Prof. dr. G. Janužis: „Nežinome, kuri cigaretė bus lemtinga vėžiui atsirasti“

„Kartais žmonės nepakankamai įvertina tokių veiksnių, kaip rūkymas, žalą. Savaime suprantama, kad vienos cigaretės surūkymas nežudo, bet nuolatinis poveikis gali tapti „rusiška rulete“, kai nežinome, kuri cigaretė bus lemtinga vėžiui atsirasti“, – sako Odontologų rūmų tarybos narys gydytojas burnos, veido ir žandikaulių chirurgas, gydytojas odontologas, LSMU profesorius, medicinos daktaras Gintaras Janužis, rašo Lsveikata.lt.

– Profesoriau, kokius pokyčius pajutus burnos gleivinėje bei kokius simptomus pastebėjus, patartumėte nebedelsti ir kreiptis į specialistus?

– Žmogaus burnos gleivinė – tai sritis dažnai susidurianti su terminiais, mechaniniais ir kitokiais dirgikliais, todėl jos pažaidos būna dažnos. Tikriausiai dauguma pastebi, kad šios srities pažeidimai gyja gana greitai, atsiradę pakitimai išnyksta per dieną ar kelias. Tai vyksta mūsų organizmo imuninių savybių ir gero regeneracinio potencialo dėka. Deja, kartais nutinka taip, kad atsiradę pakitimai išlieka savaitę ir ilgiau. Tad, jei pašalinus dirgiklį, burnos gleivinė nesveiksta, jau yra priežastis, kreiptis į specialistą. Kai kurios navikų formos yra neskausmingos ir pasireiškia ne opomis, o mazgeliais ir guzeliais, kuriuos gali užčiuopti pats pacientas. Jei šie pakitimai neišnyksta per savaitę kitą, tikslinga konsultuotis su odontologu ar kitu specialistu.

– Kokie šios klastingos ligos specifiniai veiksniai ir kiek įtakos turi gyvenimo būdas, mityba? Ar tai, ką dedame į burną, tiesiogiai lemia burnos vėžio atsiradimą ir progresavimą?

– Vėžinių ląstelių atsiradimas (kancerogenezė) yra nuolatinis mūsų organizme vykstantis procesas, su kuriuo sėkmingai dorojasi mūsų imunitetas. Burnos vėžio atsiradimui ir susiformavimui vienos priežasties nėra. Deja, ligą predisponuojančių veiksnių yra daug: ta pati mityba, žalingi įpročiai, išoriniai (ultravioletiniai spinduliai, radiacija ir kt.), vidiniai organizmo veiksniai (genetika, medžiagų apykaitos ypatumai...) ir daugelis kitų. Pavojingiausias yra šių veiksnių suminis veikimas. Kai kurie iš jų yra sunkiai kontroliuojami, bet tie, kuriuos galime valdyti, – turi būti įvertinti ir pašalinti. Kartais žmonės nepakankamai įvertina tokių veiksnių, kaip rūkymas, žalą. Savaime suprantama, kad vienos cigaretės surūkymas nežudo, bet nuolatinis poveikis gali tapti „rusiška rulete“, kai nežinome, kuri cigaretė bus lemtinga vėžiui atsirasti.

Skaityti visą interviu kviečiame čia: https://lsveikata.lt/is-gyvenimo/gjanuzis-nezinome-kuri-cigarete-bus-lemtinga-15591

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.