Ekspertai apie nepatogias viešąsias elektronines sistemas: pralaimime visi

Nuo rugsėjo 1-osios įsigaliojo įstatymo pataisos, numatančios, kad visos veikiančios gydymo įstaigos turi naudotis e. sveikatos sistema. Labiausiai dėl to pyksta odontologai, nes ši sistema nėra pritaikyta jų darbui, rašoma komunikacijos agentūros „Penkiolika minučių iki vidurnakčio“ išplatintame pranešime. Tačiau ekspertai teigia, kad tai – ne pirmas atvejis, kuomet el. sistemas kuriančios valstybinės institucijos nesikonsultuoja su bendruomenėmis. Anot jų, tokiose situacijose pralaimi visi, mat galutiniam naudos gavėjui užkraunama papildoma našta, o valstybės lėšos iššvaistomos sistemų tvarkymams, kurių buvo galima išvengti.

„Pastarasis ginčas tarp odontologų ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) dėl e. sveikatos naudojimo nėra kažkuo išskirtinis. Jis tik patvirtina nusistovėjusią nuomonę: kai kalba pasisuka apie viešąsias elektronines paslaugas, pamirštama, kam tos paslaugos vis tik yra skirtos. Ir nors sunku pateisinti tuos odontologus, kurie kategoriškai atsisako naudotis sistema vien dėl to, kad naudoja popierines formas, dar sunkiau pateisinti reikalavimą naudotis kažkuo, kas jiems nėra pritaikyta. Negalima tiesiog sukurti vieną el. paslaugą ir tikėtis, kad ji tiks visiems“, – sako asociacijos „Infobalt“ eIDAS pogrupio pirmininkas Viktoras Kamarevcevas.

LR Odontologų rūmų tarybos pirmininkė prof. dr. Vilma Brukienė teigia, kad odontologai skaitmenizacijos nekvestionuoja ir pažymi, kad nepasitenkinimas kilo todėl, jog per ketverius metus nuo įstatymo atsiradimo su jais niekas nediskutavo dėl e. sveikatos pritaikomumo.

„Jei Registrų centras būtų dirbęs išvien su mumis, iki įstatymo įsigaliojimo būtų buvę galima patobulinti e. sveikatą ir nesusipratimų būtų išvengta. Mums reikėjo kelių nedidelių, bet odontologams svarbių techninių sprendimų, tokių kaip galimybė įkelti rentgeno nuotrauką, be kurios kartais gydymas nėra įmanomas, ar pasirašyti sutikimo dokumentus. Taip pat yra higienos taisyklių reikalavimai. Šiuo metu, kad įrodytume, jog dirbame su steriliais instrumentais, į paciento kortelę turime įklijuoti tai pažymintį lipduką. E. sveikatoje pritaikyti tokį techninį reikalavimą nebūtų sudėtinga, bet į tai nebuvo atsižvelgta. Būtent dėl to dalis odontologų atsisakė prisijungti prie sistemos, o už tai jiems grasinama baudomis ir net licencijų atėmimu“, – sako V. Brukienė.

Perskaityti visą straipsnį galite čia: https://bit.ly/3QQBcIo

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.