Didelė dalis žmonių net nežino, kad serga dantenų ligomis: kodėl tai pavojinga?

„Sveikos dantenos niekada nekraujuoja: nei valgant, nei valant dantis, nei valant tarpdančius“, – sako gyd. periodontologė Jūratė Žekonienė. Ji laidoje papasakojo apie dantenų sveikatos svarbą ir dantenų ligas: kaip elgtis, kai kraujuoja dantenos, kodėl tokios ligos yra pavojingos ir kokios reikšmės jos turi viso kūno sveikatai, rašo Lrytas.lt.


Laidą „Odontologai pataria“ žiūrėkite arba klausykite Jums patogiose programėlėse:

Youtube: https://bit.ly/335tC9T

Spotify: https://spoti.fi/3rPgb5b

Podbean: https://bit.ly/3qDlWBt


– Kas yra dantenų ligos?

– Tai tokios ligos, kurios pažeidžia aplink dantį esančius minkštuosius audinius. Dantis stovi kaule, alveolėje, sutvirtintas tam tikru raiščiu (mes jį vadiname periodonto raiščiu) ir visą šią struktūra dar supa dantenos. Tad periodonto ligos pažeidžia dantenas, o jeigu jos nėra gydomos, vėliau jos gali pereiti į raištį ir pažeisti tą kaulą, kuriame dantis laikosi.

Dantenų ligos skiriasi nuo dantų ligų tuo, kad dažniausiai joms esant mums neskauda, todėl ligos pradžia dažnai net nepastebima, liga užleidžiama. Kai pacientas nejaučia skausmo, tuomet ir nebūna aiškių priežasčių operatyviai kreiptis į gydytoją, kaip kad būna danties skausmo atveju.

Jeigu pacientas jaučia dantenų skausmą, dažniausiai tai reiškia, kad tai jau labai pažengusi ligos stadija. Bet dažniausiai pacientai skundžiasi tuo, kad pastebi kraujavimą valant dantis, nurodo dantenų niežėjimą, blogą kvapą iš burnos. Būna, kad pacientai pastebi, jog dantys galbūt nėra savo vietoje, jie pradėjo judėti ar tarp dantų atsirado didesni tarpai, dantenos „nusmuko“. Tai irgi rodo, kad liga jau pažengusi. Kartais tų dalykų nebeįmanoma atstatyti, nes pakitimai yra negrįžtami.

Periodontitas gali turėti reikšmės ne tik burnai, bet ir bendrai kūno sveikatai. Atlikta daug mokslinių tyrimų ir pateikta daug duomenų, kaip periodonto ligos siejasi su cukriniu diabetu, turi reikšmės širdies ir kraujagyslių ligų vystymuisi, nėštumo ir tam tikrų onkologinių susirgimų eigai, Alzhaimerio ligai. Tad tai yra liga, kuri gali prasidėti burnoje, aplink dantis, bet gali turėti reikšmės ir viso organizmo sveikatai. Ne tik fizinei sveikatai, bet ir paciento psichologinei būklei, socialiniam gyvenimui. Jeigu dėl ligos prarandami dantys, pacientas nebeturi galimybės įprastai šypsotis, kramtyti ir tai taip pat kelia tam tikrų problemų.

– Ar dantenų ligos yra pakankamai įvertinamos? Kada dažniausiai pacientai kreipiasi – ligos pradžioje, ar kai ji jau pažengusi?

– Jungtinėse Valstijose buvo atliktas tyrimas, kurio metu nustatyta, kad net 70 proc. pacientų, kuriems vėliau buvo diagnozuotas periodontitas, net nežinojo, kad serga šia liga. Tai rodo, kad tikrai didelis procentas žmonių dažnai nežino, kad turi pakitimų savo dantenose, o tokie pakitimai vystosi ir ilgainiui tampa periodonto liga. Galiu patvirtinti, kad tikrai daug žmonių dažnai ignoruoja pirmuosius ligos simptomus – kraujavimą valant dantis, blogą kvapą, dantenų paraudimą, paburkimą. O nuo paciento gyvenimo būdo smarkiai priklauso, kaip gali vystytis tokie pirminiai simptomai ir peraugti į periodonto ligas, kai prasideda dantį laikančio kaulo nykimas ir tai gali baigtis dantų netekimu.

– Tai dantenų kraujavimas ir paraudimas yra pirmoji dantenų ligų stadija?

– Tikrai taip. Pirmoji dantenų ligų stadija arba fazė yra dantenų uždegimas, kitaip vadinamas gingivitas. Tuomet dantenos kraujuoja, būna paraudusios, gali būti blogas burnos kvapas. Jeigu žmogus jaučia tik tokius simptomus, tai pritaikius tinkamą gydymo būdą, išmokius pacientą tinkamai valyti dantis ir tarpdančius, paaiškinus, kaip reikėtų prižiūrėti dantis ir dantenas ateityje, šią ligą galima sustabdyti ir išvengti tolimesnių pasekmių. Jeigu ignoruojami simptomai, nekeičiama paciento elgsena, liga gali progresuoti iki sunkiai valdomų pasekmių. Tuomet ligos gydymas bus ilgesnis, sunkesnis, brangesnis, reikalaujantis daugiau vizitų ir papildomų procedūrų. Kai jau yra periodontitas, neretai ir sukelti pokyčiai gali būti atstatomi, o palaikomoji priežiūra reikalinga visą gyvenimą, kol pacientas turi savų dantų.

Perskaityti visą straipsnį galite čia: https://www.lrytas.lt/sveikata/gyvenu-sveikai/2023/01/12/news/didele-dalis-zmoniu-net-nezino-kad-serga-dantenu-ligomis-kodel-tai-pavojinga--25780455 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.