2022 m. rugsėjo 2 d. Tarybos posėdžio apžvalga

2022 m. rugsėjo 2 d. Rūmų taryba susirinko į posėdį. Tarybos susitikimas vyko Vilniuje.

Posėdžiui vadovavo Tarybos pirmininkė prof. dr. V. Brukienė, jame dalyvavo 24 asmenys, iš jų 18 Tarybos narių, Vilniaus teritorinio skyriaus vadovė A. Gerliakienė, Panevėžio teritorinio skyriaus vadovas V. Bosas, Garbės teismo pirmininkas R. Abunevičius, atsakingoji sekretorė J. Baltūsienė, vyr. teisininkė Vytautė Tarasevičienė, specialistas viešiesiems ryšiams M. Salys.

Pirmiausia Taryba aptarė e.sveikatos problemą. Rūmai daug kartų kreipėsi į SAM ir Registrų centrą su pastabomis dėl e.sveikatos, nurodydami konkrečias problemas, su kuriomis susiduria odontologai. Valstybinės institucijos pripažįsta, kad e.sveikata yra tobulintina ir tai žada daryti ateityje, tačiau tikslių datų neatskleidžia.

Rugpjūtį Rūmai organizavo nemokamą seminarą savo nariams, kuriame dalyvavo Registrų centro, SAM bei VASPVT atstovai. Jo metu siekta paaiškinti, kaip dirbti su e.sveikata.

Dabar Taryba, atsižvelgusi į Rūmų narių reiškiamą poreikį, nutarė artimiausiu metu organizuoti vebinarą, kurio metu gydytojas odontologas ir gydytojai odontologai specialistai, turintys įdirbį e.sveikatoje, pasidalintų praktiniais įgūdžiais su Rūmų nariais. Tokius seminarus šiemet organizuos ir Teritoriniai skyriai.

Taip pat nutarta bendradarbiauti su teisininkais, kreiptis į atitinkamas valstybines institucijas dėl esamo teisinio reguliavimo ir kuo spartesnio e.sveikatos tobulinimo bei pritaikymo odontologijos sektoriui, taip pat viešinti šias problemas visuomenei.

Posėdžio metu pristatytos naujienos dėl pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pakeitimo projekto. Rūmai aktyviai teikė savo pastabas projektui, į daugumą jų buvo atsižvelgta:

1) 26 str. 1 d.: į Komisiją įtrauktas odontologas;

2) 27 str. 1 d.: tik pirminio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugas (<...>  ir (arba) tik dantų techniko, ir (arba) tik burnos higienisto praktikos asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios ASP įstaigos moka 0,1 procento, skaičiuojamo nuo šio straipsnio 3 dalyje nurodytų lėšų, bet ne mažiau kaip 100 Eur dydžio įmoką;

3) 27 str. 3 d.: įmokos dydis apskaičiuojamas nuo visų toliau nurodytų praėjusių (išskyrus šio straipsnio 5 ir 7 dalyse nurodytus atvejus) kalendorinių metų lėšų (pajamos už medicinos priemonių ir (ar) jų dalių gamybą ir (ar) jų pritaikymą įtraukiamos tik asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, kuri turi asmens sveikatos priežiūros veiklos licenciją, suteikiančią teisę jas gaminti, ir kuri jas pagamino ir (ar) pritaikė).

Neatsižvelgta, nors Rūmai teikė siūlymą pakartotinai, į šią pastabą: jeigu sveikatos priežiūros įstaiga teikia skirtingo lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugas, tai įmokos ir būtų atitinkamai apskaičiuojamos pagal suteiktas paslaugas, t.y. 27 straipsnio 1 dalies 1 punkte numatytas paslaugas – 0,1 procento, už kitas paslaugas – 0,2 procento.

Įstatymo pakeitimo projektas įtrauktas į LR Seimo rudens sesijos darbų programą.

Posėdyje pristatyta nauja Profesinės kvalifikacijos tobulinimo renginių vertinimo tvarka. Ji bus taikoma visiems Rūmų organizuojamiems renginiams nuo 2023 metų sausio 1 dienos.

Aptarta nuotolinio ortodontinio gydymo problema Lietuvoje. Pastebima, kad feisbuko platformoje atsiranda vis daugiau reklaminių pranešimų apie nuotolinį gydymą. Dėl to Ortodontų sąjunga jau kreipėsi į Akreditavimo tarnybą. Dėl šios problemos pradėti neplaniniai patikrinimai, tačiau apie jų baigtį vis dar jokios informacijos nėra.

Nuotolinio gydymo problema gaji ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Odontologų rūmai pabrėžia, kad nuotolinis gydymas ortodontijoje, kaip ir visoje odontologijoje, nėra galimas, o žmonės, kurie nusprendžia tai išbandyti, rizikuoja savo sveikata ir gali sau pakenkti.

Kova su tokių gydymo paslaugų pasiūla – pacientų švietimas, todėl Rūmai kartu su Ortodontų sąjungą išplatins pranešimą visuomenei apie nuotolinio gydymo, o taip pat ir dantų balinimo pavojų sveikatai.

Pristatyta Negalią turinčių vaikų burnos sveikatos gerinimo programos įgyvendinimo eiga. Birželio mėnesį įvyko nuotoliniai mokymai 28-iems burnos priežiūros specialistams, kurie dalyvaus šioje programoje. Taip pat suplanuoti ir artimiausi gyvi renginiai (Kaune ir Druskininkuose) negalią turintiems vaikams ir jų tėvams.

Patvirtinti ir 2023-iaisiais Odontologų rūmų organizuojami renginiai:

  • 2023 m. vasario 11 d. Kaune vyks Tarptautinės odontologų dienos minėjimas.
  • 2023 m. gegužės 26-27 d. Druskininkuose vyks Visuotinis Rūmų narių susirinkimas ir Tarptautinis kongresas „Odontologijos kompasas 2023“.
  • 2023 m. spalio 27-28 d. Vilniuje vyks tarptautinis kongresas „Baltijos šalių odontologų dienos“.

Galiausiai pritarta į Rūmų narių sąrašą 73 naujus narius fizinius asmenis ir 45 įstaigas.

Kiti Tarybos posėdžiai vyks 2022 m. spalio 27 d. nuotoliu, o lapkričio 25 d. ir gruodžio 16 d. – Vilniuje.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.