė Ramanauskaitė papasakojo apie hialurono rūgšties gerąsias savybes, panaudojimo būdus ir dar daugiau.

– Kas yra hialurono rūgštis?

– Hialurono rūgštis, kalbant paprastai, yra ilgos grandinės polimerinis glikozaminglikanas. Kitaip tariant – angliavandenis. Pagrindinė šios medžiagos savybė – ji sugeba prie savęs pritraukti vandenį. Tai reiškia, kad hialurono rūgštis yra labai hidroskopiška medžiaga. Hialurono rūgšties yra daug akyse, plaukuose, dantenose, odoje, sąnariuose. Svarbu tai, kad ši rūgštis yra svarbus komponentas gyjant žaizdoms.

– Ar tai yra natūrali žmogaus organizme esanti medžiaga?

– Tai yra natūrali medžiaga. Žmogaus organizme yra tam tikri baltymai, kurie ir susintetina didelio molekulinio svorio hialurono rūgštį. Kadangi tai yra natūrali medžiaga, sintetinama žmogaus organizme, hialurono rūgštis atlieka nemažai svarbių funkcijų. Pirmiausia tai yra apsaugini barjeras prieš mikroorganizmus. Ši rūgštis pasižymi bakteriostatiniu poveikiu., suteikia amortizaciją sąnariams, palaiko odos drėgmę ir tvirtumą, gyjant žaizdai mažina uždegiminius procesus, palengvina reikiamų medžiagų migraciją į žaizdą.

Žinoma, yra ir tokių preparatų su hialurono rūgštimi, kuriuose vartojame – pavyzdžiui leidžiame į odą. Tokie preparatai gaminami komerciškai. Pramonėje hialurono rūgštis išgaunama bakterijų fermentacijos proceso pagalba.

Gerai tai, kad ši medžiaga yra ne gyvūninės kilmės, nes ji nesukelia imuninės sistemos reakcijų žmogaus organizme.

– Kaip hialurono rūgštis susijusi su medicina?

– Apie šią rūgštį žinome jau tikrai seniai. Ji atrasta dar 1934 metais, kuomet laboratorijoje buvo nagrinėjama jaučio akis ir atrasta medžiaga buvo pavadinta hialurono rūgštimi. Nors ši medžiaga atrasta seniai, didžiausias proveržis moksle apie ką pasiektas praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje. Tada buvo atrasta, kad hialurono rūgštis yra medžiaga, kuri aktyviai dalyvauja audinių gijime, lūžių gydyme, gali būti naudojama vaisiaus embriono chirurgijoje ir kitur.

Dabar hialurono rūgštis plačiai taikoma daugelyje medicinos sričių. Tačiau ši medžiaga apipinta daugybe mitų ir kai kas nors pamini hialurono rūgštį, pirmiausia pagalvoja apie dermatologiją, estetinę mediciną, kad tai priemonė padidinti lūpoms ar pakelti skruostus. Tačiau ši medžiaga naudojama ir osteoartritui gydyti, reumatologijoje, urologijoje, kosmetinėje oftalmologijoje, taip pat vėžiniams susirgimams gydyti, taip pat chirurgijoje bei žaizdų gydyme.

Kalbant apie žaizdų gydymą, norėčiau akcentuoti hialurono rūgšties poveikį debetinėms pėdoms – itin sunkiai gyjančioms žaizdoms. Tokios komplikacijos kartais gali baigtis netgi galūnių amputacija. Yra įrodyta, kad aplikuojant hialurono rūgštį ant diabetinės pėdos, tokios žaizdos gyja žymiai geriau.

Hialurono rūgšties panaudojimas iš tikrųjų yra daug platesnis nei daugelis mano.

– Kaip ši medžiaga pradėta naudoti odontologijoje?

–  Tyrimai apie hialurono rūgštį ir odontologiją atlikti dar praėjusiame amžiuje, jie parodė, kad ši medžiaga aktyviai slopina uždegiminius procesus, pasižymi bakteriostatiniu poveikiu. Vėliau nustatyta, kad hialurono rūgštis skatina kaulo audinio ląsteles. Nuo maždaug 2000 m. prasidėjo labai intensyvios klinikinės studijos.

Šie tyrimai parodė, kad hialurono rūgštis labai veikia minkštųjų ir kietųjų audinių ląsteles, ypač dantenas, todėl ši medžiaga pravarti gydant periodonto ligas.

Dabar yra vadinamasis auksinis metas, kai vyksta tikrai labai daug klinikinių studijų. Žinome, kad hialurono rūgštis turi didelį pranašumą gydant recesijos tipo defektus, kaulinius defektus. Ši medžiaga taip pat plačiai naudojama odontologijoje gydant žaizdas.

– Ar hialurono rūgštis turi minusų?

– Tai natūrali medžiaga, randama mūsų organizme, todėl ji neturi neigiamų poveikių. Priešingai, jos savybės mūsų organizmui kaip tik labai reikalingos.


„Odontologai pataria“ – LR Odontologų rūmų iniciatyva pradėta laida visuomenei. Jos metu patyrę odontologų bendruomenės specialistai paprastai ir kiekvienam suprantamai kalbasi įvairiomis su burnos sveikata susijusiomis temomis. Šios laidos tikslas – ne tik šviesti aktualiais burnos sveikatos aspektais, bet ir atsakyti į žiūrovų užduodamus klausimus.

Visas „Odontologai pataria“ laidas galite peržiūrėti arba perklausyti čia:

Youtube: https://bit.ly/335tC9T 

Spotify: https://spoti.fi/3rPgb5b  

Podbean: https://bit.ly/3qDlWBt

 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.