Protinių dantų žmonių burnose ateityje neliks. Kokias problemas jie sukelia dabar?

Protiniai dantys išdygsta patys paskutiniai. Dėl to jie dažniausiai yra silpnesni nei kiti nuolatiniai dantys, neretai juos tenka ir pašalinti. Visgi burnos chirurgė Ieva Gendvilienė laidoje „Odontologai pataria“ pastebėjo, kad ilgainiui žmonių burnose protinių dantų gali tiesiog nebelikti, rašo Lrytas.lt.

– Kas yra protiniai dantys? Ar jie prideda proto?

– Tai yra tretieji krūminiai dantys. Jie nei prideda, nei atima proto. Jie taip vadinami dėl to, kad vystosi šiek tiek vėliau, dažniausiai maždaug 16-17 gyvenimo metais. Dėl to sako, kad tada jau asmenybė brandesnė, protingesnė, todėl jie ir vadinami protiniais dantimis. Kiti dantys dažniausiai išdygsta daug anksčiau.

– Ar protiniai dantys gali išdygti anksčiau?

– Nesu girdėjusi, kad išdygtų pavyzdžiui dešimties metų vaikui. Tačiau jie gali dygti nuo 14 iki 23 metų.

– Ar jie gali visai neišdygti?

– Būna ir taip. Tuomet protinius dantis galima pamatyti tik atlikus panoraminę rentgeno nuotrauką. Tada sprendžiama, ar reikia, ar nereikia juos šalinti. Tokie dantys būna žandikaulio kaule.

– Ar lengva pastebėti, kad protiniai dantys dygsta?

– Lengva, nes visi kiti dantys jau būna išdygę, todėl patirties, kaip atrodo dantų dygimas, turime. Todėl dažniausiai visi supranta, kad dygsta būtent protiniai dantys. Abejonių dėl to nekyla.

– Ar tuo metu skauda?

– Taip, skausmo yra, bet jis dažniausiai nedidelis. Dešimtbalėje skausmo skalėje jis gali siekti nuo 1 iki 3. Neturėtų labai skaudėti, labiau mausti. Jeigu pacientui skauda stipriai, tai yra ženklas, kad kažkas negerai ir reikia pasirodyti pas gydytoją.

– Kuo šie dantys skiriasi nuo kitų?

– Jų pagrindinė funkcija yra malimas, kramtymas, trynimas. Tik mes neturime labai daug tokių patiekalų, kuriuos reikėtų malti, tad protiniai dantys tampa nebe labai reikalingi, o ir dažnai netelpa žandikaulyje. Juos ir vis sudėtingiau pašalinti. Žvelgiant iš genetinės pusės, kažkada turėtume netekti protinių dantų. Moksliniai duomenys rodo, kad jau dabar apie trečdalis žmonių neturi nė vieno protinio danties. Tad kažkada turėtume taip evoliucionuoti visi, nes jiems nėra poreikio.

Jie skiriasi nuo kitų dantų ne tik išvaizda, bet ir savo sudėtimi, nes vystosi daug vėliau nei kiti dantys. Protiniai dantys gali turėti ir vieną, ir keturias šaknis. Jos gali būti susisukusios, gali būti ir susijungusios. Kita protinių dantų problema – dažnai jų emalis ir danties audiniai yra silpnesni.

– Ar jie dažniau ir genda?

– Dažniausiai taip. Bet ne tik dėl savo struktūros, o ir dėl to, kad juos sunkiau prižiūrėti ir išvalyti. Protinius dantis neužtenka valyti su paprastu dantų šepetėliu. Šepetėlio šereliai dažniausiai nepasiekia paties danties. Jei norime, kad protiniai dantys liktų sveiki ir galėtų tinkamai funkcionuoti, juos reikia valyti su vieno danties šepetėliu.

– Geriau šalinti ar pasilikti protinius dantis?

– Tai priklauso nuo individualios paciento situacijos. Jeigu jie dygsta normaliai, tiesia eiga, o žandikauliai yra pakankamai dideli, tada protinius dantis reikia išsaugoti. Tik reikia žinoti, kaip juos prižiūrėti. Bet jeigu yra kokių nors problemų, o visgi didžioji dauguma protinių dantų sukelia vienokių ar kitokių problemų, tada nelieka nieko kito kaip šalinti tokį dantį.


Kodėl protiniai dantys genda dažniau nei nuolatiniai, kaip vyksta tokių dantų šalinimas, kiek ilgai jie gyja ir kaip palengvinti gyjimo procesą, sužinosite peržiūrėję pilną laidą „Odontologai pataria“: https://youtu.be/KjE92E0kXh0

Spotify: https://spoti.fi/3rPgb5b

Podbean: https://bit.ly/3qDlWBt

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.