2006 11 03

2006 m. lapkričio 3 d.išvažiuojamojo tarybos posėdžio apžvalga
 
Išvažiuojamasis Lietuvos Respublikos odontologų rūmų (toliau – Rūmai) Tarybos posėdis vyko Kaune, šių metų lapkričio 3 d. Tęsdami gražią tradiciją, Rūmų Tarybos nariai posėdį pradėjo susitikimu su Rūmų nariais, visuomenės, valstybinių įstaigų, nevyriausybinių organizacijų atstovais. Susitikime taip pat dalyvavo gražus būrys svečių, tai: Kauno apskrities viršininko administracijos apskrities gydytojas Henrikas Gintautas Čeida, Kauno Teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotojas Regimantas Andriūnas, Kauno miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėjos pavaduotojas Algimantas Kažemėkaitis, Kauno medicinos universiteto Odontologijos fakulteto dekanas prof. Ričardas Kubilius.
 
Susitikimo pradžioje, Rūmų tarybos pirmininkė, doc. dr. Anastazija Tutkuvienė supažindino svečius su Rūmų struktūra, veikla ir darbais bei padėkojo Kauno Medicinos Universiteto atstovams bei prof. Ričardui Kubiliui už didelę paramą ir pagalbą steigiant Rūmus, išklausė pasisakiusiuosius. Pradėdamas kalbą, Kauno apskrities viršininko administracijos apskrities gydytojas Henrikas Gintautas Čeida palinkėjo Rūmams gražių darbų ir paminėjo, kad nemaža problema tiek Kauno apskrityje, tiek ir visoje Lietuvoje, yra nevienodas gydytojų odontologų pasiskirstymas. Ši problema labai apsunkina odontologinės priežiūros (pagalbos) paslaugų prieinamumą, ypač atokesniuose rajonuose, todėl H. G. Čeida pasiūlė aktyviau bendradarbiauti, keistis informacija ir bendromis jėgomis gerinti visos Lietuvos gyventojų burnos ertmės sveikatos rodiklius.
 
Kauno Teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotojas Regimantas Andriūnas pabrėžė, kad daugelis pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių įstaigų, dažnai nepagrįstai siunčia pacientus konsultuotis į antrinio lygio asmens sveikatos priežiūros (pagalbos) įstaigas, todėl pasiūlė pirminio lygio įstaigoms būti aktyvesnėms ir panaudoti visas joms Valstybinės ligonių kasos skirtas lėšas.
 
Kauno miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėjos pavaduotojas Algimantas Kažemėkaitis akcentavo, jog savivalda – sudėtinga struktūra, todėl svarbu suvokti galimus pavojus, nepamiršti plėtoti visos visuomenės sveikatą, bei palinkėjo Rūmams ir toliau būti ambicingiems. Gydytojų odontologų draugijos vadovas Edmundas Ratkus teiravosi, kaip galėtų būti sprendžiamas gyd. odontologų padėjėjų trūkumo klausimas. Rūmų Tarybos pirmininkė atsakydama į šį klausimą priminė, kad į Švietimo ministeriją jau buvo kreiptąsi su prašymu padidinti Kauno ir Utenos kolegijose ruošiamų gydytojų odontologų padėjėjų skaičių, tačiau Švietimo ministerija kol kas neatsakė nei į vieną raštą ir jokių sprendimų nepriėmė. Rūmai taip pat yra kreipęsi į Vilniaus kolegiją prašydami pradėti ruošti odontologų padėjėjus, tačiau Vilniaus kolegija motyvuodama tuo, kad naujų mokymo programų įdiegimas būtų susijęs su papildomom finansinėmis investicijomis pasiūlė kreiptis į tas kolegijas, kurios jau turi šių specialistų rengimo patirtį.
 
Posėdžio metu Rūmų vicepirmininkas P. Ralys bei Klaipėdos teritorinio skyriaus sekretorius B. Einars Tarybai pristatė Rūmų iniciatyva paruoštą Kokybės vadovo projektą. Pagal Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo nuostatas, pacientas net 10 metų po to, kai jam buvo suteiktos paslaugos, gali kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo, todėl tinkamai paruošta dokumentacija, kokybiškas visų valdymo, gydymo ir kitų procedūrų reglamentavimas bei reglamento laikymasis būtų priemonė apginti gydytojo darbo kokybę ir reputaciją. Kokybės vadovas padėtų pasitikrinti ar visi įstaigos darbuotojų veiksmai atlikti teisingai ir atitinka teikiamų paslaugų kokybės reikalavimus. Rūmų sudarytai darbo grupei baigus visus paruošiamuosius ir adaptavimo darbus, Rūmai surengs apmokymų ciklą, kaip įdiegti ir vadovautis kokybės vadovu odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigoje.
 
Išklausiusi pranešimą, Taryba perėjo prie einamųjų klausimų. Taryba aptarė pasiruošimą Odontologo dienos šventei, kuri vyks 2007 metų vasario 10 d. bei Rūmų narių įgaliotinių konferencijai su Tarptautiniu odontologų kongresu, kuri vyks Druskininkuose 2007 metų gegužės 26 – 27 dienomis. Daugiau informacijos apie šiuos renginius bus pateikta artimiausiu metu interneto svetainėje, bei artimiausiame Rūmų žurnalo “Odontologų rūmų žinios” numeryje. Rūmų tarybai veiklos ataskaitas pateikė Odontologų beiOodontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų licencijavimo komisijų vadovai. Odontologų licencijavimo komisijos pirmininkas G. Janužis pabrėžė, kad per šių metų tris ketvirčius įvyko dešimt posėdžių. Iš jų du komisijos posėdžiai neįvyko, kadangi nedalyvavo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) deleguoti atstovai. Komisija per tris ketvirčius išdavė 251 licenciją gydytojams odontologams ir gydytojams odontologams specialistams, vienos licencijos galiojimas buvo sustabdytas bei atsisakyta išduoti licencijas keturiems asmenims.
 
Odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų licencijavimo komisijos pirmininkas P. Ralys pritarė, kad SAM paskirtų narių lankomumas nepatenkinamas. Komisijai buvo pateikta 570 prašymų gauti Odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų licencijas arba patikslinti jų rekvizitus. Odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų licencijavimo komisija šiais metais sustabdė ir panaikino vienai odontologinei įstaigai licencijos galiojimą.
 
Rūmų tarybai buvo pateiktas svarstyti nutarimo projektas, kuriuo nustatomi reikalavimai asmenims, dirbantiems licencijavimo komisijose. Tarybos nariai nutarimui vienbalsiai pritarė. Su nutarimu galite susipažinti čia.
 
Kaip ir kiekvieno posėdžio metu, Taryba vienbalsiai pritarė pristatomų naujų Rūmų narių kandidatūroms. Mūsų gretas papildė 53 burnos priežiūros specialistai, iš jų: 18 – gydytojų odontologų; 23 - gydytojų odontologų padėjėjai; 9 – dantų technikai; 3 – burnos higienistai.
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.