2013-01-25

Posėdžio pradžioje pristatytas fotografijų konkursas „Sveiki pusryčiai“, vykęs praėjusių metų lapkričio – gruodžio mėnesiais. Fotografijų konkursas „Sveiki pusryčiai“ buvo organizuojamas socialinėje svetainėje „Facebook“. Šio konkurso tikslas buvo visuomenės skatinimas domėtis sveika mityba, organizmo ir burnos sveikatai naudingais maisto produktais. Taip pat norėta sužadinti visuomenės kūrybiškumą ir aktyvumą. Posėdyje buvo apdovanoti konkurso nugalėtojai – Aurelija Galvanauskienė ir Silvija Cicėnaitė.
 
Lietuvos ortodontų sąjungos pirmininko pavaduotoja doc. Kristina Lopatienė pristatė Lietuvos ortodontų sąjungos poziciją dėl „greitosios ortodontijos“. Doc. K. Lopatienė atkreipė dėmesį dėl interneto erdvėje pasirodžiusių pranešimų apie „greitosios ortodontijos“ veiksmingumą. Lietuvos ortodontų sąjunga, išnagrinėjusi turimą informaciją apie „greitąją ortodontiją“, padarė išvadas, kad „greitoji ortodontija“ yra nebaigtas ortodontinis gydymas, pradinė ortodontinio gydymo stadija, o nepavykus pilnai koreguoti anomalijos, breketų pagalba atliekamas dantų kietųjų audinių preparavimas ir estetinis plombavimas. Lietuvos ortodontų sąjungos nuomone, šio gydymo metu nėra vertinama okliuzija, ji taip pat nėra koreguojama, paliekami netaisyklingi dantų tarpusavio kontaktai, o tai gali turėti įtakos patologiniam dantų nusidėvėjimui, periodonto patologijai bei apatinio žandikaulio smilkinkaulio sąnario disfunkcijai. Lietuvos ortodontų sąjunga siūlo bendrosios praktikos odontologui ne gydyti, o tik diagnozuoti dantų ir veido anomalijas, įskaitant netaisyklingą sąkandis.
 
Svarstyta Lietuvos medicinos norma MN 47:1997 "Gydytojas stomatologas ortodontas. Funkcijos, teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė“. Po aktyvių Tarybos narių pasisakymų bei diskusijos nutarta šią normą peržiūrėti. Šios normos rengimo komisijos pirmininku paskirtas Lietuvos ortodontų sąjungos vadovas prof. Antanas Šidlauskas. Lietuvos Respublikos odontologų rūmai dirbti šioje komisijoje delegavo Norminių aktų rengimo komisijos pirmininkę Santą Miežinienę.
Tarybos posėdyje dalyvavo Standartizacijos departamento „Sveikatos“ komiteto pirmininkė Marija Veseliūnienė ir atsakingoji sekretorė Vida Jocienė. Lietuvos standartizacijos departamentas, įsteigtas 1990 m. balandžio 25 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu Nr. 125, yra Lietuvos Respublikos viešojo administravimo biudžetinė įstaiga, vykdanti nacionalinės standartizacijos institucijos funkcijas ir pagal savo kompetenciją formuojanti bei dalyvaujanti įgyvendinant Lietuvos Respublikos Vyriausybės politiką standartizacijos srityje.
 
Iki šiol Lietuvoje trūksta tarptautinių odontologinių medžiagų, priemonių standartų bei profesinės kalbos standarto. M. Veseliūnienė paragino sukurti Odontologinių standartų pakomitetį, kuris pritaikytų standartus odontologijoje. Ji taip pat informavo, kad šiuo metu yra 146 galiojantys su odontologija susiję Tarptautiniai Europos standartai.
 
Profesinės praktikos apibendrinimo komisijos pirmininkas Rolandas Pletkus supažindino Odontologų rūmų tarybą su aktualiais rentgenologinių tyrimų atlikimo tvarkos klausimais dėl apatinio bedančio žandikaulio vertinimo kriterijų kompensuojamam protezavimui, dėl gydytojo odontologo padėjėjų galimybės daryti panoramines rentgeno nuotraukas. Taip pat siūlė inicijuoti tokios pat tobulinimosi dalies užskaitymą dentalinės ir panoraminės rentgenografijos mokymuose priedui prie diplomo. Tarybos vicepirmininkė doc. dr. A. Tutkuvienė mano, kad šie klausimai yra aktualūs ir juos reikia diskutuoti.
 
Tarybos posėdžio metu buvo renkama geriausia 2012 m. klinikinė publikacija žurnale „Odontologų rūmų žinios“. Suskaičiavus visus balsus, Tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus paskelbė, kad geriausia 2012 m. publikacija žurnale išrinktas straipsnis „Knarkimo ir miego apnėjos gydymas burnos įtaisais – nauja paslauga odontologijoje“, kuris buvo publikuojamas „Odontologų rūmų žinių“ žurnalo Nr. 3, p. 19. Šio straipsnio autoriai – doc. dr. Jurgita Andruškienė,Romas Abunevičius, ir prof. habil. dr. Giedrius Varoneckas.
 
Tarybos nariams ir posėdžio dalyviams Odontologų licencijavimo komisijos pirmininkė doc. dr. A. Tutkuvienė pristatė Komisijos veiklos ataskaitą už 2012 m. 2-ąjį pusmetį. A. Tutkuvienė padėkojo buvusiems ir dabar dirbantiems Komisijos nariams už puikų darbą. Tarybos vicepirmininkė doc. dr. A. Tutkuvienė pažymėjo, kad visa reikiama licencijavimo informacija yra patalpinta Rūmų interneto svetainėje www.odontologurumai.lt.
 
Odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų licencijavimo komisijos pirmininkas Petras Ralys Tarybai ir posėdžio dalyviams pristatė šios komisijos veiklos ataskaitą už 2012 m. 2-ąjį pusmetį. Komisijos pirmininkas supažindino su odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų licencijavimo statistiniais duomenimis.
 
Tarptautinio kongreso „Odontologija žmogaus sveikatai“ mokslinės programos koordinatorius Tarybos narys dr. Gintaras Janužis pristatė kongreso mokslinės programos pasikeitimus. Tarybos vicepirmininkė doc. dr. A. Tutkuvienė pažymėjo, kad Tarptautiniame kongrese paskaitas skaityti turi tik aukšto lygio lektoriai. Tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus pakvietė visus Rūmų narius registruotis į Lietuvos Respublikos odontologų rūmų tarptautinį kongresą ir Visuotinį odontologų rūmų narių susirinkimą, vyksiančius 2013 m. gegužės 31 d. – birželio 1 d. konferencijų centre „SPA Vilnius SANA“ (K. Dineikos g. 1, Druskininkai). Daugiau informacijos apie Tarptautinį kongresą rasite čia.
 
Tarybos narė, Kauno teritorinio skyriaus vadovė Ramunė Kiaunienė pranešė, kad Tarptautinės odontologų dienos šventei yra pasiruošta. Pasidžiaugta, Odontologų rūmų bendruomenės aktyvumu, registruojantis į šventę, kuri vyks šių metų vasario 9 dieną Kaune. Šventėje dalyvaus sveikatos srities įstaigų vadovai, odontologijos bendruomenės nariai bei žymūs visuomenės veikėjai.
 
Šventės metu bus aptarti praėjusių metų darbai, įvertinti pasiekimai ir rezultatai. Iškilmingo renginio kulminacija – odontologijos bendruomenės šviesuolių apdovanojimas.Tarptautinės odontologų dienos minėjime Lietuvos Respublikos odontologų rūmų ir Sveikatos apsaugos ministerijos ministro padėkos raštais bus pagerbti svarbius darbus Lietuvos odontologijoje nuveikę bendruomenės nariai.
 
Taryba svarstė Etikos ir procedūrų komisijos nuostatų pataisas. Po diskusijų Tarybos nariai nutarė, kad šių nuostatų pakeitimai turi būti papildyti. šis klausimas atidėtas svarstyti artimiausiame Tarybos posėdyje.
 
Rūmų Neformaliojo švietimo komisijos sekretorius Paulius Šeikus pristatė Lietuvos Respublikos odontologų rūmų narių duomenų elektroninio registro projektą, kuriuo yra siekiama supaprastinti reikiamos informacijos paiešką apie gydytojų odontologų, gydytojų odontologų specialistų bei burnos priežiūros specialistų licencijas jų spaudų numerius bei odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigas. Rūmų nariai, prisijungę prie šio registro, adresu http://nariams.odontologurumai.lt, galės atnaujinti savo asmeninę informaciją, sekti tobulinimosi renginius, matyti Rūmų nario mokesčio mokėjimų informaciją, matyti licencijos, spaudų informaciją, taip pat bus galima atsispausdinti preliminarią deklaraciją. Taip pat Tarybai buvo pristatytas elektroninis Rūmų renginių registracijos domenų registras. Rūmų Klaipėdos teritorinio skyriaus sekretorius Bronius Einars pažymėjo, kad naujasis renginių registras sutrumpins registracijos laiką bei padidins renginių registracijos efektyvumą.
 
Profilaktikos programų koordinavimo komisijos pirmininkė doc. dr. Vilma Brukienė pristatė naujas profilaktikos vystymo kryptis, su kuriomis buvo supažindinti Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos atstovai. Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis teigiamai įvertino iniciatyvą įsteigti burnos higienistų, kurie šviestų vaikus burnos priežiūros temomis, etatus Visuomenės sveikatos biuruose.
 
Taryboje aptarti organizaciniai klausimai dėl šių metų balandžio 5-6 d. Rūmuose organizuojamo susitikimo su Vokietijos odontologų rūmų atstovais. Šio susitikimo metu bus pasidalinta Vokietijos ir Lietuvos valstybių patirtimi odontologijos srityje.
 
Taryba patvirtino Rūmų jubiliejinio 2014 m. Tarptautinio kongreso Organizacinio komiteto pirmininką Alvydą Šeikų. Buvo aptarti kitų metų kongreso organizaciniai klausimai.
 
Kitas Tarybos posėdis vyks šių metų kovo 22 d. Vilniuje.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.