• Į pradžią
  • Apie Rūmus
  • Naujienos
  • Regionuose negalią turinčius vaikus lankanti specialistė beda pirštu į opią problemą: vaikų burnos profilaktika ilgą laiką buvo visiškai apleista

Regionuose negalią turinčius vaikus lankanti specialistė beda pirštu į opią problemą: vaikų burnos profilaktika ilgą laiką buvo visiškai apleista

Lietuvoje nemažai kalbama apie prastą vaikų burnos būklę – jau jauname amžiuje nustatoma vis daugiau dantų ėduonies atvejų. Dar sunkesnė negalią turinčių vaikų situacija. Jiems ne tik sunku puoselėti savo sveikatą, bet ir nukeliauti pas specialistus profesionaliai apžiūrai. Į regionus pas specialiųjų poreikių turinčius vaikus važinėjanti Odontologų rūmų atstovė, burnos higienistė Daiva Mačiulienė sako, kad negalią turintys vaikai iki šiol buvo visiškai apleisti, nes profilaktiką skatinančių programų niekas tiesiog nerengė, rašo naujienų portalas Lrytas.lt.

„Negalią turintiems vaikams burnos priežiūros ir profilaktikos paslaugos yra labai sunkiai prieinamos. Ne todėl, kad šios paslaugos būtų labai brangios, o todėl, kad trūksta specialistų, kurie užsiimtų su tokiais vaikais. Yra keli tokie specialistai didmiesčiuose, tačiau tiems, kas gyvena regionuose, atvažiuoti pas tokius specialistus sunku“, – sako burnos priežiūros specialistė.

Negalią turintiems vaikams – profilaktikos programa

Pastaruosius metus Odontologų rūmai savo lėšomis vykdo specialią burnos sveikatos gerinimo programą, skirtą negalią turintiems vaikams ir jų tėvams: jie edukuojami, gyvai konsultuojami, skatinami mokytis taisyklingai prižiūrėti burną. Viena iš šios programos iniciatorių D. Mačiulienė pabrėžia, kad tokios programos labai reikėjo, nes iki šiol tiesiog nieko panašaus nebuvo.

„Šiuo klausimu negalią turintys vaikai buvo visiškai apleisti. Jiems skirta tikrai daug fizinės ar laisvalaikio veiklos programų, tačiau nieko apie burnos sveikatos gerinimą.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, Dauno ar autizmo sindromą turinčių vaikų burnos sveikata yra labai prasta. Apie 89 proc. vaikų, turinčių negalią, burnoje randamas dantų ėduonis, jie skundžiasi ir tokiomis ligomis, kaip gingivitas ir periodontitas. Jiems sunku išsižioti, o taip pat išsivalyti burną. Tėvams sunku prižiūrėti vaikus, o ir ne visi negalią turintys vaikai turi tėvus.

Prieš pradėdami projektą, susitikome su įvairių miestų savivaldybių atstovais ir tiesiai šviesiai paklausėme, koks yra tokios programos poreikis. Mums pasakė, kad iki šiol niekada nebuvo vykdomi tokie projektai, tik vienos dienos renginiai, todėl to labai trūksta“, – apie profilaktikos stygių pasakoja D. Mačiulienė.

Todėl 2022 metų pavasarį Odontologų rūmai savo iniciatyva ir lėšomis pradėjo rūpintis negalią turinčiais vaikais ir jų tėvais. Per metus aplankyta daugiau kaip 300 šeimų įvairiuose Lietuvos miesteliuose.

„Suprantame, kad vaikams dažnai sunku judėti, todėl nusprendėme patys atvažiuoti pas juos. Labai smagu, kad dauguma vaikų visai nebijo odontologų, mielai bendravo su atvykusiais specialistais, kurie su spec. poreikių vaikais dirba jau daugelį metų.

Susitikimų metu daug kalbėjome ir apie mitybą, jos įtaką burnos sveikatai. Negalią turinčių vaikų maistas yra šiek tiek kitoks: jie negali valgyti kieto maisto, dažniausiai renkasi minkštą, kuris blogina situaciją burnoje ir skatiną dantų ėduonies vystymąsi“, – sako specialistė.

Perskaityti visą publikaciją galite čia: https://www.lrytas.lt/sveikata/gyvenu-sveikai/2023/03/08/news/specialiste-beda-pirstu-i-opia-problema-negalia-turinciu-vaiku-burnos-profilaktika-ilga-laika-buvo-visiskai-apleista-26354239 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.