Lapkričio 20 d. LR odontologų rūmų tarybos neeilinio posėdžio apžvalga

 
LR odontologų rūmuose (toliau – Rūmai) įvyko neeilinis Tarybos posėdis, kurio metu Medicinos teisės ekspertas Andrejus Rudanovas pristatė klausimą dėl Lietuvos Respublikos odontologų rūmų įstatymo pakeitimo įstatymo projekto Nr. XIIP-3087(3). Medicinos teisės ekspertas akcentavo, kad įstatymo pateikimo, aptarimo ir svarstymo aplinkybės indikuoja skaidrumo stoką šiame procese. Jis pažymėjo, kad  projekto nagrinėjimas komitetų lygmenyje vyko nesilaikant Seimo Statuto reikalavimų, be to, svarstant projektą nebuvo paviešintos jam nepalankios valstybės institucijų, organizacijų bei komiteto ekspertų, į kuriuos buvo kreiptasi konsultacijų, išvados. 
 
           Pasak A. Rudanovo, „svarbiausia buvo tiesiog kuo greičiau prastumti projektą tikintis, kad Seimo nariai jį palaikys neįsigilinę. Projekto teikėjai nepateikė jokių konkrečių argumentų, kodėl dabartinė sistema yra ydinga ar kaip ją patobulintų siūlomi pokyčiai. Jie visiškai neatsižvelgė į tai, kad medikų bendruomenė bei pacientų teisių gynėjai vienareikšmiškai pasisakė prieš pataisas, joms nepritarė ir Sveikatos reikalų ministerija.
 
           Siūlomoms pataisoms nepritarė ne tik Sveikatos apsaugos ministerija, bet ir Lietuvos pacientų organizacijų atstovų taryba, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas, Seimo Sveikatos reikalų komiteto neetatinės ekspertės. Tačiau į institucijų ir ekspertų vertinimus atsižvelgta nebuvo – projektas buvo „stumiamas“ toliau“, - posėdžio metu sakė A. Rudanovas.
 
      Seimo Sveikatos reikalų komitetas daugumai Lietuvos Respublikos odontologų rūmų įstatymo pakeitimo įstatymo projektą pristatė kaip redakcinio pobūdžio įstatymo pakeitimus, susijusius su licencijavimo funkcijų analize, sutvarkymu, kad tos funkcijos būtų efektyvesnės, skaidresnės. Seimo nariai, neįsigilinę,  neišanalizavę įstatymo projekto, gali priimti neteisingą sprendimą.
 
       Rūmų Tarybos pirmininkas posėdžio dalyvius informavo, kad 2015 m. lapkričio 17 d. BNS spaudos konferencijų centre vyko Lietuvos Respublikos odontologų rūmų inicijuota spaudos konferencija, kurioje dalyvavo Rūmų pirmininkas, medicinos teisės ekspertas Andrejus Rudanovas bei Gydytojų odontologų draugijos pirmininkas Marijus Aleksiejūnas. Spaudos konferencijos metu Rūmų atstovai supažindino žiniasklaidos atstovus  su Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės D. Mikutienės iniciatyva ir pavojais, kuriuos ji kelia Lietuvos medicinai ir pacientams.
 
Kitas Tarybos posėdis vyks 2015 m. gruodžio 18 d. 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.