Vietoje tinkamos vaikų priežiūros tėvai skundžiasi eilėmis: mažamečiui vaikui reikia gydyti iškart net 7 dantis

Portalas 15min rašo apie vilnietės motinos laišką, kuriame iškeltas opios eilių pas gydytojus problemos kampas: eilė pieninių dantų gydymui – pusantrų metų, tačiau tiek laiko su problema susidūrusi šeima laukti tiesiog negali. Tuo tarpu Odontologijos rūmų tarybos pirmininkė, biomedicinos mokslų daktarė profesorė Vilma Brukienė, komentuodama šią situaciją, teigia įžvelgianti ne vieną problemą.

„Manau, kad kaltininkų šioje situacijoje yra ne vienas. Pasigendu tokio paties garsaus kalbėjimo apie tėvų atsakomybę. Pavyzdžiui, Skandinavijos šalyse sugedę ar negydomi vaiko dantys pirmiausiai yra tėvų atsakomybė, o jeigu padėtis tokia rimta, kaip minėtos mamos atveju, kai sugedę net septyni mažamečio dantys, tokia situacija neabejotinai patrauktų netgi atsakingų tarnybų dėmesį, – komentuoja V. Brukienė. – Dantų kariesas nėra liga, kuria užsikrečiame, tai – netaisyklingos dantų priežiūros pasekmė.

Mokslo pasaulyje kariesas traktuojamas kaip netaisyklingo elgesio liga, kurios 95 proc. atvejų galima išvengti. Todėl tėveliams reikėtų pagalvoti, kodėl pas tokius mažus vaikus dantų būklė yra tokia bloga? Atsakysiu paprastai – vadinasi, dantų valymas nebuvo geras. Beje, iki 7–8 metų vaikas dėl savo nepakankamo raumenų išsivystymo dar nėra pajėgus pats taisyklingai išsivalyti dantų, taigi tėvai privalo šią procedūrą užbaigti patys: po to, kai vaikas išsivalo dantis tiek, kiek sugeba, tėvai turi kaskart juos pervalyti, taip užtikrinant kokybišką jų priežiūrą.“

Visą publikaciją skaitykite čia: https://www.15min.lt/gyvenimas/naujiena/sveikata/eile-nemokamam-vaiko-dantu-gydymui-pusantru-metu-mama-piktinasi-specialistai-izvelgia-pacientu-kalte-1028-2015616

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.