Tik profesionali burnos higiena tarpdančių valymo nepakeis: kodėl pavojinga užleisti bakterijas tarp dantų?

Dvi minutės ryte, dvi minutės vakare. Tokią taisyklę žinome apie dantų valymą. Tačiau ne mažiau svarbi ir tarpdančių priežiūra. Būtent ten kaupiasi bakterijos bei maisto likučiai, o tai skatina lietuvių gerai pažįstamą dantų ėduonį bei kitas burnos sveikatos problemas, rašo naujienų portalas Lrytas.lt.

Laidoje „Odontologai pataria“ burnos higienistė Valė Žemaitė papasakojo ne tik apie tarpdančių priežiūros svarbą, bet ir praktiškai pamokė, kaip reikia taisyklingai valyti tarpdančius ir kaip pasirinkti tam reikalingas priemones.

– Kiekvieną dieną po du kartus valome dantis. Kodėl reikia valyti dar ir tarpdančius?

– Dėl tų pačių priežasčių, dėl ko valome ir dantis – dantų ėduonis atsiranda tuomet, kai dantys ir tarpdančiai yra gerai neišvalyti, kai lieka apnašo, susidaro rūgštys. Kita bėda – dantenų uždegimas. Jos parausta, paburksta, kraujuoja, bet neskauda, todėl žmogus nieko nejaučia. Laikui bėgant dėl to problema tik sunkėja, tirpsta žandikaulio kaulas, didėja tarpdančiai, o tai reiškia, kad dar labiau juose stringa maistas. Tad tarpdančiuose kaupiasi daugiausia nešvarumų.

Įsivaizduokite, kad ravite daržą be pirštinių. Jums į panages prilįs purvo. Kas tuomet dažniausiai daroma? Plaunamos rankos, su dilde ar kitu instrumentu išsikrapštomos panagės. Panašiai elgiamasi ir kramtant maistą. Tarpdančiai „prisitrombuoja“. Neišvalius jų atsiranda įvairios problemos: dantų ėduonis, blogas burnos kvapas ir kt.

– Ar gali tarpdančių nevalymą kompensuoti profesionali burnos higiena?

– Įsivaizduokite, kad pietums valgėte mėsą. Jūsų kambaryje – šilta, dvidešimtkeli laipsniai. Mūsų burnoje temperatūra aukštesnė, apie 37 laipsniai. Palikite tuos mėsos gabaliukus burnoje kelias valandas, dienas, savaites ar net pusmetį. Kvapas bus tikrai nekoks. Pats žmogus galiausiai prie kvapo pripranta, bet aplinkiniai juk viską užuodžia. Kitas dalykas – kuo ilgiau bakterijos būna ant dantų, tuo didesnę žalą jos padaro. Jeigu dantys ir tarpančiai neišvalomi parą arba dvi, tikėtina, kad jau gali atsirasti dantenų uždegimas.

Todėl profesionali burnos higiena niekada nepakeis asmeninės higienos, kurią prižiūrime kiekvieną dieną. Profesionali burnos higiena yra tik papildoma nauda.

– Kokios yra tarpdančių valymo priemonės ir kuo jos skiriasi?

– Tarpdančių priežiūrai skirta tikrai daug priemonių. Geriausia, kad jas pasirinkti jums padėtų burnos higienistas. Yra tarpdančių šepetėliai, įvairūs tarpdančių siūlai, krapštukai, irigatoriai ir t.t. Bet tai, kas tinka vienam, gali visai netikti kitam.

Populiariausia priemonė yra tarpdančių šepetėlis. Tam, kad jis galėtų būti naudojamas, burnos higienistas arba odontologas turi parinkti jums tinkamo dydžio šepetėlį. Gali būti parinkti ir keli skirtingo dydžio šepetėliai, nes ir tarpdančiai būna skirtingi. Tarpdančių siūlas geriausiai pašalina susikaupusius nešvarumus po dantena. Jeigu mokame jį naudoti, tai yra tiesiog tobula priemonė.

– Ar irigatorius gali pakeisti tarpdančių šepetėlį, ar tai labiau papildoma priemonė?

– Tai visgi yra labiau papildoma priemonė. Irigatorius labai naudingas nešiojant breketus arba turima daug implantų, bet jis neatstoja nei šepetėlio, nei siūlo. Kartais būna ir taip, kad naudojant irigatorių ilgai ir dar su stipria srove galima išplauti cementą, kuriuo sutvirtintas vainikėlis, arba netgi plombas. Todėl šią priemonę reikia naudotis atsargiai, pasitarus su specialistu.

– Ar mediniai dantų krapštukai yra geras pasirinkimas?

– Realiai viskas, ką gali padaryti krapštukas, tai išstumti tarp dantų įstrigusį maistą. Jis jokiu būdu neišvalys tarpdančių. Krapštukai padeda tik tose vietose, kur nėra galimybės pasinaudoti tarpdančių šepetėliu ar siūlu, pavyzdžiui viešose vietose.


Kaip taisyklingai valyti tarpdančius, kaip naudoti tarpdančių šepetėlius, siūlus ir kitas tarpdančių valymo priemones, galite pamatyti „Odontologai pataria“ laidoje:

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Iob9RLnc1u8&t=1s&ab_channel=LROdontolog%C5%B3r%C5%ABmai

Spotify: https://spoti.fi/3rPgb5b   

Podbean: https://bit.ly/3qDlWBt

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.