Rugpjūčio 28 d. LR odontologų rūmų tarybos posėdžio apžvalga

 
Pirmąjį po vasaros atostogų Tarybos posėdį LR odontologų rūmų (toliau – Rūmai) Tarybos pirmininkas A. Šeikus pradėjo žinia visai odontologų bendruomenei ir visuomenei,  kad beveik baigtas rengti Nacionalinės burnos sveikatos programos projektas. Šį projektą pristatė į Rūmus atvykusi LR Sveikatos apsaugos viceministrė J. Zinkevičiūtė. Akcentuota, kad per 25 – erius nepriklausomybės metus, tai yra pirmoji Nacionalinė burnos sveikatos programa, kuri, tikimasi, pagaliau bus įgyvendinta valstybės mastu.
Taryba, susipažinusi su Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos viceministrės J. Zinkevičiūtės ir Tarybos pirmininko A. Šeikaus pristatytu Nacionalinės burnos sveikatos programos projektu (toliau - Projektas), nutarė šiam Projektui iš esmės pritarti, tačiau pateikė ir šias pastabas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijai. Būtina papildyti Projekto II skyrių „Esamos situacijos analizė“ šaltiniais ir nuorodomis taip pat išbraukti iš Nacionalinės burnos sveikatos programos įgyvendinimo priemonių plano 5.8. priemonę („Įteisinti naujas specialybes (visuomenės burnos sveikatos specialistus ir odontologus radiologus)), skirtą optimizuoti odontologinės sveikatos priežiūros paslaugas, nes šios priemonės įgyvendinimui būtų skirta per daug lėšų iš Nacionalinės burnos sveikatos programos.
 
Posėdyje svarstytas Lietuvos medicinos normos MN 44:2015 „Gydytojas burnos chirurgas. Teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė“ projektas.Darbo grupės pirmininkė S. Miežinienė pažymėjo, kad darbo grupė intensyviai dirba Normos rengimo klausimu ir galutinį projektą pateiks kitą tarybos posėdį.
 
Tarybos pirmininkas A. Šeikus posėdžio dalyvius informavo apie Lietuvos Respublikos odontologų rūmų įstatymo pakeitimo įstatymo projektą Nr. XIIP-3087(2), kurį pateikė Seimo nariai D. Mikutienė, A. Monkauskaitė, A. Matulas, V. M. Čigriejienė, J. Požela, K. Komskis, I. Rozova, K. Kuzminskas ir V. Filipovičienė.  Akcentuota, kad pasiruošta nepritart šio projekto įgyvendinimui ir laukiama Seimo rudens sesijos, kurioje turi būti nagrinėjamas šis klausimas.
 
2015 m. birželio 16 d. Rūmai gavo Kauno visuomenės sveikatos centro raštą dėl vienos iš Rūmų narės vykdomos veiklos. Rašte nurodyta, jog Kauno visuomenės sveikatos centras gavo skundą dėl galimai nelegaliai, gyvenamosiose patalpose, vykdomos odontologinės veiklos. Rūmų Odontologų licencijavimo komisija posėdyje svarstė Kauno visuomenės sveikatos centro pateiktą medžiagą ir nutarė siūlyti Rūmams kelti drausmės bylą Rūmų narei. Sprendimo pagrindas – Odontologijos praktikos licencijavimo taisyklių 53 punktas (Už licencijuojamos veiklos sąlygų nesilaikymą ar licencijos turėtojo pareigų nevykdymą odontologui gali būti iškelta drausmės byla ir/arba sustabdytas ar panaikintas licencijos galiojimas.). Taryba, atsižvelgusi į Kauno visuomenės sveikatos centro kreipimąsi bei įvertinusi Rūmų turimą medžiagą, nutarė kelti drausmės bylą Rūmų narei ir perduoti ją nagrinėti Rūmų Garbės teismui.
 
2015 m. organizuoto tarptautinio odontologų kongreso „Burnos ligų profilaktika ir reabilitacija“ organizacinio komiteto pirmininkė Ramunė Kiaunienė pristatė vykusio kongreso apžvalgą. Pasidžiaugta, kad šis kongresas sulaukė labai didelio Rūmų narių susidomėjimo ir pasižymėjo ypatingai gera audiovizualine kokybe.
          Pažymėta, kad registracija į renginį vyko internetu per Rūmų narių portalą. Pastebėta, kad dar ne visi Rūmų nariai yra susipažinę su sistema, todėl visus Rūmų narius skatiname pasidomėti Rūmų Narių portalo galimybėmis ir jo patogumu.
 
Rūmų Tarybos pirmininkasA. Šeikus posėdžio dalyvius supažindino su 2015 m. birželio 13-14 d. Anykščių rajone vykusia vasaros stovykla „Padėk draugui, gink savo kraštą“. Pasidžiaugta, kad tai pirmoji Rūmų,Utenos apskrities šaulių 9-tosios rinktinės ir Krizių tyrimo centro organizuota stovykla odontologų bendruomenei bei jaunajai kartai, kur vyko aktyvūs mokymai teikti būtinąją pagalbą, praktinių įgūdžių lavinimas karo lauko sąlygomis, sportinės varžybos odontologams, šauliams ir jų artimiesiems.
             Rūmų Tarybos pirmininkas dėkojo Utenos apskrities šaulių 9-ąjai rinktinei, Krizių tyrimo centro atstovams už bendradarbiavimą ir pagalbą organizuojant stovyklą, taip pat visai odontologų bendruomenei už aktyvumą ir žingeidumą. Ši stovykla parodė, su kokiu dideliu susidomėjimu jaunoji karta stengiasi išmokti padėti draugui ištikus nelaimei, kokie svarbūs patriotiniai ir mediciniai mokymai vaikų auklėjime. Odontologų rūmų organizuota stovykla – pavyzdys kitoms organizacijoms, kaip reikia suburti bendruomenę kilniam tikslui – išmokti ištiesti pagalbos ranką draugui ištikus nelaimei net ir karo lauko sąlygomis.
 
 
Taryboje svarstytas klausimas dėl akreditavimo standartų. Sudaryta darbo grupė odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų akreditavimo standartų paruošimui. Darbo grupės pirmininku išrinktas Tarybos narys, Profesinės praktikos apibendrinimo komisijos pirmininkas R. Pletkus.
 
Taryboje svarstytas poreikis peržiūrėti mokymo programas, skirtas pasirengti reglamentuojamų procedūrų atlikimui. Taryba, įvertinusi profesinės kvalifikacijos tobulinimo programų, skirtų kursanto teoriniam ir praktiniam pasirengimui atlikti, nuspręsta sudaryti darbo grupę, vadovaujamą Klaipėdos teritorinio skyriaus vadovo gydytojo odontologo, gydytojo burnos chirurgo Romo Abunevičiaus, šiam klausimui spręsti.
 
Posėdyje kalbėta apie vieną svarbiausių ateinančių metų profesinių švenčių – Tarptautinę odontologų dieną. Nutarta šią šventę drauge paminėti 2016 m. vasario 6 d., šeštadienį, Klaipėdoje.
 
Kitas Rūmų Tarybos posėdis planuojamas 2015 m. spalio 23 d.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.