• Į pradžią
  • Apie Rūmus
  • Naujienos
  • Kongrese Druskininkuose – patyrusio lektoriaus iš Italijos paskaita apie 3D spausdintas biologiškai aktyvias medžiagas implantologijoje ir rekonstrukcinėje kaulo chirurgijoje

Kongrese Druskininkuose – patyrusio lektoriaus iš Italijos paskaita apie 3D spausdintas biologiškai aktyvias medžiagas implantologijoje ir rekonstrukcinėje kaulo chirurgijoje

Druskininkuose vyksiančiame tarptautiniame kongrese „Odontologijos kompasas 2023“ pranešimą skaitys didelę patirtį sukaupęs lektorius iš Italijos – prof. dr. Carlo Mangano. Jis pristatys temą „3D spausdintos biologiškai aktyvios medžiagos implantologijoje ir rekonstrukcinėje kaulo chirurgijoje“.

Tai bus pirmasis profesoriaus vizitas Lietuvoje. Kongrese Druskininkuose jis kalbės tokiomis temomis, kaip bioaktyvios biokeramikos 3D architektūros vaidmuo, 3D pritaikytos biokeramikos spausdinimas kaulų regeneracijai, titaninių dantų implantų 3D spausdinimas, 3D titano įrenginių spausdinimas, skaitmeninės technologijos ir kasdienė darbo eiga kaulų chirurgijoje, apžvelgs 5-15 metų klinikinius rezultatus ir jų įžvalgas, taip pat kalbės apie dirbtinį intelektą ir papildytą realybę planavimui ir klinikiniam pritaikymui.

„Norint pasiekti ilgalaikį funkcionavimą ir estetinį rezultatą, prieš implantuojant arba kartu su implantacija reikia padidinti nepakankamo kaulo tūrį. Autogeninis kaulo bloko persodinimas tokiais atvejais yra tinkama ir standartinė procedūra. Tačiau šių audinių transplantacijų pritaikomumas kartais yra ribotas ir neretai jiems reikia papildomos procedūros, dėl kurios kyla komplikacijų rizika.

Yra įvairių kaulų pakaitalų, tokių kaip alogeninės arba ksenogeninės medžiagos, skirtos keteros augmentacijai, tačiau reikia atsižvelgti į galimą ligų perdavimo riziką. Šiuolaikinėje implantologijoje ar veido ir žandikaulių chirurgijoje pirmenybė turėtų būti teikiama toms intervencijoms, kurios yra paprastos, mažiau invazinės, turi mažesnę komplikacijų riziką ir savo tikslą pasiekia per trumpiausią laiką“, – kalbėdamas apie savo paskaitos aktualumą sako C. Mangano.

Jis pabrėžia, kad idealūs kaulo pakaitalai turi turėti biologinį suderinamumą, puikias osteokondukcines savybes ir tinkamą stiprumą, lengvai sukurti tinkamą formą ir per trumpą laiką visiškai pakeisti kaulą.

„Pastaruosius 30 metų kalcio fosfato pagrindu pagamintos medžiagos buvo naudojamos kaip kaulo transplantato pakaitalai gydant kaulų defektus ortopedijoje, dantų ir žandikaulių chirurgijoje. Bet pastaraisiais metais skaitmeninių technologijų taikymas odontologijoje vis labiau plinta ir padaryta didelė pažanga kuriant CAD/CAM metodus. Visai neseniai buvo bandoma pagaminti individualiai pritaikytus karkasus, leidžiančius skaitmeniniu būdu pritaikyti kaulų transplantatus konkrečioms reikmėms ar net atskiriems pacientams.

Tokie patys konceptai  naudojami gaminant dantų ar žandikaulių implantus, taikant tiesioginio lazerinio metalo formavimą (DLMF), priedų gamybos procedūrą. DLMF yra laiką taupanti metalo formavimo procedūra, kurios metu didelės galios lazerio spindulys nukreipiamas į metalo miltelių sluoksnį ir užprogramuojamas sulydyti daleles pagal CAD failą“, – teigia C. Mangano.

Jis taip pat akcentuoja, kad vėlesnių sluoksnių uždėjimas suteikia norimą 3D formą ir reikalauja minimalaus tolesnio apdorojimo. Tad dabar galima gaminti dantų, veido ir žandikaulių bei ortopedinius implantus tiesiai iš CAD modelių.

„Savo paskaitoje pasakosiu apie naujus pagal užsakymą pagamintų kalcio-fosfato arba titano karkasų gamybos protokolus, naudojant 3D spausdinimo procedūras, siekiant atauginti arba ištaisyti kaulų defektus ir sumažinti chirurginių operacijų, kai yra sunki atrofija, kiekį.

Tema turėtų sudominti visus bendrosios praktikos odontologus, nes skaitmeninės technologijos leidžia lengviau atlikti chirurgines procedūras, kurias anksčiau naudojo tik burnos chirurgijos specialistai“, – pabrėžia lektorius.

Profesorius yra sukaupęs labai didelę mokslinę ir klinikinę patirtį. Savo karjeros pradžioje jis ypač koncentravosi į implantų chirurgiją ir kaulų regeneraciją. Užėmė pareigas įvairiuose Italijos universitetuose, dirbo tyrėju tyrėju biokeramikos srityje Nacionalinėje tyrimų taryboje Italijoje. Per pastaruosius 20 metų jis domėjosi skaitmeninėmis technologijomis ir biomedžiagų 3D spausdinimu, skirtu individualioms implantologijos ir kaulų regeneravimo / rekonstrukcijos procedūroms.

„Skaitmeninės technologijos yra drastiški, jei ne istoriniai, pokyčiai odontologijos pasaulyje, keičiantys ne tik pacientų lūkesčius dėl dantų gydymo, bet ir tai, kaip odontologai įsivaizduoja šį gydymą ir jį atlieka.

Todėl odontologai turi priimti šį naują iššūkį: jei jie atsisakys arba atidėlios skaitmeninių technologijų pritaikymą ar integravimą į savo praktiką, jie gali likti nuošalyje. Esu tuo visiškai įsitikinęs.

Skaitmeninės technologijos, jei jos naudojamos tinkamai, atlieka lemiamą vaidmenį specialistų darbe.

Taigi rinktis laukti per ilgai, kad būtų priimtos ir integruotos šios naujosios technologijos savo darbe, gali būti pražūtingas sprendimas, ypač jaunajai kartai“, – sako C. Mangano.

Jo paskaitą, kaip ir kitų lektorių pranešimus, išgirsite gegužės 26-27 dienomis vyksiančiame „Odontologijos kompase 2023“ Druskininkuose. Dėl didelio dalyvių skaičiaus registracija greitu metu bus stabdoma, todėl suskubkite rezervuoti savo vietą: https://bit.ly/3jE1cvr

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.