2009 04 24

2009 m. balandžio 24 d. Tarybos posėdžio apžvalga
 
 Susitikimo su visuomene metu susirinkusiems Tarybos pirmininkė pateikė informaciją apie Kauno teritorinio skyriaus valdybos sudėtį, tobulinimosi renginius, nagrinėtus pacientų prašymus-skundus.
 Susitikime dalyvavo Kauno visuomenės sveikatos biuro bei Kauno visuomenės sveikatos centro atstovai, Kauno teritorinio skyriaus nariai. Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja I. Šinickienė atsakė į dažniausiai jų institucijai pateikiamus klausimus: svarstyta HN66 atliekų klasifikacija, kodėl reikalaujama atliekų rūšiavimo, kokiu pagrindu ketinama atsisakyti užlydymo maišelių, aptarti tirpalų, skirtų instrumentų dezinfekcijai galiojimo normatyvai.
 
Kauno visuomenės sveikatos centro direktorius G. Kligys su Rūmų tarybos nariais diskutavo apie tai, jog būtina diferencijuoti keliamus reikalavimų didelėms klinikoms mažiems odontologijos kabinetams, kadangi smulkios odontologinės įstaigos  neturi galimybių vykdyti kai kurių keliamų reikalavimų. G. Kligys pabrėžė, jog daugeliu higienos normų esame nepatenkinti, tačiau jei jos yra patvirtintos Sveikatos apsaugos ministerijos, privaloma jų laikytis. Visuomenės sveikatos centrai  yra tik vykdytojai, tad negalima jų kaltinti dėl jau patvirtintos normos reglamentuojamų punktų.
Tarybos pirmininkė A. Tutkuvienė informavo, kad po ilgų, aktyvių diskusijų Rūmai iš LR Sveikatos reikalų ministerijos gavo HN 66:2008 "Medicininių atliekų tvarkymo saugos reikalavimai" pataisų projektą, kuriame numatyta, jog  odontologijos kabinetams nebūtų privalomos medicininių atliekų saugyklos, atliekos nebūtų rūšiuojamos, jos atiduodamos deginimui. 
Artimiausiu metu Rūmai tikisi gauti HN 47-1:2008 „Sveikatos priežiūros įstaigos. Higieninės ir epidemiologinės priežiūros reikalavimai" pataisų projekto, nes dėl šios higienos normos išsakyta daug priekaištų.
 Rūmų Etikos ir procedūrų komisijos narys S. Eitmanavičius ir kiti dalyviai atkreipė dėmesį, jog Lietuvoje yra ypatingai griežtas infekcijų kontrolės reglamentavimas, lyginant su kitomis ES valstybėmis.
 Posėdyje svarstyta Lietuvos medicinos normos MN 48:1997 „Gydytojas stomatologas ortopedas. Funkcijos, teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė“ naujos redakcijos projektas.  Darbo grupės pirmininkė E. Kameneckienė pristatė koreguotinas šios normos vietas, atsižvelgdama į Tarybos narių pastabas. Projekto Lietuvos medicinos normos MN 48:1997 „Gydytojas stomatologas ortopedas. Funkcijos, teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė“ svarstymas baigtas ir bus derinamas su atitinkamomis institucijomis.
 
Taryba išklausė Odontologų ir odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų reklamos priežiūros komisijos pirmininko G. Šlepiko apžvalgą apie nepatenkinamą odontologinių įstaigų ir paslaugų reklamavimą. Siekiant tobulinti šį procesą Odontologų ir odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų reklamos priežiūros komisija turi pateikti Komisijos narių veiklos funkcijų pasidalijimą, informaciją apie nacionalinę konkurencijos srityje reklamos agentūrą bei komisijos išvadas dėl internetiniuose portaluose odontologinių įstaigų skelbiamos reklamos, įstaigų reklamos standartų projektą.
 Intensyviai ruošiamasi Tarptautiniam kongresui „Pacientų sauga odontologijoje“, kuris vyks šių metų birželio 5-6 dienomis ir skiriamas 5-erių metų Rūmų veiklos minėjimui.  Daugiau informacijos apie Kongresą rasite čia.
Posėdžio metu diskutuota apie būtinybę nariams išduoti Rūmų Odontologų licencijavimo komisijos pažymą apie reikalingą stažuotės trukmę, priklausomai nuo nutrūkusios klinikinės praktikos dydžio.  Pažyma apie burnos priežiūros specialistams reikalingą stažuotės trukmę valandoms išduodama pareiškėjui, jei jis tiesiogiai kreipiasi į Rūmų Odontologų licencijavimo komisiją dėl licencijavimo proceso. Iškilus klausimams dėl licencijavimo, kreipkitės į Rūmų Licencijavimo komisiją telefonu 8-37 326941 arba el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
 Aptartas ne narių įtraukimo į tobulinimosi renginių registrą projektas. Esant dideliam susidomėjimui Rūmų registre įregistruotais renginiais, ne Rūmų narių (jei jie neprivalo jais būti) sertifikatai bus tvirtinami Rūmų spaudu ir įtraukiami į Profesinės kvalifikacijos tobulinimo registrą. Nutarta pakeisti „Gydytojų odontologų ir burnos priežiūros specialistų tobulinimosi tvarkos ir mastų“ 9 punktą. Su dokumentu Tobulinimosi tvarka ir mastai galite susipažinti čia.
 
Socialinių reikalų ir privalomojo CAD komisiją pristatė protokolą, kuriuo remiantis Rūmų nariams skirta finansinė parama.
Socialinių reikalų ir privalomojo civilinės atsakomybės draudimo priežiūros komisiją (pirm. R. Kiaunienė) iki kito posėdžio turi parengti ir pristatyti finansinės paramos projektą, siekiant užtikrinti objektyvų pašalpų skyrimą.
 
 Rūmai taip pat atsižvelgė į studentų asociacijos prašymą paremti „Šypsenos šventės 2009” organizavimą.
 Tarybos nariai supažindinti su Seimo Sveikatos reikalų komitete vykusiu posėdžiu, kuriame svarstyta dėl Odontologijos praktikos ir Odontologų rūmų įstatymų pakeitimų projektų parengimo. Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas A. Matulas siekia Odontologinės priežiūros įstaigų licencijavimą perduoti Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai.  Pirmininkė pabrėžė, kol nepateikti rimti argumentai, motyvai šis klausimas turėtų būti diskutuojamas.
 
Gautas eilinis VšĮ „Odontologijos studija“ prašymas dėl finansinės paramos žurnalui „Stomatologija Baltic Dental and Maxillofacial Journal“. Kadangi žurnalo vyriausiasis redaktorius J. Žilinskas nepateikė svarių argumentų ir neatsakė į Tarybos narių klausimus apie žurnalo finansinę būklę, nuspręsta sudaryti darbo grupę, kuri įsigilintų į finansines galimybes ir pasiūlytų Tarybai galimas rėmimo/nerėmimo formas.
 Rūmai įvertinę ekonominę situaciją Lietuvoje, nutarė investuoti dalį sukauptų lėšų Rūmų patalpų įsigijimui ir pavedė Rūmų vadovams realiai spręsti šį klausimą.
 Išklausius informaciją apie Rūmams pateiktus prašymus dėl narystės, į Rūmų narių sąrašą įtraukta 11 specialistų ( 2 gydytojai odontologai; 3 gydytojo odontologo padėjėjai; 2 dantų technikai;  4 burnos higienistai).
 Kitas išvažiuojamasis Tarybos posėdis bei susitikimas su visuomene vyks šių metų gegužės 15 d. Panevėžyje.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.