2012 02 24

Posėdžio metu prisimintas Tarptautinės odontologų dienos minėjimas. Tarybos pirmininkė doc. dr. A. Tutkuvienė padėkojo šventės svečiams: Rūmų garbės nariams, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovams ir kitiems renginio dalyviams, šventės organizaciniam komitetui ir tiems, kas negalėjo atvykti, bet buvo mintimis su visais. Kitų metų profesinės šventės renginio vietą patikėta išrinktini kitos kadencijos Tarybai.
 
Posėdžio dalyviams buvo pristatytos Rūmų nuolatinių ir laikinųjų komisijų veiklų ataskaitos už 2011 metus, Odontologų licencijavimo ir Odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų licencijavimo komisijų pirmininkai pristatė komisijų veiklos ataskaitas už 2011 m. 2-ąjį pusmetį. Odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų licencijavimo komisijos pirmininkas Petras Ralys informavo Tarybą, kad nuo kovo mėnesio odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigoms planuojama galimybė elektroniniu būdu užpildyti paraišką odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigos licencijai gauti.
 
Tarybos narė, Burnos priežiūros specialistų komisijos pirmininkė Laimutė Šulinskienė, pristatydama komisijos ataskaitą, be visų kitų svarbių komisijos pasiektų rezultatų per 2011 metus, pasidžiaugė produktyviu bendradarbiavimu su kolegijomis dėl studijų programų tobulinimo.
 
Tarybos posėdyje aktyviai diskutuota dėl bendrų gydytojų odontologų ir burnos priežiūros specialistų paskaitų organizavimo. Neformaliojo švietimo komisijos pirmininkas Alvydas Šeikus pažymėjo, kad organizuojant renginius, ne visi renginių organizatoriai skiria dalyviams tinkamą sertifikuojamų valandų skaičių. Tarybos pirmininkė doc. dr. A. Tutkuvienė akcentavo, kad Rūmai turi užtikrinti tinkamą profesinės kvalifikacijos lygį, siekti, kad renginiai būtų aukštos kokybės.
 
Tarybos nariai pritarė „Odontologų ir burnos priežiūros specialistų tobulinimosi ir profesinės praktikos kontrolės tvarkos“ aprašo pataisoms, kuriose numatyta, kad baigtos rezidentūros studijos bus užskaitytos kaip profesinės kvalifikacijos tobulinimo valandas, išskyrus Rūmų tarybos patvirtintas privalomų temų valandas. Taip pat pritarta „Odontologų ir burnos priežiūros specialistų tobulinimosi tvarkos ir mastų“ punktų pakeitimo projektui, kuriame patikslinti reikalavimai tobulinimo renginių lektoriams.
 
Posėdyje buvo pristatyta informacija apie šiuo metu Europos Parlamente ir Europos Taryboje svarstomą pasiūlymą dėl Europos standartizacijos reglamentavimo. Minėtose institucijose yra svarstoma ir galima sveikatos paslaugų standartizacija. Sveikatos paslaugų standartizavimui nepritaria Europos odontologų taryba (CED) ir Europos asociacijos, atstovaujančios gydytojus (CPME) ir vaistininkus (PGEU). LR Odontologų rūmų taryba pritarė siūlymui neįtraukti Sveikatos priežiūros paslaugų į standartizavimo reglamentavimą ir nutarė apie tai informuoti Sveikatos apsaugos ministeriją ir kitas suinteresuotas institucijas.
 
Pirmininkė doc. dr. A. Tutkuvienė pristatė Tarybai teisininkų, bendradarbiaujant su Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Odontologijos institutu ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Odontologijos fakultetu, parengtą dokumentų paketą – pacientų informavimo formas odontologinėms operacijoms ir invazinėms (intervencinėms) procedūroms.
 
Valstybinės ligonių kasos (toliau – VLK) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos priežiūros paslaugų departamento Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas Alfredas Taminskas Tarybai pristatė elektroninės ambulatorinio gydymo apskaitos dokumentų sistemos atnaujinimo projektą. Kaip pažymėjo VLK specialistas, elektroninė sistema suteiks plačias statistikos duomenų gavimo galimybes. Ji leis sisteminti ir apibendrinti daug statistinių duomenų, bus sudaryta galimybė paprastam ataskaitų generavimui. Statistiniai duomenys suteiks galimybes tendencijų stebėjimui, prognozių formulavimui. Tarybos pirmininkė pabrėžė, kad šiuo metu Lietuvoje nėra tikslių duomenų nei apie odontologinių ligų paplitimą, nei apie sergamumą. Tad tikimasi, kad VLK sistema šią spragą užpildys.
 
Doc. dr. A. Tutkuvienė informavo Tarybą, kad Rūmai raštu kreipėsi į LR SAM viceministrą A. Klišonį dėl leidimo – higienos paso išdavimo tvarkos praktinio taikymo. 2012 m. sausio 1 d. įsigaliojus Lietuvos Respublikos Visuomenės sveikatos priežiūros įstatymo pataisoms, susiformavo ydingas ūkio subjektų veiklos reglamentavimas, kai išduodant leidimą – higienos pasą jau veikiančioms odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigoms, yra reikalaujama, kad patalpos būtų medicininės paskirties. Rūmai rašte išreiškė poziciją, kad įstatymo nuostata neturi galioti atgaline tvarka ir neturi būti taikoma jau veikiančioms įstaigoms.
 
Kitas Tarybos posėdis vyks kovo 30 d.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.