2024 m. rugsėjo 27 d. Tarybos posėdžio apžvalga

2024 m. rugsėjo 27 d. Odontologų rūmų taryba susirinko į išvažiuojamąjį posėdį Bistrampolyje.

Posėdžiui vadovavo Tarybos pirmininkė prof. dr. V. Brukienė, jame dalyvavo 33 asmenys, iš jų 18 Tarybos narių, Kauno teritorinio skyriaus vadovė R. Kiaunienė, Šiaulių teritorinio skyriaus vadovė J. Zakarevičiūtė, Garbės teismo pirmininkas R. Abunevičius, Revizijos komisijos pirmininkė E. Guzaitienė, atsakingoji sekretorė J. Baltūsienė, specialistas viešiesiems ryšiams M. Salys, vyr. teisininkė V. Tarasevičienė, vyr. finansininkė I. Grigaitė, administratorė M. Gedeikienė, teisininkė J. Sruogienė, specialistas tarptautiniam bendradarbiavimui B. Einars, Vilniaus teritorinio skyriaus vadybininkė G. Jautakienė, Klaipėdos teritorinio skyriaus vadybininkė E. Valentukevičienė, Šiaulių teritorinio skyriaus vadybininkė J. Grigaitienė, Panevėžio teritorinio skyriaus vadybininkė I. Lukoševičienė.

Posėdžio metu buvo svarstomi pasirengimo darbai viešojo administravimo funkcijų grąžinimui Odontologų rūmams, kuris įvyks 2025 metų sausio 1 dieną. Diskutuota apie Odontologų rūmų Statutą, Garbės teismo nuostatus, Odontologų profesinės etikos kodeksą, licencijavimo komisijos darbo tvarką.

Nutarta patvirtinti tokios sudėties Odontologų licencijavimo komisiją: Gintaras Janužis, Ramunė Kiaunienė, Dalius Sakavičius ir Gediminas Skirbutis. Į šią komisiją savo atstovus deleguos ir Sveikatos apsaugos ministerija (Viktorija Buzytė, Rita Cicėnienė) bei Akreditavimo tarnyba (Renata Ustilaitė).

Į Garbės teismą, be pavasarį Rūmų Visuotinio narių susirinkimo skirtų Romo Abunevičiaus, Petro Ralio ir Violetos Raslanienės, taip pat bus deleguoti du papildomi nariai: Akreditavimo tarnybos atstovas D. Giruckas ir SAM atstovė I. Skutkevičiūtė.

Taip pat nutarta suburti Odontologų rūmų narių Įstaigų administravimo komisiją. Daugiau sužinoti apie tai ir kandidatuoti galite čia: https://bit.ly/3NfxicB

Odontologų rūmai sulaukė užklausos, ar gali gydytojas odontologas ortopedas naudoti botulino toksiną kramtomųjų raumenų hipertrofijos gydymui. Šiuo klausimu pasidomėjo gyd. odontologas ortopedas Rolandas Pletkus, kuris pažymėjo, kad kalbant apie smilkininio apatinio žandikaulio raumeninį sutrikimą, botulino toksinas turi tam tikrą teigiamą poveikį, bet vistik įrodymai šiai dienai dar nėra surinkti. 2022-2024 m. apžvalginės studijos dar nėra įvardijusios tikslių susitarimų botulino toksino naudojimui.

Lietuvos medicinos normų kontekste tik 9 medicinos normose yra randamas žodis „botulinas“. Visoms reikmės botulino toksiną gali naudoti plastikos chirurgai ir dermovenerologai. Tam tikroms reikmės šią medžiagą gali naudoti vaikų gydytojai, akių gydytojai, vadinamieji LOR gydytojai. Gydytojai veido ir žandikaulių chirurgai bei burnos, veido ir žandikaulių chirurgai gali naudoti botulino toksiną diagnostikai ir gydymui. Pasižiūrėjus į gydytojo odontologo medicinos normą, gydytojai odontologai gali atlikti injekcijas po oda į raumenis, bet tai yra susiję tik su nuskausminimu arba ūmių būklių valdymu. Daugiau specialistų, galinčių naudoti botulino toksiną, nėra.

Posėdžio metu buvo pristatyta, kaip būtų galima efektyviau vykdyti Odontologų rūmų teritorinių skyrių veiklą, taip pat kokiomis priemonėmis galima užtikrinti tinkamesnį asmenų, besijungiančių prie Odontologų rūmų narių portalo identifikavimą.

Pristatyti pokyčiai dėl anksčiau panaikintos, bet nauju pavidalu sugrąžintos pacientų pasitenkinimo anketos. Pacientai anketas dabar pildys po to, kai jiems bus suteiktos ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos, ir jei jie bus išreiškę sutikimą tokios anketos pildymui. Anketa pacientui bus pateikta per Išankstinę pacientų registracijos informacinę sistemą (IPR IS). Anketų duomenis administruos Valstybinė ligonių kasa.

Vėliau pristatytas Odontologų rūmų tarybos narių darbas Sveikatos apsaugos ministerijos darbo grupėse dėl gydytojų odontologų pagalbininkų  mokymo programos, dantų formulės, amalgamos plombų, licencijavimo funkcijų įgyvendinimo ir kt.

Posėdžio metu aptarta ir rugsėjo 12 dieną Odontologų rūmų organizuotos konferencijos „Savivalda medicinoje – saugus pacientas ir gydytojo komanda“ ataskaita. Pasidžiaugta ne tik konferencijos dalyvių įvairove (odontologų bendruomenė, politikai, įvairių asociacijų, Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos, medikų atstovai), bet ir gerai įvertintais konferencijos pranešimais.  Konferencijoje dalyvavusių užsienio kolegų vertinimu, nė viena odontologų asociacija dar nėra surengusi nieko panašaus į tai, ką surengė Rūmai. Šis renginys įvertintas kaip labai aukšto lygio politinis renginys.

Taryba nutarė ir tai, kad 2025 metais Tarptautinės odontologų dienos minėjimas vyks vasario 8 d. Panevėžio teritoriniame skyriuje. Odontologų rūmų nariai jau gali siūlyti savo teritoriniams skyriams kandidatus kasmetinėms Odontologų rūmų padėkoms bei apdovanojimams nusipelniusiems bendruomenės nariams.

Galiausiai nutarta įrašyti į Rūmų narių sąrašą 62 fizinius asmenis, 1 asocijuotą asmenį ir 2 odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigas.

Kiti Tarybos posėdžiai vyks:

  • spalio 25 d.
  • gruodžio 6 d.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.