Dėl Seime pusantrų metų marinuojamo projekto odontologai beda pirštu į Matulą – „čia asmeniškumai“

Odontologų licencijavimo sugrąžinimas Odontologų rūmams kelia aistrų visais lygmenimis. Odontologų rūmai piktinasi, kad klausimas pusantrų metų vilkinamas Seimo Sveikatos reikalų komitete (SRK), o komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas „ypač priešiškai nusiteikęs“ ir greičiausiai taip elgiasi „dėl asmeninių priežasčių“. Stebisi ir projekto teikėja, SRK narė konservatorė Jurgita Sejonienė, jai pačiai A. Matulas grasina Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) patikrinimu dėl galimų ryšių su odontologais, rašo portalas LRT.lt.

Laura Adomavičienė

Dar pernai rugpjūtį Vyriausybės patvirtintame nutarime teigiama, kad odontologų ir burnos priežiūros specialistų licencijavimas turi būti sugrąžintas Odontologų rūmams. Odontologijos įstaigų licencijavimas liktų Akreditavimo tarnybos rankose. Per šį laiką abu įstatymai išdiskutuoti pagrindiniame komitete – SRK, surengti dveji klausymai, kuriuose dalyvavo visos suinteresuotos pusės, tačiau paskutinieji, vykę birželio 21 dieną, bent Odontologų rūmų vertinimu, baigėsi be rezultatų.

„Mes manome, kad galimai dėl asmeninių priežasčių komiteto pirmininkas taip vilkina šitą procesą ir rodo tokį priešiškumą. Manome, kad jis turi interesų konfliktą, kurio nedeklaravo nuo pat pradžių. Jo dabartinė žmona pagal profesiją yra odontologė. Ji buvo Odontologų rūmų narė, 2015 metais už licencijuojamos veiklos taisyklių nesilaikymą jai buvo panaikinta licencija. Įdomu, kad 2020 metais iš Odontologų rūmų šitos funkcijos atimtos ir perduotos Akreditavimo tarnybai. Praėjusių metų pabaigoje ta licencija A. Matulo žmonai grąžinta. A. Matulas sako, kad mes nekeltume bangų, nes ji to darbo nedirba ir nėra ko maišyti jokių interesų, kurie nesimaišo, bet jeigu tu nedirbi to darbo, kam tada tu susigrąžini licenciją?“ – įtarimais dalijosi Odontologų rūmų pirmininkė prof. dr. Vilma Brukienė.

LRT.lt primena, kad šiuo metu A. Matulo žmona Sandra Matulienė yra laimėjusi konkursą Pasvalio rajono ligoninės direktoriaus vietai užimti. Ji buvo vienintelė kandidatė konkurse.

„Kyla klausimas, kad galbūt ta licencija dėl to buvo reikalinga, nes ten yra vyriausiojo gydytojo pozicija, bet tvirtai šito teigti negaliu. Aš tiesiog keliu klausimus, kad jeigu A. Matulas teigia, kad žmona visiškai nusišalinusi nuo šito sektoriaus, ji nebedirba, tai kodėl jai 2022 metų spalio 31 dieną – tai yra vieši duomenys – buvo suteikta gydytojo specialisto licencija? Mes nekeliame klausimo, ar ji skaidriai susigrąžino licenciją, ar ne, bet mes manome, kad galimai dėl asmeninių priežasčių A. Matulas šitaip priešinasi tam, kad licencijavimas būtų sugrąžintas Odontologų rūmams. Jis bent galėjo šitą interesų konfliktą deklaruoti“, – įsitikinusi V. Brukienė.

Perskaityti visą publikaciją galite čia: https://www.lrt.lt/naujienos/sveikata/682/2047337/del-seime-pusantru-metu-marinuojamo-projekto-odontologai-beda-pirstu-i-matula-cia-asmeniskumai?fbclid=IwAR06_DtYlPdNhH7o6lGwlGjrUKijcAFM_J7T5zBZhdUmZdnitqH-AfLFVq0

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.