Burnos higienistė pataria: ką ir kaip valgyti, kad dantys būtų sveiki?

Kiekvienas turime savus mitybos įpročius. Tačiau sveikatos specialistai nurodo tam tikras rekomendacijas, kokia mityba yra sveika. Laidoje „Odontologai pataria“ burnos higienistė Dava Mačiulienė papasakojo, kodėl mityba turi įtakos burnos sveikatai, kokie maisto produktai yra sveiki, o kurie – ne.

– Ar mityba yra svarbi burnos sveikatai?

– Ji svarbi ne tik burnos, bet ir bendrai sveikatai. Bet burnos sveikatai tai – ypatingai svarbu. Vienas maistas yra geras, kitas – ne toks geras, nes išprovokuoja tam tikras burnos ligas. Tai gali lemti ne tik „blogas“ maistas, bet net ir netinkamas mitybos režimas.

– Ar dažnai pacientų mityba būna netinkama?

– Tikrai būna. Dabar madinga tam tikrus dalykus valgyti arba kaip tik nevalgyti. Būna, kad pacientai atsisako kai kurių produktų, o dėl to vėliau pastebimi pokyčiai burnos ertmėje – ėduonies išsivystymas, kietųjų emalio audinių pažeidimai. Ypač tokiems pacientams, kuriems išsivysčiusi avitaminozė, tai yra vitaminų trūkumas. Būtent jie gaunami per tinkamą mitybą.

– Kas tuomet nutinka?

– Vienas iš veiksnių – dantų ėduonies išsivystymas. Jeigu valgome daug cukraus prisotinto maisto, angliavandenių, turėsime problemų. Racionali mityba gerai burnos sveikatai yra mažai angliavandenių turinti dieta, daug augalinių riebalų, mikroelementų prisotintas maistas. Ir, žinoma, baltymai. Taip pat reikia prižiūrėti ir užkandžiavimą. Pavyzdžiui bulvių traškučiai, savo sudėtyje turintys krakmolo. Jis prilimpa prie dantų, gerai nenusivalo, o tai vėlgi skatina ėduonies išsivystymą.

Organizmui taip pat svarbu vitaminai, ypač vitaminas A ir C. Jeigu jų trūksta, atsiranda odos bėrimas, dantenų kraujavimas, galiausiai gali išsivystyti gingivitas ir periodonto ligos.

– O jeigu nevalgomi tam tikri organizmui reikalingi produktai, bet vartojami maisto papildai?

– Ne visi organizmai vienodai pasisavina vitaminus. Taip, galima ir taip maitintis, bet tai turėtų būti suderinta su gyd. odontologu arba šeimos gydytoju. Tai neturėtų būti savigyda.

– Koks maistas labiausiai kenkia burnos sveikatai?

– Pirmiausia – angliavandeniais prisotintas maistas: saldumynai. Taip pat gazuoti gėrimai. Netgi šimtaprocentės sultys pasižymi dideliu kariesogeniškumu, nes jos dažniausiai ne išgeriamos vienu kartu, o gurkšnojamos. Taip pat kenkia tokie užkandžiai, kaip traškučiai, saldieji vaisvandeniai, greitasis maistas. Kenkia ir lipnus, minkštas maistas.

– Koks maistas yra geras burnos sveikatai?

– Rekomenduojama valgyti kuo daugiau kieto, rūpaus maisto, kuris skatina didesnį seilių išsiskyrimą ir apvalo dantis. Burnos apsivalymui labai tinka fermentinis sūris, taip pat daržovės. Ypač tinka morkos. Amerikiečių mokslininkai taip pat sako, kad labai naudingas pienas, bet tik iki tam tikro amžiaus, nes vyresniems nei 50-mečiams jis nebeturi jokios įtakos.

– Kiek kartų per dieną valgyti yra sveika?

– Šiuo metu rekomenduojami trys pagrindiniai dienos valgiai ir užkandžiai tarp jų, praėjus nuo pavalgymo 2-3  valandoms. Bendras pavalgymų skaičius per dieną turėtų būti maždaug 5 kartai. Bet galima ir visai neužkandžiauti, valgyti tik tuos tris pagrindinius patiekalus. Tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai, kad jeigu ilga darbo diena ir dideli tarpai tarp pavalgymų – tai ir gi nėra sveika, nes tuo metu seilės keičia savo sudėtį, jos tirštėja ir taip kenkia burnos sveikatai. Tokiu atveju reikėtų gerti daugiau vandens.


Ar „gerosios“ mitybos gali būti per daug? Kaip produktai skirstomi pagal amžių? Kaip reikėtų taisyklingai prižiūrėti savo dantis? Apie tai sužinokite pažiūrėję laidą „Odontologai pataria“: https://www.youtube.com/watch?v=Ps_xTVDB_b4&ab_channel=LROdontolog%C5%B3r%C5%ABmai

Spotify: https://spoti.fi/3rPgb5b

Podbean: https://bit.ly/3qDlWBt

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.