Odontologijos ir jaunųjų specialistų vystymui – įspūdingas užsienio lietuvių odontologų palikimas

Odontologijos studijų, vaikų odontologijos srities plėtrai ir jaunųjų specialistų vystymui skirta įspūdinga užsienio lietuvių dovana.Kanados lietuviai gydytojai odontologai ir filantropai Angelė ir Sigitas Kazlauskai paliko 7 mln. Kanados dolerių (apie 4,7 mln. eurų) filantropiniam Vilniaus universiteto (VU) neliečiamojo kapitalo fondui.

„Lietuvos odontologijoje dar nebuvo tokių tradicijų, todėl labai džiaugiamės šiuo įvykiu ir tikimės, kad ši mecenatystė taps gražiu pavyzdžiu ir prigis tarp mūsų odontologų“, – sako Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Odontologijos instituto vadovė ir Odontologų rūmų Tarybos pirmininkė prof. dr. Vilma Brukienė.

Iš 90 proc. paramos lėšų (apie 4,2 mln. Eur) steigiamas Angelės ir Sigito Kazlauskų vardo subfondas, kurio investicijų grąža užtikrins tęstinį finansavimą VU vaikų odontologijos srities plėtrai, odontologijos studijų ir mokslo gerinimui.

Dr. Angelė Matildė Kazlauskas (1935–2020) ir dr. Sigitas Pranas Kazlauskas (1935–2005) – iš Biržų krašto kilę išeivijos lietuviai, būdami vaikai karo metais priversti su tėvais pasitraukti į Vakarus. Angelė ir Sigitas susipažino studijų metais Kanadoje, kur drauge įgijo gydytojo odontologo specialybę, vėliau kartu įsteigė savo privačią odontologijos kliniką, kelis dešimtmečius sėkmingai dirbo, pacientus neretai gydydavo neatlygintinai, nuolatos rėmė našlaičių vaikų ir nepasiturinčių tautiečių gydymą Lietuvoje. Dr. A. M. Kazlauskas turto patikėtiniu paskyrė Kanados lietuvį teisininką Algirdą Pacevičių Pace, kuris vykdydamas testamentą priėmė sprendimą dalį palikimo skirti mecenatų šeimos vardo subfondui VU fonde įsteigti.

Steigiamas Angelės ir Sigito Kazlauskų Vaikų odontologijos centras

Iš milijoninio subfondo investicijų grąžos lėšų VU bus nuolat finansuojama vaikų odontologijos srities plėtra. VU Medicinos fakulteto Odontologijos institute steigiamas Angelės ir Sigito Kazlauskų Vaikų odontologijos centras, kuris reikšmingai prisidės prie neatlygintino vaikų dantų priežiūros ir gydymo paslaugų finansavimo, pirmenybę teikdamas nepasiturinčiose, socialiai remtinose šeimose ar globos įstaigose augantiems vaikams. Iš subfondo investicijų grąžos bus įsigyjama vaikų odontologijos sričiai reikalinga mokymo ir gydymo įranga bei priemonės.

Stiprinama VU odontologijos studijų programa

Dalis filantropinio subfondo investicijų grąžos bus naudojama VU odontologijos studijų programai stiprinti – Angelės ir Sigito Kazlauskų stipendijoms, skirtoms odontologijos studijų programos studentams, steigti ir finansuoti, taip pat odontologijos studijoms reikalingai mokymosi įrangai, pavyzdžiui, virtualios realybės simuliatoriams, įsigyti.

Skatinama VU odontologijos mokslo plėtra ir mokslinių tyrimų vykdymas

Subfondo investicijų grąža bus nukreipta ir į VU odontologijos mokslo plėtrą ir mokslinių tyrimų vykdymą – bus steigiamos Angelės ir Sigito Kazlauskų premijos, skirtos mokslinę ar pedagoginę veiklą odontologijos srityje vykdantiems VU Medicinos fakulteto darbuotojams, finansuojamas moksliniams tyrimams reikalingos įrangos ir priemonių įsigijimas ir atnaujinimas.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.