2011 10 21

2011 m. spalio 21 d. vyko Rūmų tarybos posėdis, kurio metu svarstytas naujos redakcijos Lietuvos medicinos normos MN 41:1997 „Gydytojas stomatologas periodontologas. Funkcijos, teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė“ projektas. Darbo grupės vadovė R. Kiaunienė pristatė bendrą darbo grupės narių medicinos normos projektą su gydytojų periodontologų pastabomis. Tarybos nariai ir kviesti specialistai (Gydytojų periodontologų draugijos prezidentė Jūratė Žekonienė, dr. Deimantė Ivanauskaitė, doc. dr. Nomeda Basevičienė) aktyviai diskutavo dėl įvairių normos pozicijų. Nutarta pataisytą projektą dar kartą peržiūrėti kitame Tarybos posėdyje.
Aktyviai svarstytas Lietuvos medicinos normos MN 42:2011 „Gydytojas odontologas. Teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė“ 16.24 punkto pasirengimas įgyvendinimui. Tarybos pirmininkė doc. dr. Anastazija Tutkuvienė pažymėjo, kad ankstesnės gydytojo odontologo normos „Kompetencijos“ skyriuje buvo nuostata, kad gydytojas odontologas gali atlikti implantaciją. Dabar galiojančioje MN 42:2011 nurodoma, kad gydytojas odontologas taip pat implantuoja, bet gali tik „baigęs atitinkamą profesinės kvalifikacijos tobulinimo kursą ir gavęs pažymėjimą Lietuvos Respublikos odontologų rūmų nustatyta tvarka, atlikti lopo operaciją (esant išplitusiam patologiniam procesui), dantenų plastiką, alveolinio kaulo augmentaciją, osteoplastiką periodonto ir (ar) dantų implantacijos operacijų metu, viršutinio žandikaulio ančio dugno vienmomentį pakėlimą“. Posėdžio metu buvo pabrėžta, kad 16.24 straipsnyje nurodytų procesų įsisavinimas turi atitikti atitinkamą dalį rezidentūros programos. Atkreiptas dėmesys, kad Vilniaus ir Kauno universitetų gydytojo odontologo mokymo programose implantologijai skiriamų teorinių ir praktinių valandų nepakanka parengti gydytoją odontologą, galintį atlikti implantaciją. Prof. Vytautė Pečiulienė akcentavo, kad universitetai nėra pajėgūs paruošti studentų implantavimui, jiems gali suteikti teorinių žinių ir tik supažindinti su manualiniais įgūdžiais. Buvo diskutuojama, kad prieš pradedant implantavimo procedūras, gydytojas odontologas turi būti įgijęs tam tikrą klinikinę patirtį ir būti papildomai sukaupęs teorinių ir praktinių žinių dantų implantacijos srityje.
Tarybos posėdyje sudaryta bendra grupė iš Vilniaus ir Kauno universitetų bei klinikinę patirtį implantologijos srityje turinčių specialistų, kurie parengs unifikuotą mokymo programos projektą, skirtą įgyvendinti dabar galiojančius gydytojo odontologo Medicinos normos 16.24 punktą.
 
2012 m. Tarptautinis kongresas „Odontologija šiandien ir rytoj“ ir LR Odontologų rūmų rinkiminis-ataskaitinis susirinkimas įvyks birželio 1-2 dienomis Druskininkuose, Konferencijų centre „SPA Vilnius SANA“. Kongreso organizacinio komiteto pirmininkas Alvydas Šeikus Tarybos narius supažindino su Tarptautinio kongreso moksline programa, pristatė paskaitų lektorius. Taip pat buvo aptartas rinkiminio-ataskaitinio proceso organizavimas. Plačiau apie renginį skaitykite Rūmų interneto svetainėje ir žurnale „Odontologų rūmų žinios“.
Viešųjų ryšių komisijos pirmininkė Violeta Raslanienė pristatė 2012 m. Tarptautinės odontologų dienos parengiamuosius darbus. Nuspręsta, kad Tarptautinė odontologų diena vyks Vilniuje 2012 m. vasario 10 d. (penktadienį). Šventė prasidės šv. Mišiomis Vilniaus šv. Kazimiero bažnyčioje, po kurių odontologų profesinės šventės proga Rūmų nariams koncertą dovanos vargonų virtuozas prof. Leopoldas Digrys.
Tarybos pirmininkė paragino odontologų bendruomenę siūlyti iškiliausius ir labiausiai nusipelniusius odontologų bendruomenės specialistus į 2011 Metų Šv. Apolonijos nominaciją ir Metų burnos priežiūros specialistų nominacijas. Nominantai bus pagerbti šventės antrojoje oficialioje dalyje, vyksiančioje restorane „Naujasis Vilnius“.
 Posėdžio metu visi kartu dirbę ir pažinoję šviesaus atminimo VU Medicinos fakulteto doc. dr. P. Šileikį, prof. V. Pečiulienės vardu buvo pakviesti pasidalinti prisiminimais ir pabūti drauge su buvusiais Docento bendradarbiais, mokiniais ir artimaisiais. Renginys vyks š. m. lapkričio 11 d. Fakulteto Didžiojoje auditorijoje (Čiurlionio g. 21) nuo 10.30 val. Renginio metu taip pat vyks mokslinė praktinė konferencija, kurioje pranešimus skaitys VU Medicinos fakulteto Odontologijos instituto ir Lietuvos veido ir žandikaulių chirurgų draugijos atstovai.
 
Posėdyje Tarybos pirmininkė pristatė LR Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – SAM) raštą, kuriuo informuojama, kad SAM, vadovaudamasi Sveikatos specialistų tobulinimo programų derinimo taisyklėmis ir Tobulinimo programų vertinimo komisijos nuostatais, patvirtintais LR sveikatos apsaugos ministro 2011 m. birželio 28 d. įsakymu Nr. V-645 „Dėl sveikatos specialistų tobulinimo programų derinimo taisyklių ir Tobulinimo programų vertinimo komisijos nuostatų patvirtinimo“ (Žin., 2011, Nr.: 81-3981) sudaro komisiją, kuri teiks siūlymus sveikatos apsaugos ministrui dėl derinamų sveikatos specialistų tobulinimo programų ir jų įtraukimo į programų sąvadą. Rūmai į komisiją deleguoja Tarybos vicepirmininką, Neformaliojo švietimo komisijos pirmininką A. Šeikų.
 
Posėdžio metu priminta apie privalomą higienos įgūdžių mokymą asmenims, kurių veikla susijusi su medicininių atliekų tvarkymu. Šis reikalavimas suformuluotas HN 47-1:2010 „Sveikatos priežiūros įstaigos. Infekcijų kontrolės reikalavimai“ (Žin., 2010, Nr. 90-4781) 47:2011 punkte 6 ir LR sveikatos apsaugos ministro 2008-01-28 įsakyme Nr. V-69 „Dėl privalomojo pirmosios pagalbos, privalomojo higienos įgūdžių  mokymo programos ir privalomojo mokymo apie alkoholio ir narkotikų žalą žmogaus sveikatai mokymo programos patvirtinimo”. Šiame įsakyme įtvirtinta prievolė darbuotojams, tvarkantiems medicinines atliekas, išklausyti 8 val. mokymo programą prieš pradedant dirbti. Privalomuosius higienos įgūdžių mokymus gali vykdyti tik licencijuotos įstaigos. Įstaigų sąrašą rasite paspaudę ant šios nuorodos http://www.vaspvt.gov.lt/files/Istaigu_licencijavimas/VSPI.pdf
arba Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje http://www.vaspvt.gov.lt/ -> Licencijos -> Sveikatos priežiūros įstaigos -> Juridinių asmenų visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų licencijų sąrašas.
 
Informuota, kad Rūmai š. m. lapkričio 17 d. 10.00 val. Rūmų patalpose (J. Jasinskio g. 16, Vilnius) organizuoja privalomus higienos įgūdžių mokymus asmenims, kurių veikla susijusi su medicininių atliekų tvarkymu (SAM ministro 2008-01-28 įsakymas Nr. V-69). Klausytojams teisės aktų nustatyta tvarka bus išduodami pažymėjimai. Daugiau informacijos http://www.odontologurumai.lt/index.php/naujienos/odontologines_prieziuros_pagalbos_istaigu_vadovu_demesiui/6061
Kitas Tarybos posėdis vyks gruodžio 16 d.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.