2012 01 27

Pirmasis metų posėdis pradėtas klausimu dėl gydytojo odontologo specialisto veiklos reglamentavimo. Tarybos pirmininkė doc. dr. A. Tutkuvienė informavo Tarybos narius, kad Sveikatos apsaugos ministerija (toliau tekste – SAM) yra gavusi Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos ir Vilniaus teritorinės ligonių kasos (toliau tekste – Vilniaus TLK) parengtą raštą, kuriame tarp kitų aktualijų paliestas ir gydytojo odontologo specialisto konsultacijos apibrėžimas ir nuostatos.
Tarybos pirmininkė informavo apie šio rašto pagrindu SAM suformuotą darbo grupę gydytojo odontologo specialisto konsultaciją reglamentuojančiam sveikatos apsaugos ministro įsakymo projektui (toliau tekste - Projektas) parengti. Darbo grupei pavesta Projektą parengti iki š. m. vasario 20 d.
Tarybos narė, Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos vyriausioji gydytoja prof. Alina Pūrienė, pristatydama šio klausimo kilimo priežastį, jog bendrojoje medicinoje daugelyje sričių konsultacijos metu pacientai yra apklausiami, apžiūrimi, ištiriami, nustatoma diagnozė, išrašomi receptai ir pacientas gydomas ambulatoriškai, arba guldomas į stacionarą ir ten gydomas, o odontologijoje didžiausios išlaidos būna pradedant odontologinį gydymą. Todėl prof. A. Pūrienė pabrėžė, kad odontologijoje konsultacija turi būti diferencijuotai apmokama, arba į konsultacijos sąvoka neturi būti įtrauktas gydymas, pažymėdama, kad odontologijoje antrinio ir tretinio lygio konsultacijos metu yra ne tik konsultuojama, bet ir gydoma. Prof. A. Pūrienė patikino, kad valstybės finansavimo, kuris dabar yra numatytas antrinio ir tretinio lygio konsultacijai, nepakanka padengti paciento konsultacijos ir gydymo išlaidas.
Diskusijų metu Tarybos pirmininkė pabrėžė, kad klausimą dėl gydytojo odontologo specialisto konsultacijos reikia spręsti, žiūrint valstybiniu požiūriu, akcentuodama, kad paciento padėtis bus pabloginta, jeigu už gydytojo odontologo specialisto konsultaciją pacientas bus priverstas mokėti. Atsižvelgiant į sunkią Lietuvos piliečių finansinę padėtį, daugelis gyventojų gali likti be reikalingos pagalbos.
Posėdyje nuspręsta pritarti pozicijai, kad gydytojo odontologo specialisto konsultacijos apibrėžime reikia atskirti konsultaciją nuo gydymo, gydomuosius manipuliacinius veiksmus, skirtus diagnozei nustatyti ar patikslinti, palikti, taip pat patikslinti konsultacijos aprašo apimtį bei akcentuoti, jog gydomųjų veiksmų apmokėjimą, kuris atsirastų įsigaliojus Projektui, turėtų spręsti sveikatos apsaugos politiką formuojančios institucijos, kad tai netaptų sunkia našta Lietuvos piliečiams.
 
Tarybos posėdyje aktyviai diskutuota dėl būtinosios odontologinės pagalbos mastų. Priminta, kad praėjusiais metais rugsėjo mėn. Tarybos posėdžio metu Rūmai buvo suformavę poziciją ir apie tai informavo SAM, kad odontologijoje reikia vadovautis SAM ministro 2004 m. balandžio 8 d. įsakymu Nr. V-208 „Dėl būtinosios medicinos pagalbos ir būtinosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo tvarkos bei masto patvirtinimo“. Posėdyje aptartas odontogeninio skausmo apibrėžimas ir lygio nustatymas bei šiuo klausimu suformuluotas pasiūlymas turi būti perduotas SAM.
 
Tarybos posėdyje aptarta slaugos specialistų perkvalifikavimo į gydytojo odontologo padėjėjus programa. Pagal šią programą bendrosios praktikos slaugytojas, akušeris, medicinos felčeris gali pretenduoti į gydytojo odontologo padėjėjo perkvalifikavimą. 320 val., 8 sav. trukmės programą sudaro 136 val. teorinis mokymas ir 176 val. praktinis mokymas, kuris bus vykdomas odontologinės priežiūros įstaigose.
 Burnos higienistų perkvalifikavimo į gydytojo odontologo padėjėjus programa bus paruošta vėliau.
 Doc. dr. A. Tutkuvienė priminė apie Slaugos darbuotojų tobulinimosi ir specializacijos centre nuo š. m. kovo 1 d. pradedamą vykdyti 12 savaičių (480 val.) trukmės „Odontologų pagalbininko mokymo programą“.
 
Darbo grupės vadovas Tarybos narys Rimas Milvidas pristatė Lietuvos medicinos normos MN 42:2011 „Gydytojas odontologas. Teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė“ 16.24 punkto pasirengimo įgyvendinimui galutinį projektą. Rūmų taryba šiam projektui pastabų neturėjo ir vieningu sutarimu pritarė galutiniam variantui.
 
Tarybos vicepirmininkas Alvydas Šeikus posėdžio metu susirinkusiesiems pristatė informaciją iš sausio 23 d. Ūkio ministerijoje vykusio pasitarimo, kuris buvo skirtas Medicinos turizmo plėtros ir medicinos paslaugų eksporto skatinimo galimybių analizės bei rekomendacijų  pristatymui. Su medžiaga galima susipažinti Rūmuose.
 
Kitas Tarybos posėdis vyks šių metų vasario 24 d.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.