Odontologai kovoja už savivaldą: gali būti naudinga visiems?

„Tai jau būtų visos valstybės sveikatos politikos krypties keitimas“, – odontologų savivaldos klausimą komentuoja parlamentaras Aurelijus Veryga. Jo kolegos Seimo nariai atsako – o kodėl gi ne? Gal sveikatos politikos kryptis iš tiesų turėtų pasisukti suteikiant medikams savivaldą? Tokiomis nuomonėmis apsikeista praėjusią savaitę Seimo Sveikatos reikalų komitete (SRK) svarstant Odontologų rūmų įstatymo projektą. Galutinio rezultato dar nėra: diskusijos bus tęsiamos gegužės viduryje SRK klausymuose, rašo portalas Lsveikata.lt.

Medikai nori savivaldos

2020-ieji metai Odontologų rūmų istorijos puslapiuose įrėžti juodžiausiomis spalvomis – tuomet buvo atimta jų savivalda, stipriai prisidėjusi prie šios srities specialistų gerovės, kurią jie turi sukūrę šiandien. Dabartinės vyriausybės programoje įrašytas siekis grąžinti odontologams savivaldą buvo viltis, kad trejus metus bendruomenę kamuojantis skaudulys bus išspręstas. Panašu, jog lemiamas laikas atėjo, nes Odontologijos įstatymo projektas su jį lydinčiais teisės aktais praėjusią savaitę pasiekė Seimo Sveikatos reikalų komitetą.

„Aš tikrai už savivaldą. Ir manau, kad tai yra kelias“, – tvirtino Seimo narė Paulė Kuzmickienė. Ji, ir kai kurie kiti parlamentarai kvietė šiame kontekste svarstyti ir kitų medikų specialybių savivaldos klausimą. „Esu už savivaldas bet kurioje srityje. Norėčiau, kad ir psichiatrai, ir kiti turėtų daugiau galimybių spręsti patys, nes tai – sveikesnės visuomenės kryptis“, – tvirtino Seimo narys Linas Slušnys.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, prie kurio odontologai savivaldos ir neteko, prieštarauja šiam norui. Jei, anot jo, klausimas neria į tokius plačius vandenis, reikėtų papildomų klausymų komitete. Su tuo sutiko ir kiti politikai. „Siūlau daryti klausymus ir kviestis Akreditavimo tarnybą, ministeriją, gal net ir tą pačią vyriausybę. Reikia pasišnekėti paėmus ne kurią nors vieną sritį, bet visą sveikatos sistemą. Nes čia – rimtas klausimas. Dėl ko odontologų licencijavimas ir akreditavimas buvo sugrąžintas į bendrą sistemą? Nes tai buvo apsisprendimas, kaip matome akreditavimą ir licencijavimą apskritai. Jeigu dabar keičiama viena sritis, vadinasi, valstybė keičia kryptį“, – tvirtino parlamentaras.

P.Kuzmickienė įspėjo, kad tie klausymai negali būti atidėti iki „švento niekados arba bulviakasio“, todėl bendru sutarimu nuspręsta juos surengti gegužės viduryje.

Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) vadovė Auristida Gerliakienė, vienareikšmiškai pasisakanti už savivaldos grąžinimą, teigia: tai, kas trečiadienį vyko Sveikatos reikalų komitete, jai primena absoliutų farsą. „Matyti, kad dėl šio įstatymo yra tiesiog tempiamas laikas“, – mano ji.

Savivalda vis tiek bus

Prarastos odontologų savivaldos klausimas tiek rūmų bendruomenei, tiek ilgametei Odontologų rūmų narei Vilmai Brukienei nuo 2020 m. nė akimirkai nebuvo išgaravęs iš galvos. Tuomet tapusi rūmų tarybos pirmininke odontologų lyderė ėmėsi šios problemos visomis jėgomis. Reikėjo apsišarvuoti kantrybe, kol Odontologų rūmų įstatymo projektas pasieks Seimo Sveikatos reikalų komitetą, tačiau praėjusią savaitę ji pagaliau gavo progą stoti akistaton su politikais ir ginti rūmų bendruomenės poziciją.

„Konstitucinis Teismas nurodo: tik savivalda gali užtikrinti vienodus profesinės etikos standartus, tobulinimą. Ir mūsų nuomonė tokia, – taip gyvena praktiškai visa Europa – kad niekas negali sektoriaus žinoti geriau, negu jame dirbantys profesionalai“, – į Seimo narius kreipėsi Odontologų rūmų pirmininkė.

Ji atkreipė dėmesį, kad dabar matomas ir panaikintos savivaldos rezultatas. „Pavyzdžiui, pakrikęs odontologų tobulinimas. Odontologų nėra vertinimo komisijose, licencijos jiems pratęsiamos kursuose apie šlapimo takų infekcijų gydymą! Per patį pandemijos įkarštį odontologams buvo panaikintos privalomos infekcijų kontrolės valandos. Iš tiesų, kai sektoriaus reguliavime nedalyvauja tos srities profesionalai, nutinka visokių kuriozų...  – pastebėjo V.Brukienė ir paminėjo daugiau blogybių. – Kas dabar nagrinėja odontologų profesinę etiką? Niekas. O kai tai darė savivalda, galėjome eiti net iki licencijos stabdymo. Mes, odontologai, skundo atveju pacientą įvertindavome kliniškai, objektyviai išnagrinėdavome klinikinę situaciją. Kas vyksta dabar? Patikrinama, ar teisingai surašyti popieriukai. Norėčiau pasakyti atsakingai: ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojai tikrai neturi pakankamai kompetencijos spręsti odontologinio sektoriaus klausimų.“

V.Brukienei gėda už valstybę ir prieš Europą. „Kaip mes atrodome išsivysčiusių šalių akyse? Kartais iš tiesų tenka raudonuoti ir gelbėti situaciją, kai ateina užklausos iš Europos Sąjungos ir jas pakomentuoja visiškai nekompetentingi žmonės“, – atskleidė ji.

Užbėgdama už akių viešojoje erdvėje pasigirstantiems nuogąstavimams, kad universitetai „bus patraukti į šoną“, pirmininkė paaiškino, kad Odontologų rūmų taryboje, kuri yra aukščiausias valdymo organas, trečdalį sudaro LSMU ir VU profesoriai, jie užima vadovaujančius postus.

V.Brukienė mano, kad posovietinėje Lietuvoje Odontologų rūmai, matyt, bus „per anksti iššovę“. „2004 metais centralizuoto valdymo gerbėjai rūmams ir panašiems demokratiniams visuomenės procesams dar buvo nepasiruošę. Bet noriu pasakyti: savivalda yra ateitis. Taip gyvena visa Europa. Upės tekėjimo neužtvenksi, ji ateis. Keleriais metais anksčiau ar vėliau, bet ateis“, – net neabejojo Odontologų rūmų pirmininkė. Ir kreipėsi į susirinkusius Seimo narius: „Pamąstykite, kaip jūs norite išlikti mūsų tautos istorinėje atmintyje – ar kaip progreso skatintojai, ar kaip jo stabdytojai?“

Visą straipsnį skaitykite čia: https://lsveikata.lt/aktualijos/odontologai-kovoja-uz-savivalda-gali-buti-naudinga-visiems-15731

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.