2023 m. vasario 27 d. Tarybos posėdžio apžvalga

2023 m. vasario 27 d. Rūmų taryba susirinko į nuotolinį posėdį.

Posėdžiui vadovavo Tarybos pirmininkė prof. dr. V. Brukienė, jame dalyvavo 29 asmenys, iš jų 21 Tarybos narys, Vilniaus teritorinio skyriaus vadovė A. Gerliakienė, Garbės teismo pirmininkas R. Abunevičius, Revizijos komisijos pirmininkas G. Skirbutis, LSMU MA Odontologijos fakulteto dekanas prof. dr. D. Razukevičius, atsakingoji sekretorė J. Baltūsienė, specialistas viešiesiems ryšiams M. Salys, vyr. teisininkė V. Tarasevičienė ir vyr. finansininkė I. Grigaitė.

Posėdžio pradžioje apžvelgta tarybos narių veikla Sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupėse. Apgailestauta dėl Pirminės ambulatorinės odontologijos darbo grupės veiklos – ji vyksta per lėtai. Tarybos narė Jurga Liatukienė papasakojo, kad buvo paskelbtas derinimui Vyriausybės nutarimas, kuris, kaip vienas iš pagrindinių dokumentų, reguliuoja PSDF biudžeto lėšomis apmokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo sąlygas, bet jame nėra nieko numatyta apie naujas reguliacines nuostatas, kurios keistų pirminės odontologinės pagalbos teikimo tvarką. J. Liatukienė informavo, kad Rūmai parašė raštą su pastabomis Sveikatos apsaugos ministerijai ir laukia jos atsakymo.

Tuo tarpu pagreitį įgauna veikla Nacionaliniame sveikatos susitarime. Jan Pavel Rokicki papasakojo, kad jau sudarytos darbo grupės. Darbo grupė, kurioje dalyvaus Odontologų rūmų atstovas, nagrinės klausimus, susijusius su savivalda, medikų atstovavimu ir darbo sąlygų gerinimu, paslaugų prieinamumu pacientams, bet iš specialistų pozicijos.

Tarybos narė Daiva Mačiulienė pristatė Profilaktikos programų koordinavimo komisijos veiklos ataskaitą už 2022 metus. Ji pasidžiaugė sklandžiu darbu vykdant „Negalią turinčių vaikų burnos sveikatos gerinimo“ projektą, į kurį įsitraukė 9 organizacijos iš Kauno, Druskininkų, Panevėžio, Marijampolės, Klaipėdos, Šilutės r. ir dalyvavo daugiau kaip 300 šeimų. Komisijos nariai aktyviai įsitraukė į Burnos vėžio profilaktikos programos rengimą ir realizavimą, surengė atvirą paskaitą bendruomenei apie burnos ligų profilaktiką, gydytojų odontologų padėjėjų profesinį identitetą kasmetinio Pasaulinės Burnos sveikatos dienos paminėjimo metu, taip pat diskusiją su mamomis, auginančiomis neįgalius vaikus. Taryba, susipažinusi su ataskaita, ją patvirtino.

Aptarta Gydytojo odontologo pagalbininko programos atnaujinimo eiga. Šiuo metu ruošiame pati programa, o po sausį vykusio Tarybos posėdžio buvo kreiptasi į Sveikatos apsaugos ministeriją dėl šio klausimo.

Posėdžio metu pasidalinta žinia, kad atsižvelgusi į Rūmų argumentus ir pateiktus kitų šalių pavyzdžius, Sveikatos ministerija dar kartą kreipėsi į Finansų ministeriją, VMI bei Ekonomikos ir inovacijų ministeriją, siūlydama persvarstyti PVM lengvatos taikymą ortodontiniams aparatams.

Galiausiai nutarta įrašyti į Rūmų narių sąrašą 31 fizinį asmenį, 1 asocijuotąjį narį ir 7 odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigas.

Kiti numatomi Tarybos posėdžiai:

  • Kovo 31 d. Vilniuje;
  • Gegužės 2 d. nuotoliniu būdu;
  • Gegužės 25 d. Druskininkuose;
  • Rugsėjo 8 d. Klaipėdoje.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.