Europos odontologų tarybos (CED) susirinkimo Graikijoje apžvalga

Gegužės 23-25 dienomis Graikijos sostinėje Atėnuose vyko Europos odontologų tarybos (CED) asocijuotų  narių ir stebėtojų asociacijų atstovų visuotinis susirinkimas.

Susirinkimui pirmininkavo CED prezidentas dr. Freddie Sloth-Lisbjerg. Jame dalyvavo ir LR Odontologų rūmų atstovė Erminija Guzaitienė.

CED prezidentas informavo apie  naujausius  darbo grupių ir  valdybos ryšių palaikymo specialistų paskyrimus, keletą kartų paragino atsakinėti į anketas, nes tik turint informaciją iš asociacijų galima efektyviai dirbti. Kalbant apie išorės santykius, CED prezidentas pabrėžė nuolatinio CED-ERO bendradarbiavimo svarbą.

CED delegatai balsavo dėl organizacijos 2025 m. biudžeto. Narystės mokestis  padidintas  2proc., tai dalinai padės kompensuoti infliaciją. Buvo imtasi ir kitų priemonių būsimoms išlaidoms sumažinti.

Visuotinis susirinkimas surengė diskusiją ir balsavimą dėl visuotinių susirinkimų skaičiaus per metus, o delegatai pritarė, kad  reikia išlaikyti dabartinį dviejų susirinkimų skaičių per metus.

Taip pat buvo priimtos CED įstatų  ir vidaus taisyklių pataisos. Atnaujintos vidaus taisyklės ir įstatai pateikiami  CED puslapyje.

CED pristatė manifestą dėl naujojo 2024-2029 m. ES mandato. Šiuo dokumentu  remsis   CED darbas  ir ES politikos formuotojų informavimas nacionaliniu ir Europos lygmeniu per ateinančius penkerius metus.

Trys pagrindinės CED veiklos kryptys:

  • pacientų sauga ir burnos sveikata visoje Europoje, sutelkiant dėmesį į prevenciją, atsparumą antimikrobinėms medžiagoms ir įrodytai saugių bei veiksmingų medicinos priemonių prieinamumą;
  • užtikrinti, kad ES politika būtų vykdoma siekiant subalansuotos Europos odontologų darbo jėgos;
  • siekti skaitmenizuotos sveikatos sistemos ateities, kuri netrukdytų odontologo profesijai ir odontologinių paslaugų teikimui.

Susirinkusieji buvo supažindinti su naujausia informacija apie CED darbo grupių veiklą,  Visuotinis susirinkimas taip pat priėmė Pareiškimą dėl atliekų tvarkymo ir tvarumo  odontologijoje.

CED susitikime taip pat buvo galima pasikeisti informacija apie pokyčius, turinčius įtakos  odontologams nacionaliniu lygmeniu, įskaitant ES ir nacionalinių teisės aktų įgyvendinimą, finansavimo pokyčius, burnos sveikatos ir odontologų studijų, odontologinių medicinos prietaisų srityse. Ypatingo susidomėjimo sulaukė šios temos: odontologija ir atliekos, korporatyvinė odontologija, medicinos prietaisų reglamento poveikis, klinikinis mokymas pagal Profesinių kvalifikacijų direktyvą.

Daugiau informacijos:  www.cedentists.eu

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.