Vilniuje – Europos odontologų diskusija apie burnos sveikatos priežiūros prieinamumą ir finansavimą

Spalio 28 d. Vilniuje vyko Baltijos regiono šalių apskritojo stalo konferencija „Burnos sveikatos priežiūros finansavimas ir prieinamumas: praktinės įžvalgos“. Tai buvo pirmoji tokio masto tarptautinė diskusija Lietuvoje.

Diskusijoje dalyvavo odontologai iš Danijos, Estijos, Lenkijos, Lietuvos ir Vokietijos. Jie pristatė savo šalių burnos sveikatos finansavimo modelius, apie tai diskutavo su Lietuvos Respublikos Seimo ir Sveikatos apsaugos ministerijos atstovais.

Diskusijose taip pat aktyviai dalyvavo Europos odontologų tarybos prezidentas dr. Freddie Sloth-Lisbjerg, kuris ne tik pristatė burnos sveikatos finansavimo Europos Sąjungoje apžvalgą, bet ir įvardijo kitą – netolygaus odontologijos sektoriaus specialistų pasiskirstymo – problemą. Dr. F. Sloth-Lisbjerg akcentavo, kad odontologijos paslaugos yra vienos iš sunkiausiai prieinamų paslaugų mažas pajamas turintiems pacientams, jų būtinieji poreikiai dažnai neatitinka galimybių. 

Susitikimo dalyviai pabrėžė burnos ligų prevencijos ir tinkamo finansavimo svarbą siekiant geresnės burnos sveikatos rodiklių. Kaip sektiną pavyzdį būtų galima įvardinti Vokietiją, kur efektyviai investavus į burnos ligų profilaktiką per keletą dešimtmečių drastiškai sumažėjo brangių odontologijos paslaugų finansavimo poreikis.

Svečiai iš Danijos taip pat akcentavo burnos profilaktikos svarbą, akcentuodami faktą, kad, laiku ir tinkamai įgyvendinus kokybišką bei nuoseklų burnos sveikatos ugdymą, dabar šalyje nebėra poreikio nacionalinėms programoms, užtenka individualių burnos profilaktikos mokymų.

Tuo tarpu atstovai iš Estijos pažymėjo asmeninės pacientų atsakomybės už savo burnos sveikatą skatinimą. Suprasdami, kad valstybė negali pilna apimtimi užtikrinti kokybiškos burnos sveikatos, Estijos sveikatos politikai sudarė sąlygas atsirasti specialiam odontologijos paslaugų draudimui. Taip pat akcentuotas patikimos sveikatos statistikos poreikis, nes tai glaudžiai siejasi su kokybiška e.sveikatos sistemos veikla, bei pasidžiaugta glaudžiu valstybės institucijų ir odontologų bendruomenės bendradarbiavimu sprendžiant aktualius, su e.sveikata susijusius klausimus.

Odontologų rūmų atstovai pabrėžė, kad Lietuvoje turime vieną iš didžiausių Europoje (jei ne pasaulyje) odontologijos specialistų skaičių bei egzistuojantį įstaigų tinklą, tačiau dėl nepakankamai efektyvios sistemos keturi penktadaliai šalies gyventojų negali pasinaudoti valstybės finansuojama odontologijos pagalba.

Lietuvos sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas pristatė sveikatos politikos kryptis, susijusias su odontologija, pažymėdamas poreikį kuo skubiau keisti egzistuojantį odontologijos paslaugų finansavimo modelį, taip siekiant užtikrinti paciento teisę rinktis sveikatos specialistą ir garantuoti kiekvienam Lietuvos gyventojui jam priklausančią valstybės finansuojamų odontologijos paslaugų dalį.

„Charite“ universiteto Berlyne, Vokietijoje mokslinis bendradarbis dr. Jesus Gomez-Rossi, Pasaulio sveikatos organizacijos užsakymu tyręs odontologijos srities veiklos ir finansavimo ypatumus visoje Europos Bendrijoje, akcentavo didelius odontologijos paslaugų netolygumus bei apžvelgė neigiamus korporatyvinės odontologijos aspektus, kai prioritetu tampa ekonominė nauda, o ne paciento sveikata ar kokybiškos odontologijos paslaugos.

Peržiūrėti diskusijos įrašus galite čia:

Lietuviškai: https://youtu.be/N6dXijUDyFI

Angliškai: https://youtu.be/SZUvWR65kLU

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.