Rokiškyje – pamoka apie burnos sveikatą negalią turintiems vaikams ir jų tėvams

Vykdant Odontologų rūmų parengtą  Negalią turinčių vaikų burnos sveikatos gerinimo programą, aplankytas Rokiškyje esantis vaikų dienos centras „Jaslina“.

Burnos higienistė Valė Žemaitė vaikams suprantama kalba paaiškino dantukų priežiūros svarbą, vaikams buvo apžiūrėti dantukai ir tėvams bei globėjams pateiktos individualios rekomendacijos burnos priežiūrai. Drąsiausi vaikai buvo apdovanoti diplomais už drąsą. Žaidimų pagalba vaikai mokėsi valyti dantis ir taisyklingai skalauti burną. Su įstaigos darbuotojais išsiaiškinta, kad yra galimybė ir ateityje po valgio taikyti vaikams burnos ligų profilaktikos priemonę – burnos skalavimą vandeniu.

Burnos skalavimas vandeniu po valgio turi teigiamą poveikį burnos sveikatai:

  • Pašalina maisto likučius. Skalavimas vandeniu padeda pašalinti maisto likučius iš tarpdančių ir nuo dantų paviršiaus, kur jie gali sukelti ėduonį ir dantenų ligas.
  • Neutralizuoja rūgštis. Valgant rūgštų maistą ar gėrimus, burnoje susidaro rūgštys, kurios gali pažeisti dantų emalį. Skalavimas vandeniu padeda neutralizuoti šias rūgštis ir apsaugoti dantis.
  • Gaivina kvapą. Skalavimas vandeniu gali pašalinti maisto likučius ir bakterijas, sukeliančias nemalonų kvapą.
  • Stimuliuoja seilių išsiskyrimą. Skalavimas vandeniu gali padėti padidinti seilių išsiskyrimą, o tai naudinga burnos sveikatai, nes seilės padeda neutralizuoti rūgštis, pašalinti maisto likučius ir apsaugoti dantis nuo ėduonies.

Toks paprastas ir daug laiko bei pastangų nereikalaujantis būdas galėtų pagerinti vaikų burnos sveikatą.

Susitikimo metu atkreiptas dėmesys, kad skalavimas vandeniu nepakeičia dantų valymo šepetėliu ir dantų siūlu. Valant dantis šepetėliu ir dantų siūlu pašalinamos apnašos ir bakterijos nuo dantų paviršiaus ir tarpdančių, kur jų negali pasiekti skalavimas vandeniu. Todėl tėveliams ir globėjams namuose rekomenduojama dantų valymo rutina:

  • Valykite vaikams dantis šepetėliu ir dantų pasta su fluoru du kartus per dieną, ypač po valgio.
  • Naudokite dantų siūlą bent kartą per dieną, kad pašalintumėte maisto likučius ir apnašas iš tarpdančių.
  • Skalaukite burną vandeniu po valgio, ypač jei valgėte rūgštų maistą ar gėrimus.
  • Reguliariai lankykitės pas gyd. odontologą ar burnos higienistą profilaktinei apžiūrai ir valymui.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.