• Į pradžią
  • Apie Rūmus
  • Naujienos
  • „Jaunųjų mokslininkų darbų sekcijoje“ už tyrimą įvertinta studentė V. Jakštaitė: „Tėvų žinios apie vaiko sąkandį ir taikomą ortodontinį gydymą galėtų būti geresnės“

„Jaunųjų mokslininkų darbų sekcijoje“ už tyrimą įvertinta studentė V. Jakštaitė: „Tėvų žinios apie vaiko sąkandį ir taikomą ortodontinį gydymą galėtų būti geresnės“

Paskutinį gegužės savaitgalį Druskininkuose vyko tradicinė „Jaunųjų mokslininkų darbų sekcija“. Joje geriausio žodinio darbo apdovanojimą pelnė Vilniaus universiteto studentė Vesta Jakštaitė, pristačiusi temą „Tėvų žinios apie vaikų sąkandžio tipą, būklę, taikomus ortodontinius aparatus ir jų poveikį“.

V. Jakštaitės tyrimas atskleidė, kad tėvų žinios apie ortodontinį savo vaiko gydymą tėra vidutinės, todėl sklandesniam gydymui reikėtų geresnių žinių ir įgūdžių.

Odontologų rūmai pasikalbėjo su V. Jakštaite apie jos darbą, pagrindinius tyrimo aspektus, išvadas ir būdus, kaip būtų galima pagerinti tėvų žinias.

– Ar džiugu, kad šis tyrimas buvo įvertintas kaip geriausias?

– Žinoma, kad labai džiaugiuosi. Dalyvavau pirmą kartą, tad tikrai labai džiaugiuosi tiek šia galimybe, tiek įvertinimu. Taip pat labai noriu padėkoti savo darbo vadovei dr. Rūtai Almonaitienei už pagalbą ir konsultavimą viso tyrimo bei mokslinio darbo rašymo metu.

– Kodėl pasirinkta tokia tema ir kodėl ji yra svarbi?

– Šią temą pasirinkau, nes mane domina ortodontijos sritis, norėjau į ją įsigilinti labiau ir atlikti mokslinį darbą, susijusį su vaikų ir paauglių ortodontiniu gydymu, o taip pat pažvelgti į vaiko ortodontinį gydymą tėvų akimis, išsiaiškinti, kaip visą šį procesą mato jie, kiek gydytojo suteiktos informacijos įsisavina ir supranta.

Ši tema svarbi todėl, kad saugiam ir sklandžiam vaiko ortodontiniam gydymui yra būtinas tėvų bendradarbiavimas, tam tikros žinios apie vaikų sąkandį ir supratimas apie taikomą gydymą. Norėjome išsiaiškinti, kokių žinių tėvams labiausiai trūksta tam, kad galėtume jų suteikti ir vykdyti sąkandžio anomalijų profilaktiką.

Pacientas ir jo tėvai turėtų būti motyvuoti ir laikytis rekomendacijų. Jei gydymo metu pritaikomi ortodontiniai aparatai, jie reikalauja atidžios priežiūros, higienos. O išimami aparatai turi būti dėvimi gydytojo nurodytą laikotarpį. Tad namuose tikrai yra užduočių, kurias reikia atlikti, nes vaikui įveikti šiuos iššūkius yra sunku.

Tyrimo teoriniai klausimai padėjo išsiaiškinti, kokios apskritai yra tėvų žinios, nes netaisyklingo sąkandžio profilaktikai yra svarbu informuoti tėvus, kada jie turėtų kreiptis į gydytoją ortodontą tam, kad laiku būtų suteikta pagalba. Tai nereiškia, kad tėvai turi žinoti ir atpažinti visas sąkandžio anomalijas, bet tam tikrus neigiamus įpročius, pavyzdžiui piršto čiulpimą ar kvėpavimą per burną, jie galėtų pastebėti. Tokius dalykus reikėtų stengtis gydyti laiku, kad sąkandis formuotųsi ir žandikauliai augtų taisyklingai.

– Kokie pagrindiniai klausimai buvo keliami?

– Pradėjome klausimu, kas tėvus nukreipia pas gydytoją ortodontą. Išsiaiškinome, kad pusė tėvų kreipiasi patys, pastebėję ką nors ir todėl pasiprašę siuntimo konsultacijai. Tuo tarpu tik du penktadalius tėvų nukreipia pas specialistą gydytojas odontologas.

Taip pat klausėme dėl kokių priežasčių jie atvestų vaiką pas gydytoją ortodontą. Dažniausiai jie tai darytų dėl pasisukusių, kreivų ar atsikišusių dantų, netaisyklingo sąkandžio. Pusė tėvų atvestų vaiką pas specialistą profilaktiškai. Mažiausia tėvų dalis sunerimtų per anksti netekus pieninio danties ar išdygus papildomam pieniniam dančiui.

Paklausėme tėvų ir to, ar jie mano, jog reikėtų užlaikyti vietą nuolatiniam dančiui praradus pieninį. 44 proc. sakė, kad taip, kiti arba to nežinojo, arba sakė ne.

Taip pat teiravomės apie neigiamus įpročius – ar piršto čiulpimas bei kvėpavimas per burną gali turėti įtakos blogam sąkandžiui ar žandikaulių augimui. Abiem atvejais dauguma tėvų su tuo sutiko, tačiau maždaug 6 proc. tėvų piršto čiulpimą statistiškai laikė labiau žalojančiu faktoriumi nei kvėpavimą per burną.

Teorinėje dalyje taip pat pateikėme tėvams 10 paveikslėlių su skirtingomis klinikinėmis situacijomis. Jie turėjo pažymėti tuos paveikslėlius, kuriuose jiems sąkandis jau kelia susirūpinimą ir paskatintų atvesti vaiką pas ortodontą. Daugiau nei 90 proc. tėvų atvestų tokius vaikus, kurie turi didelį horizontalų kandžių perdengimą, atsikišusius dantis, tokius, kurie turi priekinį kryžminį sąkandį ir daugiau nei 4 mm tarpą tarp priekinių dantų. Tačiau pusė tėvų neatpažino priekinio atviro sąkandžio.

Antroji klausimų dalis buvo apie pačių tėvų vaikus. Jų atsakymai buvo lyginami su ortodontų specialistų, ar jie sutampa.

– Ar rezultatai patenkino lūkesčius ir kokias išvadas galima daryti?

– Teorinėje dalyje tėvai surinko 63 proc. iš visų galimų teisingų atsakymų. Pagal skalę tai atitinka patenkinamas žinias. Atvejo dalyje apie savo vaiką tėvai atsakė jau geriau – 72 proc. teisingų atsakymų. Tokios žinios yra vidutiniškos.

Pastebėjome statistiškai reikšmingą skirtumą tarp moterų ir vyrų žinių. Moterys vidutiniškai 6,6 proc. geriau nei vyrai išmano apie vaikų sąkandį bei jiems taikomą gydymą.

Aš pati galvojau, kad rezultatai bus prastesni, bet mano darbo vadovė dr. Rūta Almonaitienė tikėjosi kaip tik geresnių. Išvados tokios, kad tėvų žinios yra vidutiniškos, tačiau moterų žinios geresnės. Dauguma tėvų žino savo vaiko sąkandžio tipą, tačiau būklė ir gydymo priežastys yra suprantamos tik iš dalies. Dauguma tėvų savo vaiką atvestų pas ortodontą dėl netaisyklingo sąkandžio, bet žinios apie ortodontinius aparatus yra nepakankamos. Gydytojai šią informaciją turėtų nuolat atnaujinti, ypač atkreipiant dėmesį į aparatų poveikį ir priežiūrą. Tėvai turėtų pastebėti netaisyklingus bei sąkandį žalojančius vaikų įpročius, bet kartu vaikus apžiūrintys gydytojai odontologai turėtų aptikti tuos sąkandžio aspektus, kurių tėvai nemato, nes dabartinė gydytojų odontologų specialisto konsultacijai nukreiptų vaikų dalis yra per menka.

– Kaip pagerinti tėvų žinias?

Tėvų žinias vertinau 7 balais, tai yra vidutiniškai, bet sklandesniam vaiko gydymui reikėtų 8-9 balų. Galima būtų paklausti tėvų, kokios metodologinės priemonės jiems padėtų geriau įsisavinti reikiamą informaciją. Galbūt tai galėtų būti vaizdinės priemonės.

Vaiko ortodontinis gydymas yra tikrai ilgas, jis trunka daugelį metų. Galbūt gydymo pradžioje gydytojas viską puikiai paaiškina ir tėvai tuo metu viską gerai supranta, tačiau po kiek laiko informacija pamirštama. Tad tai galėtų būti indikacija specialistams po kurio laiko pakartoti reikiamą informaciją, ypač apie ortodontinių aparatų priežiūrą, į šį priminimą įtraukti daugiau vaizdinės medžiagos.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.