2023 m. gruodžio 8 d. Tarybos posėdžio apžvalga

2023 m. gruodžio 8 d. Rūmų taryba susirinko į paskutinį posėdį šiais metais.

Posėdžiui vadovavo Tarybos pirmininkė prof. dr. V. Brukienė, jame dalyvavo 28 asmenys, iš jų 18 Tarybos narių, Vilniaus teritorinio skyriaus vadovė A. Gerliakienė, Šiaulių teritorinio skyriaus vadovė J. Zakarevičiūtė, Panevėžio teritorinio skyriaus vadovas V. Bosas, Garbės teismo pirmininkas R. Abunevičius, Revizijos komisijos pirmininkas G. Skirbutis, LSMU MA Odontologijos fakulteto dekanas prof. dr. D. Razukevičius, atsakingoji sekretorė J. Baltūsienė, specialistas viešiesiems ryšiams M. Salys, vyr. teisininkė V. Tarasevičienė, vyr. finansininkė I. Grigaitė.

Posėdžio metu aptarta odontologų savivaldos įstatymo eiga. Prieš pat posėdį Seime buvo pritarta Odontologų rūmų įstatymo projektui po svarstymo. Jau po posėdžio turėjo vykti balsavimas dėl įstatymo priėmimo, tačiau kol kas jam priimti nepakako balsavime dalyvaujančių Seimo narių skaičiaus.

Kitas balsavimas dėl įstatymo planuojamas antradienį, gruodžio 19 d. nuo 15:05 val. Stebėti tiesioginę transliaciją bus galima čia: https://www.youtube.com/watch?v=tSLkivCgD2Q&ab_channel=AtvirasSeimas

Kitu klausimu svarstyta Rūmų pajamų ir išlaidų sąmata 2024 metams. Taryba, susipažinusi su projektu, jam pritarė ir nutarė teikti 2024 m. vyksiančiam Visuotiniam narių susirinkimui tvirtinti.

Diskutuota ir apie gydytojų odontologų padėjėjų trūkumo. Tarybos narys P. Kalesinskas pristatė padarytą analizę ir turimus duomenis apie gyd. odontologų ir burnos priežiūros specialistų skaičius. Jis pažymėjo, kad per paskutinius 2 metus gyd. odontologų licencijų skaičius sumažėjo 10 proc. P. Kalesinskas atkreipė dėmesį, kad burnos higienistų iki 40 metų amžiaus yra apie 78 proc. P. Kalesinsko nuomone, jei nieko nebus daroma, tai burnos higienistų skaičius netrukus pasivys gydytojų odontologų skaičių.

Buvo pristatytas licencijų skaičiaus pokytis 2021-2023 m.: burnos higienistų licencijų skaičius padidėjo 350, dantų technikų – 73, gydytojų odontologų padėjėjų padidėjo 182. Akcentuota, kad kritiškai trūksta gyd. odontologų padėjėjų. Įvertinus analizės duomenis, nutarta pasiūlyti šią situaciją atliepiančius sprendimus Ekspertų tarybos posėdyje dėl I pakopos ir vientisųjų studijų vietų skaičiaus 2024-2025 metams.

Odontologų rūmų tarybai taip pat pristatyta Negalią turinčių vaikų burnos sveikatos gerinimo ataskaita. Programa vykdyta 2023 metais, taip pat bus toliau tęsiama ir 2024 metais. Iš viso projekte dalyvavo jau per 300 šeimų, auginančių negalią turinčius vaikus.

Tarybai pristatyta ir nauja „Burnos ir dantų priežiūros“ programa, kuri bus vykdoma 2024-aisiais bei bus skirta socialinių įgūdžių stokojančių šeimų vaikams. Projektas bus orientuotas į Lietuvos regionus, atokesnes vietoves. Tikimasi, kad projekte sudalyvaus po 200 socialinių įgūdžių stokojančių šeimų vaikų iš visų penkių Odontologų rūmų teritorinių skyrių kuruojamų vietovių.

Tarybos narys P. Šeikus pasidalijo informacija apie darbą SAM darbo grupėje, kurioje nuspręsta E.sveikatoje palikti dantų formulę, atvaizduojamą grafiškai ir kurioje galima pažymėti 5 dantų paviršius. Buvo nutarta, kad forma Nr. 025/043a „Odontologo įrašai“ bus lygiavertė E025 formai su visomis papildomomis funkcijomis ir integracijomis, pvz., receptų išrašymas, siuntimai ir pan.

Tarybos pirmininkė prof. dr. V. Brukienė pristatė, kad įvyko vienas SAM darbo grupės susitikimas dėl Nacionalinės burnos sveikatos programos. Jo metu buvo bandyta inicijuoti daryti tam tikrus pakeitimus programoje. Darbo grupė tam prieštaravo ir pasiūlė pirmiausiai pasidaryti epidemioginius burnos sveikatos tyrimus Lietuvoje pagal užsakytą iš formaliojo švietimo institucijų paruoštą algoritmą, kaip turi būti atliktas tyrimas. Tik po šio įvykdyto žingsnio jau bus galima kalbėti apie profilaktikos programos naujinimą.

Posėdžio metu taip pat aptarta renginio „Baltijos šalių odontologų dienos 2023“ ataskaitos, taip pat kongreso „Odontologijos kompasas 2024“ Druskininkuose parengiamieji darbai bei Odontologų rūmų archyvo skaitmenizavimo darbai.

Galiausiai nutarta įrašyti į Rūmų narių sąrašą 6 fizinius asmenis ir 2 odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigą.

Kitas Tarybos posėdis vyks 2024 m. sausio 26 d.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.