Kaip parinkti burnos higienos priemones negalią turinčiam vaikui?

Burnos higiena – svarbus kasdienis procesas, padedantis ne tik išlaikyti švarius dantis, bet ir užkirsti kelią įvairioms burnos ligoms. Tiesa, jeigu vaikas turi negalią, burnos sveikatos priežiūra gali būti sunkesnė. Kokias priemones rinktis, kaip įkalbinti vaiką prižiūrėti savo dantis ir kokios burnos ligos dažniausios negalią turintiems vaikams, papasakojo burnos higienistė Rita Juchnevičienė, rašo portalas Lrytas.lt.


Peržiūrėti visą „Odontologai pataria“ laidą galite čia:

Youtube: https://bit.ly/335tC9T

Spotify: https://spoti.fi/3rPgb5b

Podbean: https://bit.ly/3qDlWBt


– Kuo skiriasi įprasta ir negalią turinčių vaikų burnos sveikatos priežiūra?

– Jeigu negalia yra sunki, atlikti individualią burnos higieną yra kur kas sunkiau nei sveikam vaikui. Bet tai labai priklauso nuo ligos. Negalia gali būti protinė, fizinė, lengva, vidutinė ir sunki. Kiekvienas atvejis dažnai būna labai individualus.

Panagrinėkime pavyzdį: cerebrinis paralyžius, sunki forma. Tokiu atveju burnos higiena sunkėja dėl riboto išsižiojimo, sudėtinga išvalyti vidinius dantų paviršius. Todėl labai svarbu tinkamai naudoti reikiamas priemones ir laiku gauti patarimus, kaip tai daryti. Dažnai reikia papildomų mechaninių ir cheminių priemonių, siekiant kiek įmanoma ilgiau išlaikyti gerą burnos sveikatą.

– Kokios priemonės rekomenduojamos negalią turintiems vaikams?

– Priemonių pasirinkimas didelis, bet labai svarbu, kad tos priemonės būtų pritaikytos konkrečiam atvejui. Priemones parenkame pagal vaiką ir jo ligą, pagal valymo galimybes, klinikinę situaciją burnoje. Taip pat reikia atsižvelgti į vaiko mitybą – ar ji kariogeninė, o gal mažiau kariogeninė. Pagal šią informacijas parenkamas dantų šepetėlis ir jo dydis. Ne vien tik dantų šepetėlis turi būti minkštas ir kokybiška dantų pasta. Tėvai dažnai nežino, kad šepetėlių kokybė skiriasi, net jeigu ant pakuotės parašyta „Minkštas“.

Labai svarbus įrankis – vieno danties šepetėlis. Paprasti mechaniniai šepetėliai turėtų būti kuo mažesne galvute, kokybiški, tankūs. Elektriniai dantų šepetėliai taip pat pritaikomi pagal individualų atvejį, bet dažnai jie yra labai didelė pagalba siekiant kuo geriau išvalyti dantis. Jie šalina apnašą vibruodami, juos labai dažnai rekomenduoju.

Išvalyti dantis galime gerai ir rankiniu šepetėlių. Bet kai vaikui neišeina kokybiškai išvalyti dantų dėl pvz. ribotų judesių, elektrinis šepetėlis yra labai naudingas, nes nereikia judinti rankos.

Kalbant apie tarpdančių valymą, esant ribotam išsižiojimui ar vaiko pasipriešinimui, įprastiniu dantų siūlu nelabai pavyks išvalyti tarpdančių. Tokiu atveju pravartu naudoti vienkartinius tarpdančių siūlus.

Perskaityti visą straipsnį galite čia: https://www.lrytas.lt/sveikata/gyvenu-sveikai/2022/12/29/news/kaip-parinkti-burnos-higienos-priemones-negalia-turinciam-vaikui--25636980 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.