2023 m. sausio 27 d. Tarybos posėdžio apžvalga

2023 m. sausio 27 d. Rūmų taryba susirinko į posėdį. Tai buvo pirmasis tarybos posėdis 2023-aisiais metais.

Posėdžiui vadovavo Tarybos pirmininkė prof. dr. V. Brukienė, jame dalyvavo 21 asmuo, iš jų 14 Tarybos narių, Vilniaus teritorinio skyriaus vadovė A. Gerliakienė, Šiaulių teritorinio skyriaus vadovė J. Zakarevičiūtė, Panevėžio teritorinio skyriaus vadovas V. Bosas, Garbės teismo pirmininkas R. Abunevičius, atsakingoji sekretorė J. Baltūsienė, specialistas viešiesiems ryšiams M. Salys ir vyr. teisininkė V. Tarasevičienė.

Posėdžio metu aptarta Rūmų atstovų veikla Sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupėse. Tarybos narys Bronius Einars pristatė, kad Pirminės ambulatorinės odontologijos darbo grupėje praėjusiais metais pavyko susitarti, kas yra pirminė odontologinė priežiūra, o pastaruoju metu sutarta dėl paslaugų, kurios yra apmokamos iš PSDF lėšų, sąrašo. Tačiau neišsprendžiama situacija, kad gydytojas odontologas yra priskirtas prie šeimos gydytojo komandos. Siekiama, kad būtų atskiros gydytojo odontologo, šeimos gydytojo ir psichinės sveikatos komandos.

Tarybai taip pat pristatytos Rūmų teritorinių skyrių veiklos ataskaitos už 2022 metus. Pažymima, kad teritorinių skyrių veikla yra gerokai pagerėjusi, 4 iš 5 skyrių dirba pelningai. Susipažinus su visomis ataskaitomis, jos buvo patvirtintos.

Posėdyje vėl priminta opi problema – ryškus gyd. odontologų padėjėjų trūkumas. Gydytojai odontologai dirba savo kabinetuose vieni ne todėl, kad to nori, o todėl, kad neranda, kas jiems asistuotų. Tarybos narys Gintaras Janužis pastebėjo, kad gydytojai odontologai padėjėjai šiuo metu neišnaudoja visos savo profesinės kvalifikacijos galimybių. Jo manymu, Rūmai galėtų paruošti neformaliojo švietimo programą ir ruošti gydytojo odontologo pagalbininkus. Šiuo metu dirbama ties šios programos kūrimu.

Tarybos nariams pristatyta ir Klaipėdos kraštui opi problema – skalbinių tvarkymo reikalavimai odontologijos paslaugas teikiančiose įstaigose Klaipėdoje. Klaipėdos teritorinio skyriaus vadovė Jurga Liatukienė pristatė, jog Klaipėdos regione šiuo metu skalbinius tvarkyti gali tik viena įstaiga Kretingoje. Ši įstaiga praėjusiais metais panaikino priėmimo punktą Klaipėdos mieste, tad mažosios odontologinės įstaigos, kurios neturi galimybės įsirengti savo klinikose skalbinių skalbimo zonos pagal higienos reikalavimus, neturi kur ir kaip tvarkyti skalbinius. Dėl šios problemos buvo kreiptasi į Sveikatos apsaugos ministeriją, su prašymu kuo greičiau spręsti problemą, pasiūlyti racionalūs sprendimo būdai, tačiau SAM atsakė tik tiek, kad Klaipėdos įstaigos gali siųsti skalbinius į bet kurį Lietuvos miestą. Apie šią problemą rašoma ir didžiuosiuose Lietuvos naujienų portaluose: https://www.lrytas.lt/sveikata/medicinos-zinios/2023/02/06/news/klaipedos-paradoksas-sam-siulo-ne-tik-gydytis-kituose-miestuose-bet-ir-skalbinius-skalbti-26036161

Tarybos narė Daiva Mačiulienė pristatė „Negalią turinčių vaikų burnos sveikatos gerinimo“ programos veiklą. Šiuo metu susitikimai su negalią turinčiais vaikais ir jų tėvais aktyviai vykdomi Panevėžio regione. Iki šiol programoje dalyvavo beveik 300 šeimų iš įvairių Lietuvos miestų. Planuota, kad projektas bus vykdomas iki šių metų kovo mėnesio, tačiau galiausiai nuspręsta jį pratęsti iki birželio.

Tarybos pirmininkė V. Brukienė pristatė pasiūlymą dėl nešiojamų intraoralinių dantų rentgeno aparatų naudojimo įteisinimo Lietuvoje. Šį klausimą galima susieti ir su pirminės odontologijos apimtimi, t.y. mobiliąja odontologija į namus. Dėl to jau kreiptasi į SAM bei Radiacinės saugos centrą, susipažinti su Rūmų raštu galima čia: https://bit.ly/3I5wjdi

Posėdžio metu atnaujinta ir tarptautinio kongreso „Baltic Days of Dentistry 2023“ kainodara. Susipažinti su ja bus galima oficialiai paskelbus registraciją į šį kongresą. Jis vyks spalio 27-28 dienomis.

Taip pat nutarta skirti 650 eurų paramą „Burnos ertmės sveikatos ir ligų profilaktikos“ projektui, kurį įgyvendins Studentų odontologų asociacija.

Galiausiai nutarta įrašyti į Rūmų narių sąrašą 31 fizinį asmenį ir 6 odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigas.

Kiti numatomi Tarybos posėdžiai:

  • Vasario 27 d. nuotoliniu būdu;
  • Kovo 31 d. Vilniuje;
  • Gegužės 2 d. nuotoliniu būdu;
  • Gegužės 25 d. Druskininkuose.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.