2007 01 12

2007 m. sausio 12 d. išvažiuojamasis tarybos posėdis vyko Panevėžyje. Jau tapo gražia tradicija išvažiuojamąjį tarybos posėdį pradėti susitikimu ir vieša diskusija su Panevėžio teritorinio skyriaus nariais, gyd. odontologais ir burnos priežiūros specialistais, odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų vadovais, pacientų organizacijų, valstybinių įstaigų ir žiniasklaidos atstovais.
 
Susitikimo pradžioje tarybos pirmininkė doc. dr. Anastazija Tutkuvienė supažindino susirinkusiuosius su Rūmų istorija, struktūra, nuveiktais darbais. A. Tutkuvienė pasidžiaugė, kad nors Rūmai gyvuoja dar labai trumpai, palyginus su Europos ir JAV šalyse egzistuojančiomis analogiškomis organizacijomis, Rūmai vis dažniau yra minimi, kaip teigiamas sveikatos apsaugos sistemos reformos pavyzdys.
 
Viešoje diskusijoje aktyviai dalyvavo Panevėžio teritorinės ligonių kasos Kontrolės skyriaus vedėja Birutė Kavaliauskienė. Pristatydama savo pranešimą, ji išskyrė kelias pagrindines problemas, susijusias su kompensuojamomis dantų protezavimo paslaugomis. Pirmoji – tai netvarkinga įstaigų dokumentacija ir buhalterinės ataskaitos, kurios dažnai tarpusavyje nesutampa, todėl labai sunku nustatyti, kokie protezavimo darbai pacientams buvo atlikti. Jos manymu, šią problemą padėtų išspręsti protezavimo darbams suteikti kodai. Panevėžio ligonių kasos atstovės nuomone, reikėtų tikslai apibrėžti, kas tai yra kramtymo funkcijos atstatymas, kurie dantys turi būti protezuojami su apdaila, išvardytos konkrečios indikacijos konkrečiai protezo rūšiai bei unifikuota dokumentacija. Tarybos pirmininkė, reaguodama į B. Kavaliauskienės pasisakymą, pabrėžė, kad Rūmų atstovai prieš kelias dienas dalyvavo susitikime su Valstybinės ligonių kasos vadovais, kur buvo derinamos pozicijos dėl protezavimo paslaugų kodų. Rūmų darbo grupė taip pat dirba analizuodama anksčiau išvardintus klausimus ir iki liepos 1 d. turėtų parengti aprašą arba reglamentą, nustatantį kompensuojamo dantų protezavimo ribas, gyventojų grupes, apibrėžiantį ir paciento atsakomybę rūpinantis burnos ertmės higiena.
 
Susitikime dalyvavęs Panevėžio vicemeras Petras Lomanas dar kartą pabrėžė, kad problemos turi būti sprendžiamos bendromis jėgomis ir palinkėjo Rūmams užsispyrimo bei nepaleisti iniciatyvos iš savo rankų.
 
Perėję prie numatytų dienotvarkės klausimų, tarybos nariai svarstė gydytojo odontologo asistento normos klausimą. Kaip jau buvote informuoti ankščiau, šiuo metu galioja gydytojo odontologo asistento norma, nors tokia pareigybė nėra įtraukta į profesinių kvalifikacijų sąrašą ir todėl nelicencijuojama. Tarybos narių nuomonės pasidalino į dvi dalis: vieni teigė, kad šiuo metu poreikio minėtai pareigybei nėra ir normą reikėtų panaikinti, kitų nuomone, nereikėtų skubėti panaikinti, o griežtai reglamentuoti įvedant kontrolės mechanizmą. Posėdžio metu, nuspręsta diskusiją šiuo klausimų pratęsti, kadangi yra reikalinga gilesnė esamos situacijos analizė. Kviečiame visus Rūmų narius, pareikšti savo nuomonę šiuo klausimu.
 
Rūmų narių įgaliotinių konferencijos ir Tarptautinio kongreso organizacinio komiteto pirmininkas G. Janužis ir organizacinio komiteto narė R. Kiaunienė tarybai pristatė pasirengimo 2007 m. gegužės 25 – 26 d. vyksiančiai Rūmų narių įgaliotinių konferencijai ir Tarptautiniam kongresui aktualijas. Konferencijos mokslinė programa ir dalyvių registracijos tvarka bus paskelbta Rūmų interneto svetainėje artimiausiu metu. Prašome atidžiai sekti informaciją.
 
L. e. atsakingosios sekretorės pareigas, Rūta Žvykaitė pristatė tarybai pažymų draustis privalomuoju civilinės atsakomybės už pacientams padarytą žala UAB „BTA draudimas“ išdavimo ataskaitą. Nuo 2006 m. rugsėjo 15 d. iki 2007 m. sausio 5 d. Rūmai išdavė iš viso 114 pažymų privatiems juridiniams asmenims ir 2 pažymas viešiesiems juridiniams asmenims. Iki 2006 m. gruodžio 5 d. su UAB “BTA draudimas” sutartis sudarė 71 odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaiga. Tai reiškia, kad 45 asmenys, gavę Rūmų pažymą, savo civilinę atsakomybę draudė kitose bendrovėse. Dar kartą norime atkreipti Rūmų narių dėmesį, jog norėdami apsidrausti lengvatinėmis sąlygomis, turėtumėte kreiptis tiesiogiai į UAB „BTA draudimas”, o ne į draudimo brokerius ar tarpininkus, nes jie lengvatinių sąlygų pasiūlyti negali.
 
Rūmų tarybą patikslino ankščiau patvirtintą apdovanojimų tvarką bei nustatė aiškesnius reikalavimus kandidatų pateikimo tvarkai. Su tvarka galite susipažinti čia.
 
Šiame tarybos posėdyje nuspręsta patenkinti 38 prašymus priimti į Rūmų narius. Rūmų nariais tapo: 11 gydytojų odontologų, 21 gyd. odontologo padėjėjas, 5 dantų technikai, 1 burnos higienistas.
 
Taryba balsavimo būdu išrinko Geriausią klinikinę publikaciją. Odontologo dienos šventės metu Diplomu už Geriausią klinikinę publikaciją bus apdovanoti šie autoriai: dr. Jonas Junevičius ir doc. dr. Algimantas Šurna už straipsnį „Paciento burnos ertmės mikrofloros plitimo dėsningumai odontologo darbo metu“, publikuotą 2006 m. Odontologų rūmų žiniose Nr. 1(5) ir dr. Gintaras Janužis už straipsnį „Racionalus antibakterinių vaistų vartojimas odontologijoje“, publikuotą 2006 m. Odontologų rūmų žiniose Nr. 4 (8).  Taryba nutarė už diplominį darbą “Lankiniai dantų protezai” Agnę Zasaitę ir už diplominį darbą “Lietos dantų konstrukcijos su “Vita Omega” keramikos apdailos gaminimo technika, naudojant individualų modeliavimo būdą” Vidmantą Valatkevičių paskatinti.
 
Kitą tarybos posėdį nuspręsta rengti šių metų kovo 2 d. Vilniuje. Kadangi Rūmų taryba jau dalyvavo susitikimuose su Šiaulių, Klaipėdos, Kauno ir Panevėžio teritorinių skyrių visuomenės atstovais, šį kartą kviečia visus Vilniaus ir Alytaus apskričių gydytojus odontologus ir burnos priežiūros specialistus, odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų vadovus, visuomeninių organizacijų, valstybinių institucijų ir žiniasklaidos atstovus į viešą diskusiją aktualiais ontologijos klausimais. Platesnė informacija dėl renginio vietos ir laiko bus paskelbta Rūmų interneto svetainėje artimiausiu metu.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.