Estetinis plombavimas: kada jo iš tikrųjų reikia?

Graži šypsena – labai svarbu. Tačiau jeigu jos neturime, iškart pagalvojama, kaip tai „ištaisyti“. Dėl to pastaraisiais metais ypač išpopuliarėjo estetinis plombavimas, kuomet odontologų pagalba gali būti sukurta „holivudinė“ šypsena, rašo portalas Lrytas.lt.

Tačiau ar tai – visuomet geras sprendimas? Laidoje „Odontologai pataria“ gyd. odontologas dr. Povilas Kalesinskas papasakojo, kada toks gydymas iš tikrųjų reikalingas, kokie yra jo privalumai, minusai ir kaip reikėtų prižiūrėti dantis po estetinio plombavimo.

– Kas yra estetinis plombavimas?

– Iš tikrųjų, nėra aiškaus apibrėžimo. Jis skirstomas į dvi dideles grupes: funkcines restauracijas ir estetinės restauracijos. Amerikiečiai tai dar vadina kosmetine odontologija. Taip kad tai yra skirta išvaizdai pagerinti.

– Kada toks gydymas yra reikalingas?

– Tai priklauso nuo priežasties. Gali būti maži dantys, fiziologinės tremos, kurių negali „uždaryti“ ortodontai. Taip pat gali būti fluorozė, hipoplazija, dantų traumos ir t.t. Kartais pacientai tiesiog pageidauja atstatyti nudilusius dantis, atjauninti šypseną.

– Kaip vyksta estetinis plombavimas?

– Tai gali būti tiesioginė restauracija, kuomet jos forma tiesiogiai modeliuojama paciento burnoje, taip pat klijuojamos netiesioginės restauracijos, kuomet visą arba dalį restauracijos pagamina dantų technikas.

– Kokie yra estetinio plombavimo privalumai?

– Lyginant su estetiniu protezavimu yra patogu tai, kad vėliau estetines restauracijas galima pataisyti jų neardant ir neperdarant. Tačiau reikia pažymėti, kad tokios korekcijos yra nuolatinės.

– Kada toks gydymas yra rekomenduojamas?

– Čia nėra žodžio „būtinai reikia“. Visada paciento paklausiu, ar jam tikrai reikia tokio gydymo būdo? Ar jis nėra tiesiog įkalbėtas aplinkinių arba šeimos narių? Kitose šalyse šiek tiek kreivi dantys, šypsenos asimetrija ar individualūs elementai ant dantų yra netgi gražu. Bet ar reikia estetinio plombavimo, ar ne, pasako pacientas.

Atsižvelgiant į paciento lūkesčius, siūlomi keli variantai. Pirmasis – nedaryti nieko. Antrasis – dalinė restauracija. Paaiškinami visi privalumai ir trūkumai, leidžiama pacientui pagalvoti, kokį gydymo būdą rinksis ir ar jam tai išvis reikalinga.

– Ar pacientai dažnai prašo estetinio plombavimo, nors jiems to visai nereikia?

– Tikrai taip. Bet gydytojo pareiga yra įvertinti būtinybę ir apie tai pasakyti pacientui. Manau, kad pacientas tik padėkos, kai jam bus leista laisvai apsispręsti. Bet prioritetas yra funkcija: sveikos dantenos, stabilus sąkandis, tik po to – estetiški priekiniai dantys. Dažniausiai juos pavyksta perkalbėti, kai restauracija tikrai nėra būtina. Ir jos nėra visam gyvenimui, jos yra laikinos. Skaičiuojama, kad po 5-7 metų pusę esamų restauracijų reikės arba koreguoti, arba pakeisti. Kuo daugiau žmogaus burnoje yra restauracijų, tuo gyvenimas tampa sudėtingesnis ir kažkiek brangesnis.


Kokios gali būti estetinio plombavimo pasekmės, kada tokiu būdu gydyti negalima ir kaip reikėtų prižiūrėti dantis po estetinio plombavimo – kviečiame žiūrėti laidoje „Odontologai pataria“: https://youtu.be/RU2u6e7tonA

Spotify: https://spoti.fi/3rPgb5b

Podbean: https://bit.ly/3qDlWBt

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.